La multe culturi, agricultorii arădeni au fost dijmuiți dur de secetă

0
271

Ultima lună de toamnă a început și am considerat că e un moment bun pentru a afla cu ce producție agricolă… întâmpină agricultorii arădeni iarna acestui an. Din statisticile Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Județului Arad – Direcția pentru Agricultură, pe scurt – reiese că rezultatele acestui an agricol au fost, în medie, destul de bune; excepțiile au fost însă și ele destul de… drastice. Ținând cont de contextul meteo: o primăvară cu precipitații insuficiente și o vară extrem de secetoasă – după cum sublinia chiar Ioan Martin, directorul tehnic al Direcției arădene – mediile productive au totuși valori acceptabile. S-au înregistrat însă și multe culturi calamitate.

 

Recoltări bunicele la păioase și nu numai

În ceea ce privește producțiile obținute până la finele lui octombrie, la culturile deja recoltate – ori la cele în curs de recoltare, rezultatele sunt scăzute substanțial față de anul trecut. Excepțiile sunt reprezentate în special de culturile însămânțate în toamna anului trecut, care nu au fost afectate de seceta din vară.

* Bunăoară, la grâu, recoltat în totalitate, în perioada 15-20 iulie, de pe cele 72 000 ha cultivate, s-a înregistrat o producție medie de 4 900 kg/ha. O producție bună cantitativ – ajungând chiar la nivelul anului trecut – dar și calitativ, grâul având o greutate hectolitrică de peste 80%.

* La triticale, cultivate pe 3 500 ha s-a înregistrat o producție medie de 4 800 kg/ha, o medie similară unui an normal.

* La orz, cultivat pe 3 400 ha și recoltat în totalitate s-a înregistrat o producție de 4 500kg/ha.

* La orzoaica de toamnă, de pe cele 2 100 ha cultivate și recoltate s-a înregistrat o producție medie de 4200kg/ha.

* La orzul de primăvară, de pe cele 1 350 ha cultivate s-a recoltat o medie de 3 000 kg/ha.

* La ovăz, de pe cele 22 500 ha cultivate s-a adunat o medie de 2 500 kg/ha.

* La rapița pentru ulei s-a înregistrat o medie de 3 400 kg/ha, de pe totalul de 10 500 ha cultivate. Ar fi de apreciat aici că s-a înregistrat o producție bună, ce va putea fi valorificată la un preț bun – o medie de 1,6 lei/kg.

* Și, nu în ultimul rând, la mazăre boabe – o legumă utilizată mult și în zootehnie, cultivată pe 100 ha, producția medie a fost bună: 1250 kg/ha. Aceasta se utilizează drept componentă la amestecul pentru furajele unor animale.

 

Medii mai slabe la culturile de toamnă

* La porumb, cultivat pe 122 600 ha, până acum s-a recoltat doar 83 400 ha, cu o medie de 4 200 kg/ha. O producție mai mică față de 2014 cu circa 30-40%, scăderea fiind motivată de seceta severă din iunie-septembrie.

* La floarea soarelui – însămânțată pe 25 700 ha, de pe cele 22 700 ha recoltate s-a obținut o medie de 2 300 kg/ha, deci o diminuare cam tot de 30% față de 2014.

* La soia, cultivată pe 2 050 ha, de pe cele 1 900 ha cultivate s-a recoltat o producție medie de 2 000kg/ha.

* La sfecla de zahăr, cultivată pe 2 000 ha, de pe cele doar 320 ha recoltate până acum s-a adunat o medie de 45 tone/ha. Deocamdată e o scădere de chiar… 45-50%; sunt însă speranțe ca până la finalul recoltării valorile să se mai schimbe.

 

Strugurii de vin: mai puțini dar mai buni

O situație aparte se înregistrează la vița de vie, respectiv la strugurii de vin care s-au recoltat în totalitate de pe cele 2 070 ha de culturi pe rod. S-a înregistrat o medie de 5 500 kg/ha, cu circa 35% mai mică decât anul trecut.

Dar… aici s-a făcut mențiunea că: „datorită faptului că a fost secetă, deci precipitații puține, sunt motive să se spere că se va recupera producția scăzută prin o mai bună calitate a vinului obținut; asta și pentru că n-au fost înregistrate boli ale strugurilor“ după cum a subliniat în final Ioan Martin, directorul tehnic al Direcției Agricole arădene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.