Aflată în Sudul Depresiunii Gurahonț, la poalele a două masive muntoase, comuna Brazii are parte de o așezare deosebită, cu peisaje deosebite. Satele străvechi, pe care le are în componență – toate cu peste jumătate de secol de atestare documentară – sunt următoarele: Brazii (centru de comună), Buceava Șoimuș, Iacobini, Mădrigești și Secaș.
Actualul primar al comunei Brazii, economistul Ioan Vesa s-a zbătut să modernizeze pe cât s-a putut comuna ce o păstorește, sprijinit fiind de viceprimarul Nicușor Vesa. „Să știți că facem o echipă bună, ceea ce este un aspect bun deoarece ca să ai rezultate bune e nevoie de o echipă sudată; dacă unul trage într-o parte și celălalt în altă parte, rezultatul este zero“ ne spunea chiar primarul Ioan Vesa.

 Centrul Turistic va fi un câștig
Un obiectiv important realizat cu fonduri europene – și care este spre finalizare – îl constituie Centrul de Informare Turistică. „Prin acest Centru Turistic vom pune în valoare marele potențial turistic al comunei noastre – ce va favoriza și înființarea de pensiuni unde se vor creea noi locuri de muncă și unde vor putea fi valorificate și produsele noastre tradiționale;  cele două noi locuri de muncă de la Centru sunt de asemenea un câștig. Recepția Centrului va fi pe data de 12 noiembrie“ ne spunea primul edil.
 Drum agricol reabilitat
Un alt obiectiv realizat a fost drumul agricol de trei kilometri ce face legătura între trei dintre satele comunei: Brazii, Iacobini și Buceava. „Ne-am străduit să-l modernizăm – cu fonduri europene obținute printr-un proiect accesat prin GAL – și ne bucurăm că acum se poate circula bine pe el“ ne spunea viceprimarul Nicușor Vesa.
Un proiect propus a se face în anul ce vine vizează reabilitarea școlilor din Iacobini și Secaș; și după ce am trecut pe lângă ele am înțeles că era nevoie de aceste lucrări. În perioada documentării noastre se lucra la acoperișul Bise­ricii Ortodoxe din satul Iacobini, pentru finanțarea lucrărilor administrația locală a fost ajutată și de Consiliul Județean Arad.
 Proiecte de viitor
Consecvenți în eforturile lor de a moderniza comuna, cei doi edili au făcut eforturi pentru a accesa cât mai mulți bani europeni dar și de la Guvern. „Vrem ca și în comuna noastră drumurile și străzile să fie modernizate. Am depus un proiect pe PNDR (pe măsura 7.2) pentru asfaltarea străzilor în toată comuna, proiect în valoare de un mili­on de euro. Nu mă las până nu realizez acest obiectiv pe care mi l-am propus și la care a aderat întreg colectivul precum și Consiliul Local“ ne spunea optimist primarul comunei.
Un alt proiect de viitor – și care se pliază excelent pe componenta turistică a dezvoltării viitoare a comunei – este legat de apa deosebită a unui izvor din comună. „Avem un izvor la Șoimuș – localnicii îi spune Izvorul de la Cioroi – cu o apă deosebită pentru care vin oameni și de la Gurahonț. Având un debit de 2.000 de litri pe oră, ne-am gândit să vedem și compoziția ei, drept pentru care am dus-o la analize. Ni s-a confirmat că are caracteristici deosebite și am hotărât să inițiem posibilitatea de a o îmbutelia ca apă plată, pentru a obține și de aici unele câștiguri în viitor precum și câteva noi locuri de muncă “ a mai spus Ioan Vesa.
 Opiniile oamenilor
Eforturile actualei administrații de a schimba în bine fața comunei n-au rămas neobservate de localnici după cum am dedus și noi din discuțiile avute cu câțiva dintre ei.
„Vrem să vă spunem că acum altfel ajungem la pământurile noastre și este legătură bună între cele trei sate, ceea ce nici nu ne-am fi gândit că va fi cândva. Mergem cu mașinile mici chiar până la bucata de pământ. Vă dați seama că abia a început cu astfel de lucrări primarul nostru… Abia așteptăm să vedem ce va mai face în conti­nuare fiindcă e harnic. Așa că-l vom vota și data viitoare. A făcut multe pentru noi față de alții“ ne spunea un grup de săteni ce se grăbeau să meargă la muncă, la cules de porumb.

Recomandările redacției