drum forestierIoan Luce, şeful Ocolului Silvic Beliu, şi-a dat, zilele trecute demisia, fiind înlocuit cu Ionel Ţole. Nu cunoaştem cu exactitate motivele care l-au făcut pe Luce să renunţe la postul de şef de ocol, dar trebuie să reamintim cititorilor noştri, că în mai multe numere ale ziarului, am tras serioase semnale de alarmă cu privire la cele petrecute pe raza ocolului, în urma sesizărilor făcute de localnici. Glasul Aradului a scris despre neregulile de la districtul Nadăş, dar în condiţiile reprezentanţii Direcţiei Silvice nu răspund la întrebările noastre, se impune… o altă întrebare: să fie oare probleme similare şi în celelalte districte, iar Direcţia Silvică încearcă să le muşamalizeze?  De altfel, gurile rele spun că între şeful de district Traian Alb şi fostul şef de ocol Ioan Luce ar fi fost şi un alt tip de relaţie decât cea strict profesională. În acest context trebuie spus că oamenii din zonă cer să fie verificată activitatea firmei cumnatului lui Traian Alb, care se ocupă cu exploatarea şi comercializarea ma­terialului lemnos. Sătenii susţin că exploatarea nu s-ar face tocmai legal. Să fie oare aşa? Noi sperăm că nu. Am vrea însă să ştim câte controale s-au făcut între 2014 şi 2015 la Ocolul Silvic Beliu şi cu ce rezultate.
Au reabilitat un drum care trece pe un teren privat
Recent vă informam că Direcţia Silvică Arad (DSA) a reabilitat un drum forestier cu o lungime de 13,4 kilometri, care pe o lungime de 2,5 kilometri trece pe o proprietate privată. Drumul auto forestier (DAF) care a fost refăcut de DSA fără ca acesta să fie în întregime în administrarea instituţiei face legătura dintre Nadăş şi Cimercea. Din câte ştim, situaţia ar putea fi şi mai gravă, fiind la mijloc ar fi şi un proiect cu fonduri europene.
Potrivit informaţiile pe care le avem, angajatul DSA care răspunde de drumuri nu ar fi ştiut pe ce teren se face investiţia, iar după o discuţie cu proprietarul terenului s-ar fi panicat, luând legătura de urgenţă cu şefii ierarhici, în speţă Teodor Ţigan, directorul DSA şi Adam Crăciunescu, directorul general al RNP Romsilva, care i-ar fi transmis să continue lucrarea. Ne întrebăm dacă Ocolul Silvic a participat la recepţia drumului şi cine răspunde de drumurile forestiere în cadrul structurii cu pricina.
De menţionat că proprietarii terenului forestier au fost nedumeriţi de ceea ce se întâmplă şi au luat legătura cu reprezentanţii Direcţiei Silvice, pentru a-i informa că fac o ilegalitate, având în vedere că este vorba de bani publici, mai mult suma investită pe terenul lor este foarte mare. Astfel, prin adresa înregistrată la Direcţia Silvică cu numărul 8621/01.04.2013,  familia Colţeu transmitea instituţiei conduse de Teodor Ţigan că „Direcţia Silvică Arad a angajat în nume propriu efectuarea unor lucrări de re­fa­cere a drumului forestier FE006 DAF Nadăş-Cimercea, drum din care un sector de lungime de 2,5 kilometri se află în proprie­tatea noastră.”
Cei de la DSA au încercat apoi să rezolve problema, întocmind apoi un protocol, cu numărul 3761/23 mai 2013, pe care l-au trimis proprietarilor, pentru a fi semnat, lucru care nu s-a întâmplat, pentru că familia Colţeu nu a dorit să fie părtaşă la o ilegalitate.
Reclamaţii nerezolvate
De altfel, Ocolul Silvic Beliu a făcut, de-a lungul timpului, obiectul mai multor reclamaţii rămase, din informaţiile noastre, nerezolvate. Localnicii povestesc că la cele două cantoane ale Ocolului Silvic Beliu aflate la Nadăş s-ar fi făcut recent inspecţii. La unul dintre ele se pare că ar fi fost descoperite pagube de 30.000 de lei, iar la cel de-al doilea, de peste peste 60.000 de lei. Potrivit surselor noastre, cele două cantoane s-ar afla în subordinea şefului de district Traian Alb, acesta fiind implicat direct în gestionarea lor. De altfel, se pare că unul dintre pădurari nu a mai vrut să preia înapoi cantonul, după ce a fost în concediu medical, ulterior acestuia propunându-i-se să accepte gestiunea depozitului de material lemnos de la Ocolul Silvic Beliu. Gurile rele spun că se doreşte ca pădurarul să fie menţinut în sistem pentru a nu spune ceea ce ştie. Asta, pentru că, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Alb nu ar fi avut dreptul să preia personal gestiunea unuia dintre cantoane, aşa cum ar fi făcut-o. Mai mult, gurile rele spun că şeful de district se ocupă şi de exploatarea masei lemnoase, prin intermediul unei firme deţinute de cumnatul său.
De altfel, cantonul Cimercea a făcut obiectul unui control al Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului, care a constatat potrivit unui document „101 cioate provenite de la arbori tăiaţi în delict pentru care corespunde un volum de 63,4 mc al arborilor tăiaţi ilegal”. În continuare, cei de la minister transmiteau reclamanţilor că  „aspectele sesizate pentru acest canton au fost aduse şi la cunoştinţa Regiei Naţionale a Pădurilor pentru a lua măsurile legale ce se impun de recuperare a prejudiciului, de aprofundare a controlului şi de sancţionare a celor responsabili”. Din datele de care dispunem, un al doilea control nu a mai fost făcut. Asta, în condiţiile în care persoana care a făcut sesizarea a numărat iniţial aproximativ 300 de cioate. Ce să se fi întâmplat cu diferenţa de la 300 la 101, să se fi evaporat?
La Direcţia Silvică nimeni nu vorbeşte cu presa
În încercarea de a afla un punct de vedere al DSA, l-am sunat pe Gelu Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Nu ne-a răspuns la telefon. Am fi curioşi să aflăm de ce nu mai vrea să mai comunice cu ziarul nostru, sau are poate un program prea încărcat? Nici Ioan Luce nu ne-a răspuns la telefon. Ionel Ţole, noul şef de ocol a răspuns, însă ne-a transmis că nu are voie, potrivit contractului de muncă, să vorbească cu presa, sfătuindu-ne să-l contactăm pe purtătorul de cuvânt al instituţiei.
În numerele viitoare ale ziarului nostru vom reveni cu noi amănunte.

Recomandările redacției