Ca în fiecare an, la Hășmaș, eroii neamului sunt cinstitți așa cum se cuvine. Am fost invitați să fim alături de administrația locală, dar și de oamenii locului cu prilejul acestui eveniment. „Da, această sărbătoare, Înăl­țarea Domnului este și sărbătorirea Zilei Eroilor. Vreau să spun că în această zi de mare sărbătoare vom sfinți Monumentul închinat celor căzuți pe frontul de luptă, în Primul Război Mondial. Comuna noas­tră a pierdut atunci, 51 de bravi feciori, care nu s-au mai întors acasă, iar trupurile lor au rămas pe câmpul de luptă. Eu am considerat că este un semn de prețuire și un modest omagiu, care să rămână după noi mai departe. Și mai ales să nu uităm că și-au dat viața pentru noi și ori de câte ori trecem prin fața acestui monument, noi cei de acum trebuie să ne aducem aminte”, a precizat primarul Cornel Popa, care este de profesie dascăl și care adaugă: „Nu știu dacă tinerii de acum realizează că acești bărbați și-au apărat cu drag demnitatea lor de români. Și nu este admis pentru noi să uităm vreodată, la fel și cei care vor veni după noi. În următoarea perioadă intenționăm să ridicăm tot lângă această troiță, un alt monument închinat celor care au căzut pe câmpul de luptă, în Al Doilea Război Mondial”. Trecând peste acest moment festiv de omagiu și de aducere aminte, am abordat și câteva dintre problemele de actualitate ale administrației din Hășmaș. Drept urmare, am purtat un scurt dialog cu primarul Cornel Popa.
-Vreți să ne spuneți câteva dintre proiectele pe care le aveți în vedere?
– Da , cu mare drag. În lunile martie și aprilie am finalizat un proiect important legat de iluminatul stradal cu becuri led, în comuna Hășmaș. Este vorba despre o finanțare de 450.000 de lei, pe o perioadă de trei ani de zile, cu surse asigurate din bugetul local. Prin acest proiect am reușit înlocuirea a 215 corpuri de iluminat și un total de 400 de becuri cu stâlpi,care au fost înlocuiți cu sisteme de iluminat cu leduri economice. Este vorba de toate cele șase localități ce formează comuna Hășmaș. Este de remarcat că prin acest proiect am făcut și o economie de circa 40% la cheltuielile cu iluminatul prublic. Trebuie să mai spunem că la noi iluminatul funcționează pe tot parcursul nopții. O altă investiție care ne preocupă și care a fost o cerință a cetățenilor este realizarea unei capele mortuare în localitatea Hășmaș. Valoarea lucrărilor este de 400.000 de lei și sumele vor fi asigurate tot din bugetul local, într-un ciclu de doi ani de zile.
– Ce alte investiții mai sunt în plan?
– Una dintre aceste investiții va începe chiar acum, în această săptămână. Este vorba de dotări cu mobilier și alte lucrări necesare la Școala Gimnazială și la Grădinița din Hășmaș. Toate acestea sunt finan­țate prin PNDL. Cu aceste investiții, la terminarea lucrărilor, se va permite ca unitatea să aibă Autorizația de funcționare. Termenul de execuție al acestor lucrări este de 16 luni.
Nu uităm nici de sate
Întotdeauna în fiecare an, administrația din Hășmaș mai face ceva și pentru fiecare sat aparținător. Anul acesta, la rând este satul Botfei.
„Aici vom avea lucrări de modernizare a grădiniței, de asemenea vor demara și lucrările la Căminul Cultural, unde sunt prevăzute o serie de modernizări. Tot la Botfei vom începe o lucrare la un pod. Mai amintesc că și la Agrișul Mic s-a amenajat un loc de joacă pentru copii, în locul unui fost teren de sport vechi, pe care creșteau bălării. Iar pentru părinți și vârstnici am pus câteva bănci, unde oamenii pot sta și de vorbă într-o zonă frumoasă și liniștită. Eu zic că admi­nistrația și-a dat silința să facă ceva pentru comunitate. Sigur, mai sunt multe de făcut , însă cred că oamenii sunt în genearal mulțumiți”, a concluzionat primarul, Cornel Pop.a
Voicu Sida

Recomandările redacției