Chișineu-Criș este una dintre puținele localități din judeţul Arad unde se… importă forță de muncă de la 100 de kilometri depărtare și chiar din Ungaria. Asta este un semnal mai mult decât clar asupra faptului că aici se muncește, că aici nu sunt doar vorbe, ci vorbele sunt acoperite de fapte. Iar asta nu se întâmplă acum,  de ieri de azi, ci de ani buni încoace. Este un semn elocvent că administrația locală lucrează în interesul comunității pe care o reprezintă. Și lucrează zi de zi și clipă de clipă. Iar planurile bine făcute, munca stăruitoare nu au rămas fără rezultate. Orașul de pe Crișul-Alb are un șomaj ce se apropie de zero. Practic are deficit de forță de muncă.
Stația de epurare de înaltă tehnologie
Foarte recent a fost dată în folosință  noua stație de epurare a orașului, care a fost realizată după ultimele standarde în materie. În plus s-a mai realizat încă o dorință a administrației locale  și anume ,,canalizarea pentru tot cartierul Pădureni. De asemenea, după ce s-a făcut această lucrare s-au asfaltat toate străzile de aici și s-a asigurat iluminatul public”, spune primarul Gheorghe Burdan. Astfel, 678 de numere de casă, care găzduiesc peste 2.000 de suflete beneficiază astăzi de toate atributele civilizației, îmbunătățindu-și calitatea vieții. „Până la urmă asta este esențial. Dacă nu reușești ca primar, să faci viața oamenilor mai bună, degeaba mai faci politică”, adaugă primarul Burdan.  Și dacă tot  suntem  la acest capitol, al  sistemului de apă  și canalizare,  trebuie  să  amintim  că se   va trece la  reabilitarea stației  de tratare a apelor și  înlocuirea conductelor vechi.  Este vorba de circa șase kilometri de conducte  pentru distribuția  apei. Este un proiect a  cărui valoare este de  9,57 milioane de lei, adică circa  două  milioane de euro. În cursul acestei luni proiectul se va depune la Ministerul Dezvoltării Regionale și  Administrației Publice. ,,Dacă toate lucrurile  merg bine, din punctul nostru de vedere lucrările ar putea începe primăvara viitoare. După  ce se  va derula licitație pentru execuția  lucrărilor vom  putea ști mai exact şi termenele”, spune  viceprimarul Ioan Tripa.
Sănătate, şcoli,  grădinițe
Acum, se lucrează la renovarea Centrului de  Sănătate. Se refac fațadele, acoperișul, iar clădirea va fi și reabilitată termic. De asemenea, va fi  renovat și  centrul UPU al orașului. La școli, grădinițe s-au făcut din timp toate lucrările  de reabilitare și renovare. Toate unitățile de învățământ din Chișineu- Criş sunt racordate la rețeaua de  gaz și au centrale termice proprii pentru încălzire și asigurarea apei calde menajere.   Centralele sunt de ultimă generație, cu  un randament foarte bun, astfel încât costurile  energetice au fost opti­- mizate de către administrația orașului, economisindu-se astfel  importante resurse financiare. La acest moment toate școlile generale din  localitate au mobilier nou, iar lucrările de renovare din această vară de la grădiniță au făcut ca  unitatea să fie la un nivel foarte ridicat, din punct de  vedere  al utilităţilor și funcționalității. Din bugetul local, masa copiilor de la grădiniţă şi a şcolarilor este subvenţionată cu jumătate din valoare. Astfel, o masă caldă, cu trei feluri de mâncare la meniu, costă doar patru lei pentru fiecare copil care apelează la acest serviciu.  La Liceul Teoretic ,,Mihai Veliciu“ s-a modernizat sala de sport şi s-a refăcut gardul unităţii.
Şi la Nădab…
Aici s-a rezolvat o problemă foarte mare pentru locuitorii din zonă. S-a refăcut un podeţ şi s-a montat un canal nou cu diametrul de doi metri care poate prelua toată apa pluvială. Înainte canalul era de diametru mult inferior şi se colmata, astfel că la aproape orice ploaie rezulta o
inundaţie. Acum oamenii de aici nu mai au aceste temeri. În plus, toate drumurile sunt asfaltate şi iluminate, ca într-o localitate care se respectă.
Iluminat public în tot orașul
Una dintre realizările importante a administrației din Chișineu-Criș este modernizarea sistemului de iluminat public în tot orașul. Sistemul este  unul cu corpuri de   iluminat cu LED.   Pe lângă creșterea intensității luminoase factura lunară a scăzut în mod semnificativ, adică în  jur de   50%  față  de sistemul folosit înainte.  S-au investit circa  1,7   milioane  de lei  în acest sistem  și  într-un program de  comandă de la distanță. Practic, printr-o aplicație întreg sistemul de iluminat   poate   fi controlat  folosind un laptop sau o  altă interfață, cum ar fi un telefon mobil.  Acest fapt  prezintă un avantaj foarte mare în caz  de avarie sau  alte  situații  în  care trebuie intervenit rapid.
Proiecte de viitor
În viitorul foarte apropiat, mai exact luna viitoare, va fi dat în folosinţă sediul APIA . „Cu tot respectul pentru oamenii de acolo, nu era normal ca acest sediu să fie la Socodor. Sunt convins că şi oamenii din zonă vor aprecia acest lucru. Şi când vor veni la Chişineu-Criş vor putea rezolva mai multe probleme dintr-un singur drum“, adaugă primarul Gheorghe Burdan. De asemenea,  tot din fonduri locale se pregăteşte de construirea unui nou sediu pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria din localitate. Proiectul e finalizat şi se aşteaptă desemnarea constructorului. Pentru aceasta a fost iniţiată o licitaţie al cărei rezultat  se va şti în următoarele săptămâni. Se va extinde şi pista de biciclete, astfel că lungimea acesteia va fi de şapte kilometri. Ea va fi pe două benzi de circulaţie, care desigur că vor fi iluminate. Nu în  cele din urmă s-au făcut paşi şi spre realizarea unui vis mai vechi al oamenilor din zonă şi anume un ştrand termal.  La acest moment s-a identificat o suprafaţă de 3 hectare şi urmează a se face paşii următori. Aşadar, la Chişineu-Criş lucrurile nu stau pe loc. În fiecare zi se întâmplă fapte care în final conduc spre o calitate mai bună a vieţii pentru cei aproape 9.000 de locuitori ai localităţii. Adică fapte care rămân şi durează. Asta înseamnă dezvoltare, care e direct legată de bunăstare.

Recomandările redacției