Problema subfinanțării asis­tenței medicale și a birocrației din sistem a atins un punct culminant chiar la început de 2018. Medicii de familie protestează, iar cei afectați sunt pacienții. Reprezentanții Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) au anunțat că sunt medici care nu vor semna actele adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate. Sindicaliștii susțin că, peste tot în țară, mulți dintre medici „rezistă” la semnare, precum și la amenințări voalate. Medici de familie „rezistenți” – cum îi numesc reprezentanții SNMF – sunt și la Arad. Mai mult, medicii arădeni anunţă că fac plângere penală împotriva şefului CNAS. Cadrele medicale susțin că președintele CNAS ar fi prezentat date false în momentul în care s-a discutat bugetul pentru anul 2018, drept pentru care poate fi incriminat de subfinanţarea asistenţei medicale.
Societatea de Medicină de Familie Arad a anunțat că va depune o plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, pe motivul prezentării unor informații eronate la dezbaterea bugetului pentru acest an. În județul nostru practică aproximativ 260 de medici de familie.
Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Arad a fost cel care a anunțat că va fi depusă o plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, Laurenţiu-Teodor Mihai. „Vrem să depunem la Parchet o plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, iar motivele sunt foarte simple. Este vorba de declaraţia făcută de preşedintele CNAS în şedinţa Comisiei de Sănătate a Parlamentului, când s-a discutat bugetul pentru anul 2018. Dânsul a declarat nişte valori eronate şi mai mici pentru anul 2017, în aşa fel încât creşterea finanţării pentru medicina de familie în anul 2018 să pară dublă. Prin asta a indus în eroare Comisia de Sănătate şi amendamentele depuse în ceea ce priveşte alocările financiare pentru medicina de familie. Procentul fondurilor pentru medicina de familie va fi mai mic în 2018 faţă de 2017”, a susținut Adrian Dărăbanţiu.
Medicii, liberi să decidă
Cât privește protestul medicilor de familie, Adrian Dărăbanţiu a susținut că este la latitu­- dinea fiecărui medic, eliberarea sau refuzul eliberării de rețete și bilete de trimitere. Practic, fiecare medic poate decide pentru sine. „Fiecare medic de familie să facă cum consideră de cuviinţă. Am mers pe principiul să nu sufere pacienţii atunci când protestăm, pentru că au grijă Ministerul Sănătăţii şi CNAS să sufere des­- tul. Fiecare face cum a hotărât, neeliberarea de reţete şi trimiteri reprezintă o măsură care afectează pacienţii, lu­cru pe care nu ni-l dorim. Ei, săracii, sunt în aceeaşi oală cu noi”, a completat Adrian Dărăbanţiu.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis că, asigurații cu urgențe medico-chirurgicale, precum și cei cu afecțiuni oncologice, diabet, hepatită cronică, astm bronsic, dar și în cazul afecțiunilor copilului cu vârsta de sub un an – se pot prezenta la consultație direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere.
CNAS a publicat o listă cuprinzând 59 de afecțiuni care permit prezentarea directă la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate.

Recomandările redacției