Fără doar și poate, orașul Chișineu-Criș se află în vârful topului celor mai dezvoltate orașe din județul nostru. Numeroasele dovezi ce vin în sprijinul acestei afirmații se văd la tot pasul: toate obiectivele sociale sunt moderne ori modernizate, existența a două licee în oraș, apariția a tot mai multor unități comerciale de toate felurile, o circulație rutieră deosebită – facilitată de continua modernizare a infrastructurii ș.a.
Lipsa șomajului „se vede în aer“
Însă, de departe, cea mai spectaculoasă dintre „dovezi“ și care… „se vede în aer“ – cum spunea inspirat un localnic, anul trecut, la Zilele Orașului – este lipsa totală a șomajului în orașul Chișineu-Criș și în satul aparținător Nădab. Cu acest fapt nu se pot lăuda multe orașe; de fapt la noi în județ cred că nici unul.
Mai mult chiar, în orașul Chișineu-Criș este un excedent substanțial de locuri de muncă, ceea ce face ca aici să-și găsească  jo­b-uri locuitori din absolut toate localitățile vecine (chiar și din Arad), chiar și din țara vecină. Vorbim atât de așezările aflate „pe graniță“, cât și de altele mai îndepărtate, după cum, cu bucurie subliniază chiar primarul orașului, Gheorghe Burdan, ori de câte ori vine vorba de nivelul de trai.
„Mă bucur să pot să spun că, de două decenii și jumătate, în orașul Chișineu-Criș tineretul are șansa de a be­- neficia de locuri de muncă sigure și ca atare are siguranța de a-și întemeia o familie și de a-și clădi un cămin. Eu consider că asta este una din sarcinile importante ale unui ­pri­mar: de a creea condiții pentru ca toți cetățenii comunității sale să simtă clar că sunt acasă la ei. Eu, întotdeauna am făcut «politica» celor ce mi-au acordat încrederea lor și m-au pus în fruntea acestui oraș; și s-a dovedit o politică realistă și eficientă“ – sublinia primarul Gheorghe Burdan.

O grădiniță modernă, încăpătoare și luminoasă
Un argument deosebit al acestei dezvoltări și înfloriri – dacă mai era nevoie de încă unul – e acela al creșterii deosebite a numărului de… copilași preșcolari. Ca urmare, necesitatea sporirii numărului de locuri în învățământul preșcolar s-a impus firesc, iar o grădiniță modernă și spațioasă a fost o inițiativă absolut salutară. Astfel, inaugurarea „Grădiniței cu Program Prelungit Chișineu-Criș“, ce-a avut loc joia trecută, a venit ca o consecință a eforturilor echipei de la Primărie de a creea condiții moderne de studiu și joacă celei mai tinere generații de cetățeni ai orașului. Amplasată în Piața Avram Iancu, cu un parc frumos în față (parc amenjat anterior, cu fântână arteziană, cu mobilier specific pentru copii dar și pentru însoțitorii lor), Grădinița are 160 de locuri și beneficiază de un amplu spațiu interior – amenjat și mobilat după ultimele cerințe de studiu, confort și siguranță – și de un frumos spațiu în curte, amenajat după aceleași cerințe.
La inaugurarea Grădiniței cu Program Prelungit – obiectiv atât de necesar pentru buna creștere, dezvoltarea, sănătatea și normalitatea generațiilor viitoare – au fost prezenți numeroși localnici, numeroși oaspeți și invitați – oficialități județene și naționale, inclusiv reprezentanți a trei localități din țara vecină, Ungaria. Astfel alături de primarul Gheorghe Burdan și stafful său au  participat: Florentina Horgea – subprefectul județului Arad; Andras Kiralyi – secretar de stat în Ministerul Educației Naționale; Claudius Mladin – Inspector Școlar General; parlamentarii: Dorel Căprar – care e și președinte al organizației județene PSD Arad și Ștefan Dalca; Aniela Mladin – manager general în cadrul firmei Guala Pack Nădab; Bianca Cotrău – directoarea Grădiniței dar și Ioan Mercea, cunoscutul primar al comunei Macea, venit cu o… misie mai aparte.
