O serie de lucrări ample în infrastructură, finalizare de capele, precum și de modernizare a Căminului Cultural din Miniș sunt pe lista de priorități a edilului comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan. Se continuă mai multe proiecte începute, dar se fac și demersuri pentru noi investiții de amploare, atât în drumuri comunale, cât și în reamenajarea caselor de cultură.
Potrivit primarului Corneliu Popi-Morodan, după asfaltarea străzii N. Bălcescu din Ghioroc se pregătesc lucrări la străzile Valea Satului și A. Șaguna din Cuvin.
„Au fost duse deja tuburile pentru podețele ce vor fi executate pe străzile Valea Satului și Andrei Saguna. Cele de pe strada A. Saguna au fost deja montate, după care se va trece la execuția terasamen­telor, ridicarea capacelor de canal dacă va fi cazul și mai apoi, la asfaltare. Sperăm ca vremea să țină cu noi și să putem face aceste lucruri cât mai repede“, a spus primarul Corneliu Popi-Morodan.
Ambele străzi vor fi asfaltate în regim de drum comunal, conform STAS-urilor în vigoare, adică în două straturi: unul de cinci centimetri de rezistență BA 25 și unul de uzură de patru centimetri – BA 16. Lățimea asfaltată va fi de patru metri la care vor fi făcute acostamente de 50 de centimetri pe fiecare parte. Lungi­mea celor două străzi ce vor fi asfaltate este de aproape 1,3 kilometri.

De asemenea, vor fi montate elemente de evacuare a apei pluviale și vor fi săpate șanţuri pentru drenarea apei. În a doua parte a anului, pri­măria va asfalta și străzile Crișan din Ghioroc și Valea Bisericii din Miniș.
Proiecte pentru infrastructură și plaja Ghioroc
Administrația se numără printre cele patru comune din județ care au câștigat bani europeni pe proiecte depuse pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. „Recent au fost admise la finanțare proiectele depuse în toamna anului 2015. Sunt  proiecte importante pentru comuna Ghioroc, atât ca sume accesate, cât și din punct de vedere al necesităților comunei, de a îmbunătăți infrasatructura, atât cea rutieră, cât și cea educațională, culturală și sportivă“, explică primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan
Un număr de 15 străzi ar urma să fie puse la punct cu fonduri nerambursabile. Mai mult, spre bucuria tinerilor, primarul a anunțat lucrări de amenajare la plaja Ghioroc.
„Comuna Ghioroc va accesa fonduri europene pentru pro­iectul depus în actuala sesiune pe Măsura 7.2., proiect ce prevede asfaltarea a 15 străzi din comuna Ghioroc, în lungime de aproape 7,5 kilometri. În acest proiect este cuprinsă și asfaltarea drumului de acces către plaja Ghioroc, unde se va face joncțiunea cu drumul deja asfaltat între localitatea Sâmbăteni și Ghioroc, drum care va fi asfaltat în regim de drum județean. Scopul este de a ridica nivelul turistic al comunei și de ce nu, al județului, stiind faptul că plaja de la Ghioroc este un important obiectiv turistic al județului. Tot la plaja Ghioroc vom înlocui stâlpii de protecție cu jardiniere moderne pentru a înfrumuseța plaja și a face mai plăcută șederea turiștilor“, a anunțat primarul.
Declarat eligibil pe Măsura 7.6 este și un proiect depus anul trecut pentru reamenajarea Căminului Cultural Miniș. Lucrările ar urma să înceapă în scurt timp. Și locuitorii din Cuvin vor avea un cămin cultural modernizat, în prezent, proiectul fiind în fază de obținere de autorizații, în vederea depunerii pentru obținerea de fonduri.
Pentru viitor, edilul comunei are în plan construirea unei case de cultură moderne în Ghioroc. Întrucât acest proiect este unul deosebit, finanțarea ar urma să fie obținută pe Grupul de Acțiune Locală Miniș – Măderat.
