La două luni de la tragedia din Timișoara – Zeci de elevi intoxicați la Liceul German, după deratizarea făcută în sălile de clasă

0
454

Nu mai puțin de 40 de elevi ai Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” – Liceul German – au ajuns luni după-masă la Urgențe. În urma unei dezinsecții în școală, nenumărați elevi s-au simțit rău. În jurul orei 18.00, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean au ajuns cinci copii, dar ei nu erau singurii care au prezentat diferite simptome. Unii dintre părinți au refuzat să îi ducă la spital în vreme ce alți copii urmau să fie și ei transportați la Urgențe pentru investigații și tratament.
„Cei cinci copii sunt stabili, conștienți și prezintă mai multe simptome, printre care erupții cutanate, ochi roșii, dureri abdo­minale”, ne-a declarat Simina Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Arad. Elevii care au prezentat simptomele amintite sunt din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a.
Contactat telefonic, Marius Gondor, ins­pectorul școlar general al județului Arad, ne-a declarat: „În urmă cu un sfert de oră am fost și eu informat asupra celor petrecute la Liceul German. Tot ce pot să vă spun în acest moment, din informațiile pe care le-am aflat și eu de la directorul școlii, este faptul că nici un elev nu s-a simțit rău astăzi, în timpul cursurilor, la școală. Abia după masă, părinții au început să își ducă copiii la spital. Se pare că efectele au început să apară mai târziu. În acest moment investigăm cauza celor întâmplate și vă vom ține la curent“.
Înspre seară, numărul victimelor a ajuns la 18. Copiii au vârste cuprinse între 11 și 13 ani și însoțiți de părinți au ajuns la UPU a Spitalului Județean, astfel că numărul celor afectați a ajuns la 18. O echipă operativă a ISU Arad, formată din inspectorul șef, prim-adjunct și purtătorul de cuvânt s-a deplasat la Liceul German, unde au fost demarate cercetările. Totodată, medicii au luat decizia de a îi ține pe unii dintre copii sub supraveghere pentru a monitoriza starea de sănătate a acestora. Se pare că elevii s-au deplasat la UPU a Spitalului Județean de acasă cu mijloace proprii. La 112 nu a fost înregistrat nici un apel.
Potrivit reprezentanților ISU, echipajul de cercetare chimică, radiologică, bacteorologică și nucleară a ajuns prompt la Liceul German. Ca urmare a evenimentului amintit, echipajul CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear) specializat în accidente chimice din cadrul ISU Arad s-a deplasat la locația respectivă pentru a executa cercetarea la fața locului. S-a făcut o verificare suplimentară și cu aparatura CBRN Bihor pentru o nouă confirmare. După ce se va face cercetarea în paralel cu ISU Bihor pentru a fi confirmate rezultatele de la ambele detectoare de substanțe, autoritățile vor anunța concluzia celor de la ISU.
În jurul orei 21.00, 24 de copii au ajuns la spital, între care nouă au fost externați, iar șase au rămas sub supraveghere medicală. În urma ședinței CJSU, prefectul județului Arad, Gheorghe Stoian, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a dispus suspendarea cursurilor de la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrun”, în corpurile de clădire afectate pentru data de 14.01.2020. Direcția de Sănătate Publică a dispus măsurile pentru curățenia spațiilor.
La ora 23.00 situația elevilor la UPU Arad era următoarea: 10 au fost internați, 13 au refuzat internarea, opt erau în curs de evaluare, unul a părăsit spitalul fără a fi investigat pentru că nu prezenta simptome.
Echipajele CBRN au efectuat verificări inclusiv în subsolul clădirii. În urma verificărilor echipelor ISU, probele aeriene nu au arătat nimic pe aparate. Au fost prelevate și probe de pe bănci și diferite obiecte, probe care vor fi verificate în laborator.
În cursul nopții de luni spre marți, numărul copiilor intoxicați de la Liceul German a ajuns la 40. Potrivit dr. Monica Puticiu, șef UPU a Spitalului Județean, 40 copii au fost prezentați la Urgențe, între care 14 au fost și internați. „Din fericire, copiii au fost foarte bine monitorizaţi de către personalul nostru şi se pare că sunt în afara oricărui pericol. După simptomele pe care le-au avut, se pare că într-adevăr, este vorba despre soluţii de dezinsecţie. Chiar dacă starea de sănătate a copiilor este una bună, medicii noştri le-au recomandat părinţilor să rămână internaţi până mâine dimi­neaţă. Din nefericire, numărul copiilor care se prezintă la spital este în continuă creştere“, ne-a declarat Carmen Lucuţa, ma­nagerul Spitalului Judeţean, care monitoriza îndeaproape tot ce se petrece cu aceste cazuri.