Au participat și oaspeți din Ungaria: vorbim de Maria Kalcsó – primarul din Kétegyháza, Sándor Kovács – primarul din Csanádpalota precum și reprezentați ai orașului Békés.
Inaugurare… rapidă și  originală
Mica festivitate a debutat cu o slujbă de sfințire, după care primarul Gheorghe Burdan a urat bun venit tuturor și a făcut apoi o succintă prezentare a obiectivului. Spicuim din prezentarea lui: „Lucrarea a fost atribuită prin licitație publică și adjudecată la valoarea de 14 miliarde lei vechi, iar dotările și echipa­men­tele complete pentru funcționarea Grădiniței conform normativelor în vigoare au fost realizate prin aportul sponsorilor și prin alocări de la bugetul local.
Capacitatea Grădiniței este de 160 de locuri, activitatea ei fiind structurată pe program normal și program prelungit. La realizarea investiției au contribuit: SC Waku Trade SRL – prin inginer Valentin Domșa și arhitect Lucian Cioară; SC Aqua Vest SRL – prin inginer Valer Herlo; SC Guala Pack Nădab – prin inimoasa Aniela Mladin, pe care eu o numesc cu drag și prețuire Regina României, care e manager gene­ral și prin diligențele căreia această firmă de renume a devenit unul din sponsorii importanți ai multor obiective și acțiuni din oraș precum și al lucrării prezente, unde au sponsorizat cu 2 miliarde lei (vechi); SC AD Tehnic – prin director Ioan Szatmari; SC Nuova Atemec Chișineu-Criș – prin Vilhelm Weisz, SC Hydras SRL – prin director Constantin Mili; firma de Electrificații – prin d-l Cotuna. Aducem mul­țumiri și Inspectoratului Școlar județean Arad – prin inspector general Claudius Mladin. În final, dar nu în cele din urmă, aducem mulțumiri personalului muncitor al Primăriei prin Cristian Cociș și Ioan Duma. N-am uitat-o, firește, pe inimoasa directoare Bianca Cotrău, alături de întreg personalul care vor fi, alături de copii, beneficiarii noii Grădinițe“.
Trebuie spus că au luat cuvântul cam toți oficialii prezenți. Toți au fost succinți și, alături de felicitări la adresa realizatorilor acestui obiectiv de suflet, fiecare a subliniat în plus câte o idee vizavi de domeniul lor de activitate.
Finalul a fost o surpriză și i-a aparținut primarului măcean Ioan Mercea; declarat drept… „nepot“ al primarului orașului, el a fost desemnat să spună ceva în numele… copiilor de la Grădi. Și a zis. A zis două poezioare; dar le-a zis cu glas de… copilaș, spre deliciul tuturor! Inclusiv al celor trei copilași pregătiți să ajute la… tăierea panglicii inaugurale.
Vizită cu exclamații de   admirație
După tăierea panglicii și după o scurtă sfințire realizată la intrare, toată asistența s-a înghesuit pur și simplu să viziteze interioarele Grădiniței. După
câ­țiva pași făcuți în spațiul generos, mobilat și decorat cu accesorii de… pitici, exclamațiile de admirație ale celor peste 150 de oameni de toate vârstele n-au mai încetat câteva minute bune. Toți erau peste măsură de încântați și înduioșați de originalele măsuțe și scăunele frumos decorate, de pătuțurile glisante, de dulăpioarele colorate de pe coridoare dar și de accesoriile liliputane ale băilor.
„Cu mari eforturi – generate și de cerințele noi vizavi de siguranță – am reușit finalizarea Grădiniței. Vom face tot posibilul ca micii grădinari să ocupe acest spațiu încă din acest an școlar, pentru ca și cei din grupele mari să apuce să se bucure de noile dotări. Oricum, este o mare realizare și ne bucurăm de ea și-o apreciem la adevărata ei valoare, deoarece copiii vor beneficia din plin de aceste dotări deosebite“ – ne spunea la final directoarea Bianca Cotrău.

Recomandările redacției