În aceste ultime zile ale lui 2015, ca în fiecare final de an, gospodarii își fac bilanțul și de asemenea fac și planuri de viitor. La fel stau lucrurile și în comuna Bârsa, unde primarul Avram Ciev face un sumar bilanț al realizărilor lui 2015. „Păi oricum am lua-o am avut unele realizări notabile. Se putea și mai bine, e adevărat dar mai este un proverb, că nemulțumitului i se ia darul. Eu apreciez că pentru noi a fost un an destul de bun. Pe scurt spus: am asfaltat 10 km de străzi în Bârsa, Aldești și Voivodeni – proiect pe PNDL; am mai realizat 3 km de trotuare în Bârsa, Aldești, Voivodeni și Aldești – pe fonduri europene, pe Măsura 322; ne apropiem de finalizarea lucrărilor la Căminul Cultural din Bârsa și avem alte lucrări de mai mică anvergură“.
Speranțe pentru 2016
„Avem speranțe că anul ce vine, 2016 va fi mai bun decât 2015. Avem planificat încă un kilometru de asfaltări în Bârsa – la Hodiș, apoi mai bine de 2 km de trotuare. Iar proiectul pentru canalizare îl avem făcut deja și va fi pentru 2016. Avem în vedere acoperirea cu dale a șanțurilor pluviale“. Cât privește taxele „avem colectate taxe și impozite în procent de 89%; sper ca până la finalul anului să ne apropiem de 95% colectare, chiar mai mult. Oricum, pentru anul ce vine ne proprunem să finalizăm ce am început și să inițiem proiecte pe fonduri europene nerambursabile“ – spunea primarul.
Despre un nou mandat, Avram Ciev ne-a spus: „dacă voi avea susținere din partea cetățenilor, firește că voi mai candida. Mai avem multe de făcut și oamenii știu că nu i-am dezamăgit și voi face tot posibilul ca modernizările să continuie în comună.
Și pentru că suntem în prag de sărbători vreau să le urez tuturor cetățenilor comunei sănătate, bucurie și belșug în case și să le transmit tradiționala urare de: «La mulți ani»“.
Toboșarul, sursă de noutăți
La o intersecție din Bârsa am auzit câteva bătăi de tobă după care am observat o oarecare agitație într-un grup de oameni. Ne-am dat seama că era vorba de vechiul obicei, păstrat în comună, de a transmite anunțurile locale prin… toboșarul satului; la momentul respectiv erau anunţuri despre sacrificarea animalelor – în speță a porcilor, acum de sărbători. Este remarcabil și lăudabil că în Bârsa s-a mai păstrat acest obicei.
După ascultarea toboșarului, lumea s-a încins la discuții. Subiectul a fost „vremurile în care am ajuns“ cum zicea cu dezamăgire o voce din grup. „Niciodată nu au fost așa biruri pe popor și pe țăran ca acum. Noi, țăranii, suntem terminați. Cred că dacă mai rămânea la guvernare pruncul ăsta (Ponta – n.red.) trebuia să facem și noi ca… refugiații ăia, de care se tot vorbește. Auzi: 3 lei pe kilogramul de porc… Și nu ai unde să-l dai! Și un mititel, de-l mânci în piață, costă 3 lei… Și din ce câștigi tu, 16% dai la stat. Măi, oameni buni: și în vremurile trecute erau cote: de carne, de lapte, de lână… dar acelea ți se plăteau! Cum vine asta: eu să-ți dau ( statului – n. red.) bani (impozite – n.red.) și tu să nu-mi asiguri nici măcar o minimă condiție să-mi vând produsul meu?! Au deschis granițele și aduc de… afară tot felul de cărnuri și mâncă românul; pentru că: ori nu știe ce consumă, ori e prețul. Iar animalele noastre bune, crescute natural, rămân nevândute“ – se lamenta cătrănit un gospodar între două vârste. Ieșit la poartă să asculte „doba“ și auzind că suntem de la ziar, un bătrân a profitat de ocazie și și-a spus și el păsul. „Degeaba scrieți dumneavoastră despre lucrurile astea, că ei oricum nu ascultă! Iacă, eu am 79 de ani dar așa vremuri grele n-am trăit niciodată. Veniți să vedeți: am patru grăsuni în jur de 190 kg fiecare; am muncit greu să-i cresc așa mari și speram c-o să mă pot baza pe banii de pe ei. Acum n-am ce face cu ei; au venit niște vâlceni să mi-i ia cu… 3 lei kilogramul! Le-am deschis poarta și i-am poftit afară! Cum să câștige ei atâta ban după munca mea de-un an? Acum pe noi nimeni nu ne sprijină! Așa că vă zic: noi trăim cele mei grele vremuri care au putut exista pentru țăranul muncitor. Mă gândesc ce-oi mai face, că e pe gătate și mâncarea“ – se căina tare necăjit bătrânul.
Opiniile oamenilor
Conform obiceiului, am vrut să aflăm și părerea oamenilor despre activitatea primarului și despre realizările ultimei perioade din comună. Intrând în vorbă cu un grup de localnici aflați pe stradă, aceștia ne-au spus: „Credeți că altcineva făcea mai mult ca domnul primar? Eu știu că a făcut tot ce i-a stat în putință; și de câți bani a avut la Buget. A fost târât degeaba prin Tribunal – politic; că, doară n-a dus banii acasă“ – spunea un localnic, după care a continuat: „eu așa ceva nu am mai auzit: să dai înapoi la un guvern banii ce i-ai primit de la alt guvern! Dar am auzit că mai mulți primari din județ au pățit așa! Asta a făcut guvernul ăsta, de l-au dat jos“. Un altul a mai completat ferm: „Deci, noi, pe acest primar l-am votat și-l vom mai vota, dacă mai candidează; nu vedem să fie altul mai bun decât domnul Ciev“.

A1 299
Pieton rănit grav de un taxi pe trecerea de pietoni, pe strada Poetului (foto, video)
citește mai mult »