Dosar penal pentru firma responsabilă
Firma DD Chim Deva care a făcut dezinsecția la Liceul German este cercetată pentru vătămare corporală din culpă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, trafic de produse sau substanțe toxice. Cu privire la evenimentul de luni seară, Inspectoratul de Politie Județean Arad a făcut mai multe precizări.
În urma primelor verificări s-a stabilit o legătură directă între starea elevilor și dezinsecția/dezinfecția efectuată în incinta liceului, în data de 10 ianuarie 2020, de către o societate comercială cu sediul în Deva, județul Hunedoara. În urma cercetărilor efectuate și a mijloacelor de probă administrate din acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: vătămare corporală din culpă; fals în înscrisuri sub semnătură privată; uz de fals; trafic de produse sau substanțe toxice.
La fața locului s-a deplasat și echipa de cercetare din cadrul Serviciului Criminalistic Arad, care a prelevat probe care urmează a fi analizate toxicologic. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.
Îngrijorător! DD Chim Deva, firma care a efectuat dezinsecţia la Liceul German, a operat în mai multe şcoli
DD Chim Deva, firma care s-a ocupat de dezinsecţia în sălile de clasă ale Liceului German s-a ales cu dosar penal. Cu toate acestea, din informaţiile pe care le deţinem până în acest moment, nu doar firma de dezinsecţie este vinovată. „O parte de vină aparţine firmei de dezinsecţie, care a manifestat un exces de zel în curăţarea sălilor de clasă, dar şi a şcolii pentru că nu a curăţat suficient de bine în urma operaţiunii de dezinsecţie. Firma din Deva, cea care a efectuat dezinsecţia se află deja pe drum încoace. Din păcate, firma din Deva, care a efectuat dezinsecţia, a operat în mai multe şcoli din Arad. Afectaţi până în acest moment sunt doar copiii dintr-o singură sală de clasă şi prietenii lor cu care au intrat în contact în această zi. Starea lor de sănătate este însă una bună şi nu sunt motive de îngrijorare“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Arad.
Un lucru îngrijorător, pe care l-am aflat din discuţiile cu părinţii copiilor internaţi, este acela că şcoala nici măcar nu are personal
responsabil cu curăţenia.
În luna noiembrie a anului trecut, doi copii şi o femeie au murit la Timişoara, în urma unei dezinsecţii de mântuială, efectuată de o firmă locală.
Patronul DD Chim Deva:
„Nu credem că din cauza lucrărilor noastre s-a întâmplat aşa ceva“
Veres Csaba, patronul DD Chim Deva, firma care a efectuat lucrări de dezinsecţie şi deratizare, susţine că este şocat de cele întâmplate. „Școala a fost cea care a comandat lucrarea. Substanțele, dar și dozele, cu care am efectuat lucrările sunt trecute în procesele-verbale. Niciodată nu mi s-a mai întâmplat așa ceva. Nici nu credem că din cauza lucrărilor pe care le-am efectuat noi s-a întâmplat așa ceva“, a declarat Veres Csaba.
Ministerul Sănătății s-a sesizat însă și a dispus un control mixt de urgență, după ce la unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad s-au prezentat cu mijloace proprii, zeci de copii cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, de la Liceul German cu erupții la nivelul feței, grețuri și vărsături.
„Se suspicionează faptul că în sălile de curs unde aceștia învață, vineri, 10 ianuarie 2020 au fost efectuate proceduri de Dezinfecție, Desinsecție și Deratizare (DDD) și este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanțe chimice, care să le fi produs această simptomatologie.
O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea școlară și a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a spitalului județean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 18 copii.
De asemenea, reprezentanți ai DSP Arad și Poliția caută firma care a efectuat operațiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Hunedoara.
La acest moment, starea de sănătate a copiilor este bună. Aceștia au rămas sub supraveghere, fără a necesita internare“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Atitudine dură a ministrului Sănătăţii
„Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timișoara o astfel de situație să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operațiuni de deratizare, dezinfecție și desinsecție, dar se pare că la Arad, nimeni nu și-a făcut treaba. Iată cum, 20 de copii au ajuns la UPU cu iritații faciale și oculare pentru că, în continuare, operațiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar și a Inspecției Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum fimele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovați care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiți să schimbăm radical legislația”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.
Școala închisă
Toate corpurile de clădiri care aparţin de Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn au fost închise, ieri. „În cursul zilei de astăzi (n.r ieri) vom face curăţenie în şcoală. Abia după ce vom fi informaţi de către Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad cu ce fel de substanţe vom efectua curăţenia, de abia apoi vom începe. Cursurile sunt suspendate pentru astăzi. Vom vedea după ce efectuăm curăţenia dacă şcoala va rămâne închisă şi pentru restul zilelor“, ne-a declarat Marius Gondor, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.
La încheierea ediției, noi informații au apărut conform cărora în total 43 de copii au ajuns la spital, iar 16 au rămas internați.
Totodată precizăm că liceul rămâne închis şi azi.
Claudia Gavra
Adrian Cotuna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.