Pentru orașul Nădlac, acest sfâr­șit de săptămână va fi unul cu totul deosebit. Odată pentru că se va desfășura sărbătoarea orașului – ajunsă la cea cea de-a XIII-a ediție – iar în al doilea rând pentru că în preambulul acestei sărbători se va ține încă o ediție a manifestării intitulată „La iarmaroc“ , respectiv „Na jarmoku“ – în slovacă.
Astfel, în cadrul manifestării „La iarmaroc 2016“ – ce se derulează vineri, între orele 12-21, fiind organizată de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, filiala zonală Arad, Consiliul Local Nădlac, Societatea cultural și științifică „Ivan Ktasko“ –  va avea loc „o întâlnire a slovacilor din Ținuturile de jos“ precum și un târg. Trebuie subliniat că în orașul Nădlac trăiește cea mai mare comunitate de slovaci din România dar și din întreg arealul transfrontalier, reprezentând circa 47% din locuitorii orașului Nădlac (care are peste 8.200 de locuitori). Astfel, în orașul Nădlac trăiesc, într-o… normalitate și-o armonie deosebite, slovaci, români (45%) și o serie de alte etnii: maghiari (3,2%), germani(0,7%), romi(2,7%), ukraineni (0,6%) și alte naționalități. Orașul a fost declarat, cu câ­țiva ani în urmă, drept „un exem- plu de urmat în ceea ce privește conviețuirea etnică“ chiar de că­tre un oaspete din Slovacia, venit la sărbătoarea orașului Nădlac.
Târg cu produse slovăcești
Ca de obicei, în zona centrală vor fi instalate și vor putea fi vizitate numeroase standuri reprezenta­tive ce vor conține „produse speci- fice ale meșterilor tradiționali ai slovacilor din România, Serbia și Ungaria, produse de gastronomie slovacă tradițională“ după cum precizează organizatorii. De fapt, cine nu cunoaște gustul cu totul deosebit al salamului slovă­cesc de Nădlac sau al apetisantelor găluște slovăcești cu mac și nucă? Sau… cine n-a fost încântat să urmă­rească suitele de dansuri populare slovăcești prezentate de An­samblul „Salasan“? Așa că și manifestarea de astăzi va culmina cu un program cultural ce va începe la ora cinci a după-amiezii, la care sunt invitați și așteptați să participe toți nădlăcanii și oaspeții lor. (F.B.)

Recomandările redacției