În Arad funcționează o întreprindere care colectează deșeurile menajere, treabă pe care o săvârșește fără a stârni reclamații din partea oamenilor. Aradul are un întreg sistem în colectare selectivă a gunoaielor, cu tomberonul și „sacul galben”, iar pentru curățenia străzilor se mătură totul, chiar și frunzele.
În județul Arad mai avem și „AID”, care înseamnă Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor. Rețineți: un sistem dedicat deșeurilor. Chiar dacă mă repet, amintesc și de inspectoratul cu un comisariat în Arad, menit să asigure un control al mediului,  și Agenția pentru Protecția Mediului, în plus și polițiile care ne păzesc să nu aruncăm chiștoace pe jos. Înseamnă că în materie de gunoaie și de curățenie ar trebui să stăm exemplar. Ar trebui, dacă Aradul nu ar avea „margine” și în centrul orașului n-ar exista cofrete descuiate, unde pedanții își aruncă ambalajele și peturile, să fim un oraș  care  respectă urbanismul.
Aradul este marcat de o barieră neîntreruptă de gunoaie care-l înconjoară. Am început să-i parcurg la pas intrările și marginea: începând cu partea de nord și mergând spre dreapta,  am ajuns până în sud, în cartierul Alfa. Ce am găsit pe parcurs am descris în ediții anterioare ale ziarului, iar surpriza a fost mare când în cartierul Alfa, la margine de Arad, am găsit bariera din gunoaie aflată în paralel cu blocurile. Bariera de gunoaie este bine văzută de pe autostradă și din satelit, pe Google Maps: în loc de gazon – vegetație decorativă, peisaj înflorit de gunoaiele colorate… Refuz să cred că administrația nu știe despre existența acestei hidoase centuri de gunoaie, și atunci întrebarea vine de la sine: pentru ce este tolerată?
În indiferența administrației, gunoaiele colcăie de la margine până-n locurile virane din centrul orașului (priviți fotografiile anexate).  Partidele – în prag de alegeri,  instituțiile bugetare – plătite din banii noștri, aleșii-consilieri – toți manifestă aceiași indiferență.
Mai nou, iată o veste care ne bucură: la inițiativa primarului, ieri s-a organizat o dezbatere publică pe tema proiectului de hotărâre privind aprobarea „Strategiei privind transformarea în oraș verde a municipiului Arad”. Să fie oare un moment de referință în lupta pentru curățenia orașului? Sperăm – și așteptăm cu nerăbdare efectul acestui proiect.
Din experiența de până acum, atâtea proiecte și studii plătite cu bani au rămas ascunse în dulapurile Primăriei ori a Consiliului Județean… Amintindu-le, fiecare dosar constituie un prilej de regrete și un exemplu de neputință. În acest fel vom rămâne un oraș fără istorie, fără urmele realizărilor, ale premierelor, ale civilizației și culturii, ce vor rămâne în poveștile bunicilor pentru nepoți. Despre proiectele realizate, aplaudate și nerealizate, vă voi relata într-un număr viitor al ziarului.

 

 

  • Traian spune:

    Timisoara a montat camere video in zonele in care se arunca astfel gonoaie si pe baza imaginilor furnizate de aceste camere a dat anul trecut peste 400 (patru sute ) de amenzi . La Arad de ce nu se doreste o astfel de solutie ?

    • inna spune:

      Da ! Si in Gradiste in zona unde se vorbeste despre un depozit de carburati sunt munti de gunoaie!! Daca ar fi montat camere de luat vederi, ar fi facut drumul cu banii adunati!!Daaa in Gradiste vai ce civilizati suntem !! Da am facut din zona o cloaca de gunoi!!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției