AFIS INCHIDEREDirijorul croat Miran Vaupotic, cel care a semnat în 2013 în stagiunea noastră simfonică medalionul Astor Piazzolla, revine la Arad, pentru evenimentul care marchează finalul circuitului de concerte 2013 – 2014. „Duminică seara vom ajunge la momentul în care vom spune melomanilor arădeni Acta est fabula, înlocuind, însă, teatrul antic roman cu moderna scenă plutitoare de la Lacul Pădurice, locul de unde vor răsuna acordurile finale ale actualei stagiuni muzicale. Acorduri alese special, ca un fel de urare pentru o vară înfierbântată de ritmurile inegalabilului tango, insinuantelor ritmuri andaluze şi atât de pătimaşelor ritmuri latino. O vară pe care o vom rememora împreună,  o dată cu deschiderea vitorului sezon muzical, deschidere ce – vă spunem de pe acum – va fi un eveniment cu totul şi cu totul special!“ – dr. Alin Văcean, director general al Filarmonici de Stat Arad.

Pe scena de pe Lacul Pădurice, duminică 6 iulie, la ora 20.30, orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Arad prezintă titluri mult aşteptate, Amorul vrăjitor de Manuel de Falla şi cele Patru anotimpuri din Buenos Aires de Astor Piazzolla (solist – Krunoslav Marić), adăugând în repertoriul actual al ansamblului trei muzici în premieră: Tango melancolic pentru flaut şi orchestră de Pero Šiša (Solist Constantin Talmaciu), Rondo Milonga de Roberto Di Marino şi Concierto de Nacar de Astor Piazzolla. De la ritmurile dansurilor andaluze încastrate în partitura Amorului vrăjitor, la tangoul argentinian, regăsit în paginile Anotimpurilor lui Piazzolla sau în partitura lui Pero Šiša, selecţia vizează o perspectivă inedită a spaţiului sonor latin, realizată printr-un slalom creativ trasat cu generozitate între două continente.

Portret –  Miran Vaupotich

Dirijorul croat Miran Vaupotich este dirijor principal invitat al orchestrei simfonice Prokofiev din Moscova, dirijor asociat al orchestrei Filarmonicii din Lugansk (Ucraina) şi director artistic al nou înfiinţatei Philadelphia Symphony Orchestra (SUA). Este laureatul multor competiţii internaţionale precum Trophee Mondial de l’Accordeon (Italia, 2003), Music Golden Trophy (New York, 2007), Festivalul Internaţional InterArtia (Grecia, 2008) precum şi câştigătorul Marelui premiu al Concursului internaţional IBLA (Sicilia), iar International Art Society&Academy l-a declarat în 2008 Artistul anului. Miran Vaupotich a colaborat cu ansambluri cunoscute precum Soliştii din Zagreb, Orchestra Filarmonicii din Rijeka, Orchestra de Cameră Croată, Orchestra de Cameră din Zagreb, Orchestra simfonică din Dubrovnik, Orchestra de cameră Kremlin, Orchestra de cameră din Kaliningrad, Orchestra simfonică Prokofiev, Filarmonica de Stat din Moscova, Camerata Klaipeda(Lituania), Filarmonica din Bydgoszcz (Polonia), Filarmonica egipteană, Orchestra de cameră din Beijing, Sinfonietta Zilina (Slovacia), Prince George Symphony Orchestra din Canada, Ashdod Symphony Orchestra din Israel etc.

Stagiunea recent încheiată a presupus în calendarul său dirijoral conlucrări cu orchestra simfonică din Cairo, Orchestra simfonică din Belarus, Orchestra de cameră din Bombay, Filarmonica din Ulyanovsk, Orchestra simfonică din Lipetsk, Orchestra simfonică din Grosseto, Orchestra simfonică din Pecs, iar în România este invitatul Filarmonicii Moldova din Iaşi, al Teatrului Liric din Constanta şi al Filarmonicii de Stat Arad. În 2011, dirijorul a debutat în Statele Unite, cu Nunta lui Figaro la Atlantic Coast Opera Festival din Philadelphia, iar anul trecut a dirijat la National Opera America Center din New York premierele producţiilor Sweet Dreams de Waundel Saavedra şi Rumpelstiltskin de John Alan Rose.

Extrem de activ în domeniul promovării muzicii contemporane, Miran Vaupotich a realizat în 2011 în colaborare cu casa de discuri CC Records din Salzburg un CD cu lucrările compozitorului italian Roberto Di Marino. Continuă să colaboreze cu compozitori importanţi din America, Rusia, Franţa, Slovacia, Italia şi Croaţia, ale căror lucrări le-a interpretat în primă audiţie, precum Concertul pentru pian de John Alan Rose, Suita simfonică de Dmitry Yautukhovich sau Simfonia a II-a de Primous Fountain, care a fost scrisă la comanda celebrului Quincy Jones. Născută la Zagreb, Ivana Levak Vaupotic a început studiile clasice de acordeon cu Marija Ivkovic. La vârsta de 14 ani a urmat cursurile colegiului de muzică Elly Basic, la clasa lui Marjan Krajna. Şi-a obţinut diploma la Universitatea de Muzică Juraj Dobrila din oraşul Pula, unde a studiat acordeon clasic cu Slavko Magdic şi dirijatul cu Miroslav Homen. A urmat o carieră concertistică în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Olanda, România, Rusia, Republica Cehă, Slovenia şi Croaţia. A participat la clase de măiestrie susţinute de interpreţi şi pedagogi de renume internaţional precum:. Soave (SUA), O. Murray (Marea Britanie), D. Modrusan (Croaţia), V. Balyk (Ucraina), J. Shishkin (Rusia) şi A. Skliarov (Rusia) În 2004 a înfiinţat AccoDuo, ansamblu care a câştigat competiţii internaţionale de prestigiu precum cea de a 14-a ediţie a Concursului Internaţional WCH din SUA sau Marele Premiu al Concursului Internaţional IBLA din Italia şi a înregistrat un CD în colaborare cu Casa de discuri Classic Concert Records din Salzburg. A cântat acompaniată de orchestra Filarmonicii din Kaliningrad, cu orchestra Filarmonicii Paderewski şi Sinfonietta din Slovacia, iar proiectele sale următoare vizează colaborări cu Orchestra de cameră din Beijing, orchestra simfonică din Ulyanovsk şi Vienna Master Orchestra. Ivana Levac Vaupotic predă la Şcoala de artă Franjo Lucic din Velika Gorica (Croaţia). Krunoslav Maric a absolvit în anul 2007, la Academia de muzică din Zagreb, la clasa unuia dintre cei mai proeminenţi pofesori din Croaţia, Maja Despalj Begovic. Şi-a continuat apoi studiile masterale cu renumitul violinist şi pedagog Ilya Grubert, devenind ulterior membru al renumitului cvartet de coarde “Soliştii din Zagreb”. A cântat alături de toate orchestrele croate şi a colaborat cu orchestre şi ansambluri din Italia, Ungaria, Austria, Bosnia şi Herzegovina. Ca membru al cvartetului Soliştii din Zagreb a realizat turnee în Europa şi Japonia. Ca solist şi membru al unui ansamblu de cameră a înregistrat CD-uri şi este deopotrivă activ în industria muzicii de film din Croaţia. Din 2012 este concertmaestru al orchestrei Teatrului Naţional de Operă din Rijeka iar în paralel este preocupat de pedagogie şi îndrumă clase de măiestrie în Croaţia şi în străinătate.

Biroul de presă al Filarmonicii de Stat Arad

Recomandările redacției