Gancea primaMai mulţi săteni de la Luncşoara, sat care aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Hălmăgel, se luptă de câţiva ani, să recupereze o suprafaţă împădurită care a ajuns în proprietatea composesoratului. În condiţiile în care au făcut numeroase reclamaţii la instituţiile statului, pe fir a intrat şi Poliţia, care a demarat o anchetă.
Aurel Gancea, Miron Vasii, Florin Gauce şi Alin Căliman, patru dintre cei care sunt nemulţumiţi cum s-au împărţit terenurile, ne-au trimis o scrisoare, în care îşi povestesc of-ul. Oamenii susţin că terenul în cauză a aparţinut unei alte forme asociative, denumită Băciuleşti, care a fost deposedată de el, pentru că în zonă urma să se construiască un baraj, iar despăgubirile trebuiau să ajungă în altă parte. „În urmă cu 12 ani, comisia locală de fond funciar a propus spre validare suprafeţele din CF-urile noastre, comisia judeţeană a validat respectivele suprafeţe, dar când validarea a venit înapoi de la comisia judeţeană, comiasia locală ne taie păşunea şi parte din pădure, vezi cazul lui Miron Vasii. Deci ei propun şi tot ei nu sunt de acord cu ceea ce propun. Normal că am fost nemulţumiţi, dar ni s-a propus că problemele se vor rezolva printr-o expertiză în teren, pe care ar fi urmat să o plătim noi. Având încredere în cuvântul primarului, am tot aşteptat să se întâmple aceasta,  dar de fiecare dată când îl întrebam pe primar, ne spunea să avem răbdare, că problemele se vor rezolva”, ne scriu sătenii. Aceştia susţin că nu au făcut nicio plângere, până în momentul în care au constatat că suprafeţele cu pricina au fost atribuite Composesoratului Luncşoara şi, spun ei, au realizat că au fost minţiţi. „Ni s-a spus că am primit ce ni s-a cuvenit şi avem şi titlu în acest sens, dar iată care este adevărul în legătură cu acel titlu. Mai mult ni s-a luat decât ni s-a dat. Nouă nu ne-a spus nimeni că trebuie să ne înscriem titlurile la Oficiul de Cadastru, ba chiar am fost minţiţi că au fost încrise. Poliţia a descoperit că avem dreptate, că titlurile nu au fost înscrise. Beneficiind de această situaţie, composesoratul îşi înscrie titlul pe respectiva suprafaţă”, mai spun semnatarii scrisorii.
Fără măsurători şi delimitări…
Sătenii povestesc, de asemenea, că au fost puşi în posesie fără să se fi făcut măsurători şi fără o delimitare între proprietari. Aceste informaţii au fost puse, conform sătenilor, la dispoziţia Poliţiei. „Alături de noi a dat declaraţii şi domnul Gheorghe Lucaciu, care spune că nu ştie dacă a participat la şedinţa de fond funciar din 10.03.2010, dar semnătura din drep­tul numelui nu îi aparţine, iar aici constatarea Poliţiei este că acea şedinţă a Comisiei locale de fond funciar, în care s-a luat decizia includerii suprafeţei noastre în composesorat a fost făcută fără cvo­rum, iar procesele verbale de dispoziţie şi punere în posesie s-au făcut în mod abuziv. În dosarul 280/p/2012 există şi un protocol încheiat între Primăria Hălmăgel şi Direcţia Apelor Crişuri Oradea, în care se arată că nu avem acte şi că reprezentanţii Primăriei vor semna la final, când se face transferul de proprietate (n.r.- în vederea construirii barajului). Acel protocol mai spune că Primăria Comunei Hălmăgel se obligă să obţină mandate speciale de la proprietarii terenurilor afectate, pentru a putea semna în numele loc contractele de vânzare-cumpărare. Nouă, pe lângă faptul că nu am ştiut de acel protocol, nu ne-a cerut nimeni niciun mandat”, au continuat sătenii. Aceştia susţin că dosarul a ajuns la un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonţ, care nu a găsit nicio pârghie legală pentru a-i ajuta. Oamenii se întreabă acum dacă respectivul magistrat nu ar fi trebuit să cerceteze cine a semnat în locul lui Gheorghe Lucaci şi să constate că s-a săvârşit şi infracţiunea de uz de fals. „Conform extraselor de CF, respectiva suprafaţă a fost în permanenţă a noastră, ba mai mult, pe o parte din păşunea care nu este împădurită s-a plătit impozit. Oare Comisia locală de fond funciar nu trebuia să ne îndrume înspe Cadastru şi înspre un specialist topograf, pentru o identificare exactă în teren?”, au încheiat sătenii.
Fostul primar susţine că sătenii nu au dreptate
Pe de altă parte, fostul primar Mihaiu Tonţa, în prezent viceprimar al comunei Hălmăgel, susţine că reclamanţii nu au dreptate, aceştia primind în schimbul terenului aflat acum în litigiu alte suprafeţe. „Nu au vrut să ia terenul cu pricina în 2000, atunci când se făcea retrocedarea pe Legea 1, din cauză că acolo era păşune şi spini. Le-am dat pădure într-o par­celă de lângă acel teren, unde au vrut ei. Când au auzit însă că se va face un baraj, iar composesoratul va primi bani de la Apele Române, au revendicat terenul”, a declarat Tonţa. Acesta a mai ţinut să precizeze că barajul nu a mai fost construit, din cauza lipsei fondurilor.

Recomandările redacției