Turismul vini-viticol va fi repus în valoare
Cunoscutul traseu al tramvaiului Săgeata Verde pe ruta Arad-Ghioroc ar urma să fie repus în valoare, la adevăratul potențial. Primăria Ghioroc are în plan să  inițieze împreună cu Consiliul Ju­de­țean și Centrul Cultural Jude­țean, un proiect în acest sens. Proiectul este unul amplu, ce ar urma să ridice la rang de cinste tradiția și turismul vini-viticol din Podgoria Miniș. „La finalul tra­seului se vor vizita cramele viticole, se vor face degustări de vin și se vor vizita muzeele din comună. Prin acest lucru dorim să reînviem tradiția viticolă din podgorie și totodată, circulația celui mai vechi tramvai electric din Sud-Estul Euro­pei, care este cel de-al op­tu­lea din lume. Am avut turiști inclusiv din Londra care au venit să viziteze podgoria noastră, aici fiind prima școală viti-vinicola din România“, susține Corneliu Popi-Morodan.
Se vor accesa bani
nerambursabili pentru școli
Locuitorii din Ghioroc vor investiții în infrastructura școlară, iar proiectele de viitor în acest sens există. Administrația locală are în plan să aceseze fonduri nerambursabile pentru construirea unei săli de sport moderne, în curtea Școlii Generale Ghioroc. Planurile nu se opresc aici: „Ne dorim implementarea unui sistem sută la sută ecologic pentru încălzirea, ventilația și climatizarea școlii generale și a liceului, dotarea la standarde europene a școlilor din comună cu laboratoare moderne de biologie, chimie, fi­zică, dar și a sălilor de curs, iar la liceu pe langă dotari dorim să izolăm termic sala de sport și să o modernizăm“, a declarat primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan
Ceremonial religios de Sfântul Gheorghe
Credincioșii au avut parte de o zi importantă pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, când crucile și clopotele ce vor fi puse pe capele au fost sfințite în centrul comunei, în fața Monumentului Eroilor.
Ceremonialul religios a fost oficiat de IPS Dr. Timotei Seviciu împreună cu un sobor de preoți și anume: părintele consilier economic Blaj, părintele protopop Jidoi, părintele arhidiacon Ardelean, precum și preoții Jula, Florea și Ciorogariu.
„Mulțumim și cetățenilor care au venit alături de noi la acest eveniment și în mod special, le mulțumim copiilor ce ne-au fost alături mereu, adică «Junilor» și «Ghioceilor Podgoriei»“, a spus primarul Corneliu Popi-Morodan.
Primarul a vorbit și despre lucrările de finalizare a celor trei capele, din Ghioroc, Cuvin și Miniș. „Aceste lucrări se susțin din resurse financiare proprii. La toate cele trei se lucrează intens la introducerea iluminatului, la branșamente de curent și apă potabilă, la sistemul de supraveghere și în mod deosebit se va începe lucrul la ceea ce mi-au cerut cetățenii și le-am promis că se va face. Este vorba de începerea asfaltării acceselor spre capele și a aleilor din cimi­tire“, spune primarul Corneliu Popi-Morodan.
Excursii pentru tineri în „Săptămâna Altfel“
Tinerii din Ghioroc au avut parte de un program deosebit în „Săptămâna Altfel“. Săptămâna trecută, spre entuziasmul elevilor din Ghioroc s-au organizat excursii educative la mai multe obiective din țară. Clasele de liceu, clasa a VIII-a și I-IV secția maghiară au făcut o excursie la Alba Iulia și Deva. De asemenea, elevii din clase V – VII au avut ocazia să viziteze Castelul Corvinilor – Hu­ne­doara și Cetatea Sarmizegetusa. Nu în ultimul rând, vizitată a fost și Cetatea Medievală Alba Iulia. Programul a trezit interes tinerilor astfel că, excursii de acest gen vor mai fi organizate.

Recomandările redacției