La Nedeia Țării Hălmagiului au fost două zile de manifestări culturale deosebite

0
947

IMG_0474 IMG_4527 IMG_4528 IMG_4530 IMG_4550 IMG_4553 IMG_4557 IMG_4565 IMG_4566La sfârșitul săptămânii trecute, în parcul din centrul comunei Hălmagiu a avut loc Nedeia Țării Hălmagiului. Scena a fost amenajată în fața Căminului Cultural unde a fost o zonă cu multă umbră. Prezenta locație, agreată de toată lumea, a fost aleasă după ce nedeia s-a ținut mai întâi zona Gării CFR, apoi pe Dealul Șortocului. De asemenea, actuala scenă a fost posibilă prin proiect,  fiind la vremea ei una din cele mai moderne din județ. Toate străzile Hălmagiului au fost pline de autoturismele parcate ale celor veniți din toate părțile județului: atât din comunele vecine cât și din județele limitrofe:  precum Hunedoara și Bihor.
Spectacolul a început sâmbătă, la ora 21,00 cu un concert de muzică folk cu „Trupa de Serviciu“; au mai cântat Mugurel Duşan şi alţi solişti din zonă.
Salutul primarului Adrian Ţoca
A doua zi programul cultural a început la ora 16,00 iar în deschidere a luat cuvântul primarul comunei, Adrian Ţoca. „Vreau să urez bun venit tuturor la această sărbătoare şi sunt bucuros că aţi venit în număr atât de mare la nedeia noastră. Aceasta do­vedeşte că sunteţi alături de primarul dumneavoastră. Știu că munca dumneavoastră e grea – cum e mereu munca celor de la țară, dar măcar câteva ore vă rog să lăsaţi grijile acasă, să vă descrețiți frunțile şi să ne bucurăm împreună de aceas­tă sărbătoare“,  a menționat printre altele edilul.
Mai apoi, primul edil din Hălmagiu a prezentat câteva din rezultatele bune ale elevilor comunei. „Acum vreau să prezint lista cu elevii care au obţinut rezultate deosebite la învățătură. E vorba de o listă cu 10 elevi cu rezultate deosebite  la examenul de bacalaureat şi care în această vară se vor bucura de o excursie la Mare, așa cum am promis. Asta deoarece acești tineri vor fi viitorul, generația de mâine a comunei noastre“.
Invitaţi deosebiţi, la nedeie
La Nedeia Țării Hălmagiului au participat alături de staff-ul local și numeroși invitați dar și parlamentari arădeni: vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, deputatul Eusebiu Pistru, senatorul Neluţu Cristina. Au mai fost prezenţi şi primari din comunele vecine: primarul comunei Vîrfurile – Radu Giurgelea, primarul comunei Pleşcuţa – Viorel Groza, primarul comunei Gurahonţ – Lenuţa Moţica şi primarul comunei Bârsa – Avram Ciev.
Dansurile populare:    iubite și aplaudate
Ansamblurile şi grupurile şcolare care au oferit un început de spectacol minunat celor prezenţi. În deschidere a fost Grupul Şcolar al Liceului Tehnologic „Moga Voievod“ din Hălmagiu, ansamblul de dansuri Drușcelele din Bârsa, ansamblul Junii Crişului din Dieci, ansamblul din Şagu şi ansamblul din Vladimirescu. În partea a doua a spectacolului au urcat pe scenă Florin Ionaş Generalu cu trupa sa, din echipă au făcut parte soliştii vocali: Claudia Ionaş, Ionuţ Langa, Diana Selagea şi Laurenţiu Lazăr. Au mai cântat Andrada Dinga şi Roxana Suciu dar și Roberta Selagea, Simona Stănilă, Sebastian Iuga și alți tineri talentați.
Centrul comunei, plin de comercianţi
Chiar dacă în principal nedeia este o ocazie pentru activități culturale, piețarii vin cu tot felul de produse: alimentare dar și de uz casnic. Au putut fi găsite produse alimentare diverse, băuturi răcoritoare, precum și savuroșii virșli – cei ai cunoscutului Gelu Sida având mare căutare – mititei, cârnăciori, fripturi la grătar, frigărui și alte preparate.
Cu toată mulțimea, organele de ordine n-au avut la ce interveni: nici polițiștii nici jandarmii. Au fost prezenți ca de obicei jandarmii din Sebiș. „Mulțumesc tuturor celor prezenți pentru conduita lor bună și tuturor organelor de ordine pentru vigilență și profesionalism“, a subliniat primarul Țoca.
Programul a ținut până spre miezul nopții și s-a încheiat cu un foc de artificii ce a luminat feeric cerul Hălmagiului câteva minute în șir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.