Dosarul dispariției lui Codruț Marta se mută din nou la un alt parchet, de la DNA la Parchetul Tribunalului Ilfov. După nouă ani de când a fost dat dispărut de soția lui, niciun procuror nu i-a dat de urmă și nici nu l-au declarat mort, deși fratele fostului finanțist a cerut asta de mai multe ori în instanță, conform antena3.ro.

Dosarul dispariției lui Codruț Marta se mută de la DNA la Parchetul Tribunalului Ilfov pe motiv că acesta ar avea competență materială să soluționeze acest dosar.

După nouă ani de la dispariția lui Codruț Marta, acest dosar s-a mutat la mai multe parchete, însă anchetatorii nu au oferit o soluție finală până în prezent. Nu se știe dacă bărbatul este viu sau mort.

Fratele său, Adrian Marta, a cerut de mai multe ori la instanțe să fie declarată moartea judecătorească în ceea ce îl privește pe acesta, pe motiv că au trecut mulți ani de când acesta a dispărut, că nu ar fi nicio dovadă că el ar fi în viață.

Aceste cereri au fost respinse de către instanțe. Recent, acesta a mai depus o solicitare la judecătorie, aceea de a fi constatată dispariția lui Codruț Marta, în așa fel încât familia acestuia să se poată folosi de bunurile pe care acesta le avea. Fostul finanțist avea o avere consistentă.

Apropiații l-au văzut ultima dată pe Codruț Marta pe 21 mai 2012, la domiciliul său din București, moment din care nu a mai putut fi contactat.

De ce se refuză declararea morții

Adrian-Constantin Marta a arătat judecătorilor împreună cu fratele sau, Codruț Marta, dețin societatea Bethland Invest , el o cotă de 40% din acțiuni, iar fostul șef de cabinet al lui Blejnar o cotă de 60%. El a precizat în prezent societatea nu își mai poate continua activitatea în mod nomal din cauza lipsei unuia dintre acționari, respectiv a fratelui său, cartea de identitate a acestuia expirând la data de 26 martie 2018, aspect ce se regăsește în actele eliberate de Registrul Comerțului. „Din această cauza, societatea nu mai poate încheia contracte, existând nereguli cu privire la datele asociaților„, arată Adrian-Constantin Marta.

Din mai 2012, el nu a mai găsit indicii sau informații din care rezulte fratele sau ar putea fi în viață.

„Ar fi un precedent periculos”

Pe de altă parte, procurorul a arătat în momentul dispariției sale, Codruț Marta era cercetat penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție. În plus, în momentul de față cu privire la Marta se desfășoară în continuare cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în cadrul aceluiași dosar penal, iar acesta figurează cu mențiuni active privind suspendarea dreptului la liberă circulație în străinătate, procedurile de urmărire națională și internațională fiind în curs de desfășurare. Procurorul mai precizează o hotărâre de declarare judecătorească a morții ar produce consecinte nu numai cu privire la patrimoniul lui Codruț Marta și a societății comerciale la care acesta este acționar, „dar ar avea efect principal sistarea tuturor procedurilor judiciare penale în care acesta este implicat și a întregii proceduri de urmărire penală națională și internațională.”

„O hotărâre de admitere ar putea constitui un precedent periculos pentru situații similare, în care persoanele aflate sub incidenta unor proceduri penale se sustrag de la urmărirea penală ori de la executarea unor măsuri preventive sau pedepse, întrucât ar deschide calea pronunțării unor astfel de hotărâri cu consecinte devastatoare asupra procedurilor judiciare penale în care nu s-a reușit localizarea persoanei care se sustrage în termen de 2 ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezulta aceasta era în viață, a pledat procurorul, conform ziare.com.

Pentru ca mortea unei persoane fie declarată pe cale judecătorească este nevoie de două lucruri: dispariția trebuie aibă o durată minima de doi ani și, pe de altă parte, trebuie existe indicii persoana nu ar mai fi în viață.

„Există suspiciuni se sustrage”

„Instanța apreciază întemeiate argumentele reprezentantului Ministerului Public referitoare la faptul există suspiciuni în sensul pârâtul se sustrage de la urmărirea penală desfășurată împotriva sa și de la punerea în executare a măsurii arestului preventiv. Totodată, instanța are în vedere și faptul , în ipoteza admiterii prezentei cereri, declararea judecătorească a morții pârâtului ar avea ca efect încetarea procedurii de urmărire penală, prin clasarea cauzei”, motivează Judecătoria Sectorului 2. 

Recomandările redacției