Conducerea Casei Județene de Pensii Arad a anunțat că, în prezent, activitatea de recalculare a pensiilor s-a recuperat aproape sută la sută. Pentru dosarele de pensii internaționale mai sunt încă mici întârzieri care vor fi de asemenea recuperate în timp scurt.

De reamintit că, la nivel de țară, mii de dosare de pensie erau încă nerecalculate la finalul anului trecut, deşi această operaţiune ar fi trebuit finalizată, conform angajamentului luat de guvernul Dăncilă, până la data de 1 octombrie 2019.

La 45 de zile de la expirarea termenului până la care trebuiau recalculate toate pensiile, ministrul Muncii, Violeta Alexandru anunţa că, 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate. Dintre acestea, unele ajungeau şi până la 6 luni de întârziere, iar media întârzierilor era între 1 şi 3 luni.

Potrivit Ministerului Muncii, principalele cauze enunţate erau: prioritizarea dosarelor noi; lipsa de răspuns din partea angajatorilor la solicitările Caselor de confirmare al stagiului de cotizare; termenele de soluţionare la Comisia Centrală de Contestaţii care pot dura până la 2 ani; o împărţire improprie a sarcinilor între operatori şi verificatori în activitatea de gestionare a dosarelor; schimbările legislative în domeniul pensiilor; nivelul rudimentar de gestionare a arhivelor; comunicarea deficitară cu instituţiile omoloage din statele membre UE din cauze imputabile CNPP; grave probleme în sistemul informatic gestionat de CNPP.

La Casa Județeană de Pensii Arad, întârzierile au fost remediate. „Întârzierea s-a recuperat la noi și mai avem doar patru dosare de recalculare în urmă acum. Mai avem unele întârzieri la pensiile internaționale, la care este mai dificil de soluționat întrucât multe documente trebuie să ajungă din străinătate iar cu epidemia s-au produs întârzieri la nivelul acela, poșta fiind la un moment dat blocată. Însă și în cazul pensiilor internaționale vorbim doar de 44 de de dosare și ne-am străduit să recuperăm ct mai repede. În 2019 am avut posturi neocupate și a fost mai dificil dar acum avem doar două posturi vacante (…)“, a susținut Mihaela Vasil, directorul Casei Județene de Pensii.

Recomandările redacției