greenpeaceGreenpeace este o organizaţie glo­bală care derulează campanii de protecţie a mediului şi de promovare a păcii şi care acţionează pentru schimbarea de atitudini şi comportamente. 15 activişti Greenpeace din România, Ungaria şi Austria au protestat sâmbătă dimineaţa la o benzinărie Gazprom din Arad. Patru dintre activişti au agăţat două bannere mari pe acoperişul benzinăriei, cu mesajele „GAZPROM=DISTRUGEREA ARCTICII” ŞI „FREE THE ARCTIC 30”. Scopul protestului a fost  să atragă atenţia asupra pericolelor forajelor petroliere în Arctica şi a extracţiilor comerciale de petrol, pe care Gazprom-ul plănuieşte să le înceapă în zona Arctică anul viitor. „Ne dorim să transmitem un mesaj care să ajungă cât mai repede în public. Vrem ca Gazprom să nu distrugă Arctica forând după ţiţei în această zonă. Este un lucru foarte periculos, contribuie la încălzirea globală, la mai multe emisii de dioxid de carbon şi la subţierea calotei glaciare. Pe de altă parte, o deversare de ţiţei în Arctica este un adevărat dezastru, deoarece nu există tehnici care să eco­logizeze o zonă în care s-a deversat ţiţei, aşa cum este Arctica, unde vorbim de temperaturi sub minus 40 de grade. Europa este continentul care luptă cel mai puternic şi care a înţeles efectul încălzirii globale şi a schimbărilor climatice, dar dacă aceste companii vor continua demersul lor, europenii vor fi primii afectaţi.”, declară Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace. De asemenea, protestatarii au cerut companiei eliberarea a 28 de activişti Greenpeace şi a celor doi jurnalişti care au fost arestaţi abuziv acum două luni în Rusia, în timpul unui protest paşnic în Marea Peciora. „Sunt aici pentru a protesta împotriva companiei Gazprom. O echipă de 28 de activişti şi doi jurnalişti, care nu erau acolo decât să-şi facă meseria, au fost arestaţi în urma unui protest paşnic desfăşurat în Marea Peciora, acum două luni de zile, iar Gazprom are o putere mare de influenţă asupra deciziei care se va lua, legată de eliberarea sau arestarea lor. Noi vrem ca această companie să aibă un punct de vedere pozitiv şi să susţină eliberarea activiştilor noştri. Desfăşurăm un protest paşnic şi sperăm că Poliţia va înţelege că nu vrem să avem o acţiune violentă, ci doar să ne facem auzit punctul de vedere.”, susţine Mihai Vornic, unul dintre protestatari.
Trecătorii care au asistat la acest protest au fost impresionaţi de acţiunea celor de la Greenpeace, susţinând că astfel de manifestaţii ar trebui să aibă loc mai des. „Sunt de acord cu protestul lor, deoarece consider că acţiunile companiei dăunează mediului. Vorbim de încălzire globală, poluarea aerului, lucruri care afectează nu numai fauna şi flora, cât şi pe noi. Totuşi, consider că ar fi trebuit să fie mai mulţi protestatari, şi că oamenii ar trebui să le ofere mai mult sprijin, pentru că luptă împotriva unor lucruri abusive, dar făcute cu acte în regulă.”, ne spune Adrian Moraru, unul dintre trecători.
La faţa locului a venit un echipaj al Poliţiei şi al Jandarmeriei. Aceştia nu au oprit protestul, dar i-au amendat pe opt dintre protestatari. Întrebaţi care este părerea lor despre acest proiect, reprezentanţii companiei şi ai Poliţiei au refuzat să răspundă.
Protestul de sâmbătă a durat trei ore şi a făcut parte din „Ziua Globală de Acţiune pentru Eliberare a Celor 30”, în cadrul căreia Greenpeace a organizat evenimente de susţinere în 41 de ţări şi 222 de oraşe de pe glob. „Peste două milioane de oameni din toată lumea au trimis mesaje către ambasadele Rusiei soli­citând eliberarea celor 30. O largă serie de personalităţi internaţionale, de la politicieni la reprezentanţi ai societăţii civile şi-au exprimat public îngrijorarea despre reţinerea celor 30, inclusiv preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron. Mai mult, 13 laureaţi ai Premizului Nobel pentru Pace au trimis scrisori către preşedintele Putin, solicitând eliberarea imediată a acti­viştilor”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
Ştefana Stoica

Recomandările redacției