Motto: „Oriunde vă veți afla, să vă iubiți țara, credința și nea­mul, că de nu veți face așa vă va bate Dumnezeu!“.
(Avram Iancu)

Istoricul zilei de 15 decembrie 1849
Este cunoscut faptul că Avram Iancu – marele erou ardelean al Revoluției de la 1848-1849 a fost tare legat de oamenii din zona Zărandului. În a doua parte a vieții sale, cobora de la Vidra în zilele de târg – miercurea la Baia de Criș, joia la Brad,
vinerea la Vața și sâmbăta la Hălmagiu. Erau târguri unde moții săi aduceau pe căluții lor de munte tot felul de lucruri: de
la donițe, ciubere, furci și alte obiecte mici pentru gospodărie făcute de ei, din lemn de brad, spre a le vinde. Cu banii primiți cumpărau bucate ce nu se făceau în zonele lor. Așa se face că acum 166 de ani, într-o sâmbătă – în ziua de 15 decembrie 1849, Avram Iancu se afla la Hălmagiu împreună cu Vasile Fodor și Iosif Bologa, la târgul săptămânal unde vorbeau cu sătenii, adunați în mari grupuri în jurul lor. În aceste circumstanțe patrula împărăteas­că îi prinde și-i arestează. Autoritățile locale au pro­testat energic împotriva acestui gest și cei trei au fost eliberați, inclusiv la presiunile puternice ale oamenilor aflați în ziua respectivă la târg. În parcul central încă veghează semețul Avram Iancu – întrupat într-o sculptură deosebită, realizată de sculptorul arădean Ioan Tolan.
Localnicii nu au uitat amarul și agitația acelor zile, deși a trecut peste un veac și jumătate de la petrecearea acelei întâmplări. O amintesc an de an pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată. Conținutul Protestului întocmit atunci s-a păstrat peste ani iar localnicii n-au uitat întâmplările deosebite de atunci.
Hălmagiul de azi
Chiar dacă și peste hălmăgeni au mai trecut de atunci vremuri și bune și mai amărâte, în ultimii ani comuna a cunoscut o modernizare evidentă. Despre ce s-a fă­cut – și încă este în curs de realizare – am mai scris și cu alte ocazii.
Recent am avut o discuție cu primarul comunei, inginerul Adrian Țoca, în care am atins câteva realizări ale prezentului dar și unele planuri pentru viitor. „Acum situația este oarecum mai limpede, nu mai este de stat și de așteptat să primești de undeva ceva. Acum, dacă ai și faci în continuare proiecte pentru obiectivele necesare în comună avansezi; dacă nu, nu. Ca infrastructură, de exemplu, la proiectele mari așa trebuie făcut. Nu e de glumit cu asta. Eu nu sunt mulțumit niciodată cu ce proiecte am făcut, mereu am impresia că mi-a scăpat ceva, că puteam face mai mult. 2015 a fost un an cam slăbuț pentru mine, deși am făcute unele lucrări: * am pietruit drumul comunal B50 Hălmagiu-Leașa, pe o lungime de 5,3 km – în unele locuri fiind necesare reparații destul de mari;  * am pietruit drumul D 50 A Hălmagiu-Țărmure, pe o lungime de 2,6 km; * am realizat – și încă mai facem – o serie de plombări la unele drumuri asfaltate precum DC 44 Hălmagiu-Brusturi; * am făcut lucrări de reparațiiși întreținere la Piața Agroalimentară – am mai amenajat un spațiu pentru cereale, am descongestionat o zonă pe unde era multă circulație – cerând și părerea oamenilor ce frecventează piața. Tot în 2015: * am obținut un microbuz școlar;  * am demarat și procedurile în vederea realizării Cadastrului General în comuna Hălmagiu;  * am început modernizarea DC 50 Hălmagiu-Tisa, ce pleacă din DN 76 Hălmagiu, care se va continua și în anul 2016,  în acest an s-a asfaltat circa un kilometru. Dacă timpul va permite, pregătim și asfaltarea racord lateral din DC 50, pe strada Câmpul Tisei“ – a precizat edilul.
Proiecte și lucrări
Și fiindcă a amintit de proiecte noi, edilul din Hălmagiu a înșiruit și câteva proiecte depuse în 2015 dar și câteva planuri pentru 2016.
„Anul acesta am depus proiectele următoare: * Modernizare DC 76 (Hălmagiu) Țărmure, racord lateral stânga din DC 50 A, în lungime de 628m și racord lateral dreapta, din DC 50, în lungime de 1.040m; * Modernizare infrastructură rutieră de interes local drum comunal DC 47 Ionești-Poenari, pe o lungime de 5,1 km.
Pentru anul 2016 ne-am propus să realizăm o serie amplă de obiective dar sunt câteva mai prioritare, precum: * extindere rețea apă și canalizare în satele aparținătoare Hălmagiului; * modernizare străzi în localitatea Hălmagiu; * lucrări de reparații și modernizare a Căminelor Culturale de pe raza comunei; * modernizări de drumuri comunale – în toată comuna dar și realizarea unor lucrări așa-zis mărunte dar importante pentru localnicii din respectivele zone“ – a enumerat primarul Adrian Țoca.
„Bâlciul“ de Sfântul Nicolae
O serie de târguri sezoniere din Hălmagiu, atunci când se desfășoară în preajma unei sărbători cunoscute, mai sunt denumite și bâlciuri. Asta și  datorită ofertei comercianților mult diversificată. Din acest punct de vedere anul ce stă să se încheie s-a dovedit un an mai sărac – după cum vorbesc și oamenii din zonă. Cumpărătorii au fost mai puțini ca în alți ani – că s-a ajuns uneori să fie mai mulți comercianți. „Bâlciul“ de Sfântul Nicolae, de exemplu a fost și el modest: oferta la porci a fost în jurul a 140 de animale.  S-au vândut doar trei porci, cu prețul pornind de la… 3,5 lei și ajungând la doar 5 lei pe kilogramul de porc viu! Producătorii au venit, au stat cât au stat și au plecat descurajați.
„Noi ce producem aici, la noi acasă este crescut ecologic și natural și nu se vând deși prețul e de bătaie de joc de mic. Cei ce coboară sub acest preț înseamnă că au porci crescuți cu chimicale. Numai când pui carnea în cratiță, la prăjit vezi și simți diferența: în primul rând mirosul…“ – ne spunea baciu Traian, om de 79 de ani ce a văzut, descurajat, care e situația.

Recomandările redacției