La solicitarea sindicatelor din cadrul CET Arad, la finele săptămânii trecute, la Prefectură a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social, moderată de prefectul Florentina Horgea, întâlnirea având ca temă de dezbatere problematica CET Arad. Dezbaterea a beneficiat de prezenţa şi expertiza ministrului Energiei, Toma Florin Petcu şi a secretarului de Stat din ministerul de resort, Doru Vişan. Din cei invitați au fost prezenţi reprezentanţi ai clasei politice, respectiv parlamentarii social-democraţi de Arad, primarul şi viceprimarul municipiului, lideri sindicali precum şi consilieri local municipali.
Petcu: ,,Guvernul nu finanţează pierderi derivate din strategii greşite”
Ministrul Energiei şi-a exprimat speranţa că momentele dificile în care se află CET Arad vor fi depăşite, accentuând faptul că în viziunea Guvernului este mult mai avantajos şi în acelaşi timp benefic pentru populaţie ca furnizarea energiei termice să se facă în mod centralizat . Demnitarul a dat Timişoara drept exemplu de bună practică în ceea ce priveşte gestionarea sistemului termic de producţie şi distribuţie pentru cetăţeni, reliefând în expunerea sa în mod argumentat avantajele funcţionării pe cărbune ca energie primară. În ceea ce priveşte studiul de oportunitate adus în discuţie de municipalitate, ministrul a susţinut neutralitatea şi profesionalismul evaluării, venind cu sfatul de a se apela la o firmă specializată în domeniu. În acelaşi timp, domnia sa, a venit cu o serie de detalii în ceea ce priveşte finanţările specifice, realiste şi posibile, adică modernizarea centralei prin finanţare PNI şi a reţelei prin Ministerul Dezvoltării. Ministrul Energiei a fost cât se poate de categoric în a afirma că ,,Guvernul nu finanţează pierderi derivate din strategii greşite şi neconforme”.
Falcă: ,,Așteptăm soluțiile
guvernamentale promise”
La eveniment  au fost  prezenți atât primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, cât și viceprimarul Levente Bognar. Falcă a amintit că   proiectul ,,Studiul de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluţiei optime de gestionare a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat” a fost introdus de patru ori pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local Municipal. Niciodată nu a reuşit să întrunească majoritatea de două treimi necesară (16 voturi) urmare a faptului că reprezentanții PSD și ALDE au dat vot negativ proiectului de hotărâre.
Primarul Aradului a făcut apel la cooperarea între municipalitate și forțele politice pentru continuarea demersurilor la nivel guvernamental în vederea deblocării acestei situaţii fără precedent la nivelul municipiului Arad. Acesta a invitat consilierii PSD şi ALDE să propună  amendamente astfel încât studiul de oportunitate să capete forma care în cele din urmă să întrunească unanimitatea „pentru”, atât de necesară următorilor paşi pe care CET-H trebuie să-i facă pentru a ajuge să acceseze fonduri europene în vederea modernizării. La finalul întâlnirii primarul Gheorghe Falcă a declarat: „Aşteptăm soluţiile guvernamentale promise de Ministrul Energiei, Toma Petcu și sperăm ca sprijinul guvernamental de anul acesta să nu fie tot 0, aşa cum s-a întâmplat în 2012, 2013, 2015”.
Adrian Todor îl atacă pe Falcă
Parlamentarii PSD de Arad, deputaţii Dorel Căprar, Adrian Todor şi Florin Tripa, au fost prezenţi și ei la şedinţa comisiei de Dialog Social, de la Prefectură.
,,Domnul ministru a solicitat, în urma discuţiilor avute, ca la CET Hidrocarburi să se deruleze un control al Inspecţiei Fiscale pentru a fi lămurită problema datoriilor existente şi modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Noi, cei de la PSD, am solicitat încă de anul trecut ca o comisie de anchetă să verifice ceea ce se petrece în această companie, însă liberalii s-au opus. De asemenea, ministrul Energiei a solicitat ca studiul
privind delegarea serviciului de termoficare să fie întocmit de specialişti, nu de oamenii primarului Falcă, aşa cum s-a petrecut până în prezent. Acelaşi lucru a fost solicitat de consilierii noştri locali, anume ca studiul să fie întocmit de specialişti. Ambele poziţii enunţate de ministru nu fac altceva decât să ne dea dreptate în ceea ce priveşte problemele de la CET Hidrocarburi, probleme pe care noi le-am semnalat.Cu toate acestea, Falcă şi PNL au preferat să îndatoreze Aradul, luând împrumuturi pentru asemenea proiecte. Gheorghe Falcă trebuie să-şi asume eşecul de la CET, după ce în anul 2009 el a fost cel care a decis separarea celor două CET-uri. Acum, arădenii plătesc pentru incompetenţa primarului Gheorghe Falcă. Parlamentarii PSD Arad au intervenit pentru găsirea unor soluţii pentru sistemul de termoficare din Arad. Prezenţa ministrului Energiei la Arad s-a înscris tocmai în această strategie de a găsi soluţii pentru arădeni”, a spus Adrian Todor, deputat PSD Arad.

Recomandările redacției