În ciuda faptului că își dorea cât mai multă discreție în legătură cu acest subiect, dezvăluirile noastre au făcut-o pe Anca Stoenescu să recunoască ceva  ce ar fi preferat ca lumea să afle cât mai târziu. Din calitatea de inspector școlar general al Județului Arad, Anca Stoenescu și-a depus dosarul pentru pretransfer. Astfel, titulara catedrei de Limba și Literatura română a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Arad, școală pe care a și condus-o din postura de director în perioada 2009 – 2015, s-a transferat la mult mai titratul Colegiu Național Preparandia Dimitrie Țichindeal.

Desigur, pretransferul, chiar dacă s-a făcut în cea mai mare discreție cu putință, este legal. Dar nu tocmai, hai să îi spunem, moral atunci când este făcut de un inspector școlar general, care nu ar trebui să facă judecăți de valoare între unitățile de învățământ. Cu atât mai mult, cu cât oficial faci un lobby tocmai pentru un liceu de genul de la care pleci. Dar, să nu faci ce face popa, doar ce spune…

Saltul de la un liceu cu profil tehnologic, așa cum este Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, la Pedagogic este unul uriaș din punct de vedere profesional, lucru care de altfel a și convins-o pe Anca Stoenescu să ia această decizie. Categoric, pe lângă meritele sale incontestabile, Anca Stoenescu a profitat și de funcția de inspector școlar general pentru a-și ușura pretransferul.

 

Stoenescu și Mladin, de nedespărțit

 

Anca Stoenescu a împărțit fotoliul de inspector școlar general cu Claudius Mladin, cei doi făcând cu rândul în fruntea învățământului arădean. Iată că, prin transferul făcut la Pedagogic, Stoenescu nu va împărți doar fotoliul de inspector general cu Mladin, ci și cancelaria, fostul, dar cel mai probabil și viitorul (din nou) general, fiind titular la disciplina Educație fizică la Colegiul Preparandia.

 

Punctaj mare

 

Punctajul obținut de Anca Stoenescu pentru transferul la Pedagogic a fost unul dintre cele mai mari: 82,5. Am sunat-o și noi pe Anca Stoenescu pentru a o felicita pentru punctajul obținut, iar reacția a fost una pe măsură: „Nu se poate! Incredibil! Cum ați aflat?!“. După ce ne-am lăudat și noi cu urechile noastre ascuțite și lungi, dar nu de la urecheală, ci de la curiozitate, am ascultat-o pe Stoenescu: „Acum, dacă tot ați aflat, vă spun că am luat această decizie deoarece am dorit să mă întorc în școala unde am absolvit 13 clase. Din clasa I am fost la Pedagogic și am absolvit 13 clase. Am un doctorat în Filologie, un CV și o carieră care îmi dau dreptul de a fi cadru didactic la Colegiul Pedagogic. Am optat pentru această școală pentru că fiind profesoară de Limba și Literatura română, dar și de Limba engleză, interesul pentru aceste materii este mult mai mare decât la un liceu tehnologic, precum Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, unde de altfel mi-am făcut meseria cu multă dăruire și profesionalism. Da, consider că din punctul meu de vedere este un salt profesional transferul la Pedagogic, dar este unul meritat. Toată munca mea s-a putut vedea în punctajul de 82,5, care mi-a permis transferul la Colegiul Preparandiei“.

 

CV impresionant

 

I se poate reproșa inspectorului școlar general Stoenescu decizia de a se transfera la o altă unitate de învățământ, pe motiv de concurență neloială între școli. Din punct de vedere uman însă, al carierei de cadru didactic, al profesionalismului, Ancăi Stoenescu nu i se poate reproșa nimic.

Stoenescu este autoarea sau coautoarea mai multor lucrări și publicații științifice, a participat în dese rânduri la simpozioane și sesiuni internaționale de comunicări științifice și deține diploma de Doctor în domeniul Filologiei.

Între 2009 și 2015 a fost director la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad. Între 2013-2016 este profesor asociat la Universitatea Aurel Vlaicu Arad, Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, Departamentul de Limbi Moderne și Științe Socio-Umane- pe postul de lector universitar.

Din 2012 Anca Stoenescu este membru al corpului național de experți în managementul educațional, iar din 2015 inspector școlar general adjunct. Din 2016 este lector universitar dr. la Universitatea de Vest Vasile Goldiș, iar din 2017 se succede la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Arad, împărțind fotoliul de general cu Claudius Mladin.

Recomandările redacției