Sute de societăți și-au trimis angajații în șomaj în ultimele zile, cererile fiind preluate la începutul acestei săptămâni de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Funcționarii agenției – o echipă subnormată abia pot prelua valul de cereri pentru șomaj tehnic, iar procedura dă de furcă angajatorilor, care se încurcă în birocrație.

Conducerea Agenție de Ocupare a Forței de Muncă susține că efectiv nu pot fi deschise toate dosarele, la valul de cereri depuse.

La începutul săptămânii am primit 700 de cereri de la firme, pentru șomaj tehnic. Practic, în ultimele zile, raportându-ne la cererile depuse, putem spune că au fost trimiși numai acum, în jur de 7.000 de persoane. Și acestea, doar preluând aproximativ 300 dintre cele mai bine 700 de cereri, pentru că n-am reușit să deschidem pe platformă, toate cererile“, a susținut directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, Marinel Henteș.

Conducerea agenției AJOFM Arad susține că mulți dintre angajații scoși în șomaj tehnic nu au fost informați. Dezorientați, oamenii au asaltat instituția cu întrebări, asta deși nu funcționarii AJOFM trebuie să ofere aceste informații, ci patronii. „Ne întreabă «eu sunt pe lista? M-au scos în șomaj». Primim astfel de întrebări tot timpul. Și le-am explicat să se adreseze resurselor umane din firme, angajatorilor. În plus, angajatorii greșesc actele și ne solicită informații. Toate aceste modificări legislative, pe fond de pandemie s-au făcut pe repede înainte și tuturor le-a fost greu să se descurce cu informațiile, cu procedura. Zilnic, răspund numai eu…poate la peste 100 de apeluri, iar funcționarii instituției la fel“, a declarat directorul AJOFM Arad, Marinel Henteș.

Reamintim că, după data de 22 aprilie, peste 9,5 milioane de lei au ajuns în conturile societăților comerciale arădene, pentru plata șomajului tehnic al angajaților. Vorbim de mii de angajați.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad a virat atunci, a doua tranșă de bani destinată plății șomajului tehnic al angajaților societăților comerciale care au depus solicitări pentru suspendarea temporară a contractelor individuale de muncă pentru anumiți angajați, în contextul epidemiologic generat de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

În afara angajaților scoși de patroni în șomaj tehnic, au mai fost dați afară din societăți sute de arădeni din tot județul, persoane care au devenit fie șomeri indemnizați, fie șomeri…fără bani de la stat.

Recomandările redacției