IMG_9720 IMG_9724În fiecare an, această perioadă a lunii decembrie, când toată lumea se pregătește să întâmpine Sărbătorile de Iarnă și când frigul își arată „colții“, se restrâng drastic activi­tățile de construcție ori alte lucrări la diverse obiective aflate în aer liber. Lumea se îndreaptă spre activitățile de interior.
Într-un dialog purtat recent cu Adrian Ţoca, primarul comunei Hălmagiu, am dorit să aflăm câteva din preocupările acestei perioade în comuna care are în componență un număr impresionant de sate cu nume și atestare do­cumentară străveche: Băneşti, Bodeşti, Brusturi, Cristeşti, Ioneşti, Leasa, Leştioara, Poienari, Tisa, Ţărmure.
– Ce activități le considerați prioritare în această perioadă, știut fiind faptul că v-ați confruntat și cu o situație total inedită și neplăcută, a suspendării și aveți și de recuperat?
– Acum că am intrat în sezonul friguros, în sezonul de iarnă, lucrările și activitățile de afară se încheie, cele care se mai fac sunt nesemnificative: doar de retușuri sau urgențe. Întotdeauna a fost așa aici la noi. Pe noi ne preocupă unele pregătiri de iarnă tradiționale și situația că, din motivele pe care le știți, întârzie achiziționarea buldoexcavatorului  fără care ne vom descurca foarte greu, având în vedere că noi avem una din cele mai dificile zone din județ, la vreme de iarnă grea, cu zăpadă multă, cum e obiceiul pe aici. În rest localnicii se pregătesc de iarnă, își fac ultimele achiziții tradiționale de sărbători.
Noi, administrația, noi primarii – în general vorbind, avem și acum treabă multă: ne interesăm de proiectele viitoare, de proiectele cu bani europeni nerambursabili, de tot felul de alte situații ce mereu apar la final de an. Dacă nu vom reuși să atragem finanțări prin proiecte europene va fi foarte greu: pot spune că vom „muri“ la capitolul investiții pentru comunitate. La ultima ședință de Consiliu Local am avut astfel de discuții, și  altele, și se poate spune că lucrurile au început să intre pe făgașul normal, din punctul de vedere al actvității curente din Primărie. În schimb am mai descoperit eu niște situații care s-au creat pe timpul când am fost eu suspendat pe nedrept. Iar cei ce le-au făcut trebuie să dea socoteală.
– Cum stați cu încasarea taxelor și impozitelor locale?
– Cum să stăm? Se știe că avem, din păcate, destule taxe. Noi stăm însă destul de bine la acest capitol și eu estimez că până la sfârșitul anului – mai sunt circa 20 de zile (lucrătoare – n. red.), oamenii le vor achi­ta. Pentru rău-platnici vom găsi o soluție să-i convingem să le plă­tească, ori să recuperăm datoriile dacă se va ajunge acolo. Pentru că – nu-i așa?, avem și noi  unele obligații. Dar, repet, eu cred că se vor plăti până la finele anului.
– Ați amintit că în zonă sunt ierni grele. Cum stați cu aprovizionarea cu lemne?
– De anul trecut am făcut încălzire centrală pe lemne la Primărie și suntem mulțumiți de cum funcționează dar sobele au rămas încă în încăperi, pentru orice eventualitate. Ne bucurăm însă că prin introducerea încăl­zirii centrale am eliminat mizeria și căldura este mereu aceeași și mult mai multă iar consumul de lemne e scăzut. De centrală se ocupă un om, care deocamdată nu are mare lucru de făcut decât să supravegheze buna ei funcționare și s-o alimenteze constant cu lemne uscate.

  • Comuna spune:

    Domnule sida ! se vede ca ti-e greu sa scri articole despre acest primar care umbla prin comuna cu bodiguarzi dupa el , cand nu ai nimic a spune ! Trimite-l sa curete rigolele Halmagiului de frunze , daca a vrut numa rigole si podete . Cum de nu ai facut un articol cum ca drumul comunal asfaltat, a fost largit cu griblura ca sa incapa doua masini una langa alta . Trotuarele de la Cainap in jos catre vale cand se vor mai face ? Datii acestui primar de sf Niculaie un buldoexcavator de jucarie , sa isi petreaca timpul cat sta la birou !

  • Elektra spune:

    Bine ca macar e liniste in comuna sau linistea e doar aparenta?! Ca suntem unici cu bodyguarzii aia e altceva…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției