Suntem în miez de vară, în plin sezon al concediilor, așa că puțini au chef să vorbească despre căldură. Nu despre cea de afară, ci aceea din calorifere.  Însă, dacă ne luăm după înțeleapta vorbă, care zice să-ți faci iarna car și vara sanie, subiectul este cu atât mai oportun. Asta așa, ca să nu fim (din nou) surprinși în sezonul rece.

Scump, dincolo e mai ieftin…

La Arad, căldura ne… arde rău de tot la buzunare, costurile cu căldură fiind printre cele mai mari din ţară. Mai exact suntem în top din punctul de vedere al  preţului facturat al Gigacaloriei. Oriunde una dintre marile probleme ale oricărei administraţii  este şi aceea a furnizării căldurii către populaţie. Mai exact, în cele din urmă este vorba  despre preţul  pe care populaţia trebuie să-l plătească, aceasta fiind parţial subvenţionată. Sunt foarte multe orașe cu sistem centralizat de încălzire care au tarife mai mici decât în Arad. Dăm numai câteva exemple: Bacău, Botoșani, Suceava, Galați, București dar și altele. Între Arad şi Bucureşti este o diferenţă de  preț de mai bine de 100 de lei pentru fiecare Gigacalorie. Este o sumă care contează pentru marea majoritate a oamenilor. Dar, chiar de n-ar fi aşa, în fond de ce să plăteşti în plus pentru acelaşi tip de serviciu? Potrivit ANRSC, la nivel naţional sunt racordate la termoficarea centralizată 1,2 milioane de apartamente situate în 49 de localităţi, inclusiv Bucureştiul. 

Un an de insolvență

Cum se știe CET Arad este în insolvență de  mai bine de un an, adică din luna iunie 2018.  Nivelul datoriilor totale este de  139 milioane de lei. Dintre acestea, grosul este deținut de către SNCFR Marfă, cu mai bine de 60 milioanae de lei, CEC  circa 17,3 milioane de lei , E-on Gaz 21milioane de lei și C-Gaz  21 milioane de lei. Restul sunt datorii mai mici către alți furnizori. Una peste alta însă, insolvența companiei are și o parte pozitivă. Nu mai există dobânzi și penalități care să curgă în continuare și care ar fi umflat nota de plată finală. De fapt, este una dintre marile semne de întrebare ale legislației românești în domeniul economic. Nu în puține situații, dobânzile și penalitățile pe care le generează niște debite, devin, cu timpul mai mari decât datoria în sine. Ceea ce nu este normal. Este aproape evident că dacă o companie nu și–a adus la zi datoriile, într-un termen rezonabil de timp, hai să spunem cel mult șase luni de zile, este puțin probabil să o mai o facă. Exemplele sunt nenumărate, dar asta este deja o altă discuție. Fapt este că CET Arad este de mai bine de un an ade zile în isolvență. Și de atunci are ca  administrator judiciar  pe CITR – Filiala Timiș SPRL. Ca orice organizație de acest gen, scopul final este de a redresa compania, în cazul de față CET Arad. Ca să nu existe dubii, facem precizarea că este vorba despre CET Lignit.   Pe de altă parte și principalii creditori ai companiei au tot interesul de a face ca lucrurile să meargă din nou.

Investiție de un milion de euro

La acest moment  se pare că se duc tratative avansate cu americanii de la General Electric pentru a realiza lucrări de modernizare. Scopul este  ca în final să crească  potențialul de producție al CET Arad, în special pe partea de producere a energiei electrice. Care de fapt este principalul obiect de activitate al CET. Abia într-un plan secundar este componenta de producere a apei calde și a agentului termic. Însă  puțină lume ține cont de acest lucru. Dar în momentul de față, acest  aspect este  mai puțin important. Cert este că se fac pași importanți spre a asigura îmbunătățirea capacității de producere a energiei electrice. Pentru aceasta se vor investi circa un milion de euro, pentru a aduce  20 de motoare,  având fiecare capacitatea de producție de energie electrică de un MWh.   „Acest lucru va duce și la creșterea capacității totale de producere a energiei electrice cu 20 MWh, care adăugat la Grupul de 50 MWh ar putea duce la redresarea activității unității noastre. Cred că lucrurile se vor îndrepta încet, încet spre un făgaș normal. Astfel am putea stinge o parte din datorii și să ne repunem pe linia de plutire, dacă toate lucrurile vor merge conform planurilor stabilite’’, spune Doru Lebădă, liderul Sindicatului Liber Independent Termoelectrica, din cadrul CET Arad. De partea de montare a motoarelor se va ocupa compania Greco. De fapt, suma necesară a fost asigurată prin diligențele uneia dintre firmele, față de care CET are datorii foarte importante de achitat. Prin toate aceste demersuri  se speră ca creditorii să-și poată recupera banii. Este normal din punctul de vedere al unei afaceri. Mai este și o altă componentă, de această dată foarte importantă pentru oamenii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire, adică la CET. Este vorba de circa 30.000 de abonați. Dacă se va mări capacitatea de producție a energiei electrice este foarte posibil să scadă și prețul cu care Gigacaloria „iese“ pe… poarta fabricii. Asta ar fi cu adevărat o  veste bună, mai ales că, așa cum spuneam, Aradul are una dintre cele mai ridicate prețuri din țară în ce privește prețul agentului termic pentru populație. De altfel și ULAL Arad a cerut ca prețul Gigacaloriei să fie subvenționat mai consistent de către municipalitate. ,,Sperăm să se țină cont  de  propunerile ULAL Arad  la  dezbaterea  publică  pentru  bugetul  Municipiului  Arad,  către  Consiliul Municipal  Arad, de majorare  a subvenției la tariful Gicacaloriei  livrată  populației, la intrarea în sezonul rece,  astfel ca prețul să scadă de la 392 lei, cât este în prezent, la 276 lei”, spune Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad.

O umbră de…lumină

Așadar sunt destule de rezolvat la CET Arad, dar tot atât de adevărat este că și municipalitatea trebuie să găsească soluții pentru o subveționare mai consistentă a prețului Gigacaloriei. În fond beneficiarii sunt contribuabili la bugetul local și achită taxe și impozite. Care și ele sunt printre cele mai ridicate din țară.             Iar, alte orașe care nu au asemenea nivel de impozitare, acordă o subvenție mult mai consistentă. Altfel spus este un preț la București și altul la Arad. De parcă am trăi în două țări diferite.  Ceea ce nu este normal să plătești diferit același serviciu.  Însă, dacă lucrurile vor merge bine și toate planurile de la CET Arad vor fi realizate,  există șanse bune ca să se vadă lumina de la capătul…tunelului. Sau, dacă vreți, focul din cazane…

  • Monica Lazăr spune:

    Faceți comparație la preț gigacalorie cu Bucureștiul dar prețul mai mic cu 100 lei este asigurat prin subvenția acordata de municipalitate. Bucureștiul susține prețul mic cu subvenția maxima, cât despre Arad deși cu un excedent bugetar, municipalitatea menține procentul minim. Nu doar agentul economic trebuie sa gândească confortul cetățenilor.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției