Dacă mereu se spune că veșnicia s-a născut la sat – ironizându-se, în mod nedrept, ritmul lent (doar uneori și doar aparent!) al schimbărilor de aici – comuna Macea poate fi trecută în vârful topului locurilor cu inițiative… anticipative!

Aceasta, deoarece, la Căminul Cultural din Macea s-a hotărât organizarea unui Revelion mai… aparte prin normalitate. Premiera constă în aceea că, până nici n-a intrat în vigoare legea interzicerii fumatului în locuri publice, aici s-a și organizat… primul Revelion în care… fumatul a fost interzis; în Sala Mare! Pentru că participanților fumători li s-a amenjat totuși un spațiu adecvat în vecinătatea Sălii.

Și tot la Macea s-a mai înregistrat o premieră cu totul „deosebită“: orchestra locală ce a susținut programul muzical – Orchestra Ioan Chișeuan – n-a cântat toată noaptea nici o… manea!

Detalii ne-a dat cunoscutul primar Ioan Mercea, mare iubitor de folclor original, care a participat și el la petrecere. „Am hotărât să schimbăm ceva și în modul cum petrecem. Am început cu interdicția fumatului… în Sala Mare; nu pentru că vine legea, ci pentru că, an de an, covârșitoarea majoritate a participanților la petrecerea de Revelion plecau imediat după miezul nopții, acuzând că-i ustură ochii și se simt rău de la fumul de țigară din sală. Așa că, la Revelionul de anul acesta am organizat un loc de fumat luxos, amenjat la fel cu sala de petrecere: cu scaune îmbrăcate, cu masă încărcată cu gustări și chiar cu băuturi diverse, pentru ca fumătorii să nu se considere discriminați.

Apoi, pentru că la noi tradiția jocului popular n-a dispărut – dimpotrivă!, am hotărât ca orchestra noastră – orchestra Ioan Chișeuan, să cânte «de joc » așa cum se cânta pe vremea bunicilor și părinților noștri – de la care am învățat noi toți să jucăm. Adică, un «joc» să conțină trei cântări: o «de-a lungu», o «învârtită» (sau «de-a-ntorsu») și o «mânânțauă»! Și… nici o manea, că nu e specifică zonei noastre. Și vreau să vă spun că toată lumea – peste 100 de participanți – s-au simțit excelent, au jucat toată noaptea și au stat la petrecere până… după șase dimineața! Până și la muzicanți s-a văzut pasiunea cu care au interpretat vechile jocuri populare din zonă pe care le-au învățat de la părinții și bunicii lor, nu de la… televizor!“ ne-a descris primarul măcean, încântat, atmosfera trecerii dintre ani de la Căminul Cultural din Macea. (F.B.)

Recomandările redacției