soareci paguba

Micile rozătoare atacă recolta și în câmp și după stocare

După cum se știe vremea ploioasă din acest an a dat peste cap toate prognozele economice mai ales în domeniul agricol, dependent aproape în totalitate de starea vremii. Dacă la porumb ploile au dus la recolte… duble, la cultura de păioase ori în viticultură, de exmplu, producția fost puternic afectată, procentul pierderilor ajungând și la 20%. Și parcă asta nu ar fi fost de ajuns, în unele zone s-a înregistrat și un „atac puternic“ al rozătoarelor, în special al șoarecilor de câmp.

După cum s-a exprimat și directorul tehnic al Direcției pentru Agricultură al județului Arad, inginer Ioan Martin la noi acest gen de pierderi au fost, cu una sau două excepții, mult mai mici. „Deși pare oarecum stranie situația pentru cei neimplicați în agricultură, expresia «atac foarte puternic al rozătoarelor» este pentru noi, agricultorii, un foarte serios motiv de îngrijorare. În județul Arad, însă, s-au semnalat foarte puține situații de acest fel – de exemplu anul acesta au semnalat un astfel de atac doar agricultorii din zona Pecica și parțial Nădlac și nu sunt situații care să capete un accent grav, dar există“.

Cât privește modalitățile de… apărare contra unor asfel de atacuri, acestea sunt oarecum limitate deoarece și la noi s-au interzis… deratizările. „În această perioadă s-a dat o derogare de 120 de zile – respectiv din octombrie până în prima decadă a lui februarie 2015  – la utilizarea pesticidului numit  Rodenticid 75, pentru că nu-i de glumă cu acest gen de situații. În plus, la arăturile de toamnă sunt recomandate insistent arăturile adânci dar și tratamentul în teren al coloniilor de rozătoare. Dar agricultorii știu aceste lucruri și acționează ca atare an de an“ a mai precizat directorul tehnic al Direcției Agricole.

Recomandările redacției