IMG_3295IMG_3296În ultimii ani orașul Pâncota a cunoscut o dezvoltare deosebită, modernizările fiind realizate mai ales în domeniul public. Acest trend ascendent a fost posibil atât datorită unei bune organizări cât și dorinței actualei administrații de a schimba în bine viața localnicilor. Bunăoară, toată lumea știe că la Primăria din orașul Pâncota programul începe, negreșit, la ora 7,30 și ține până la ora 16; IMG_3299eIMG_3291xcepție face ziua de vineri când programul se termină – în principiu la ora 13,30.
Iosif Retter: „Respectarea programului înseamnă disciplină“
În plus, chiar dacă localnicii știau, puțină lume din exterior știa că înaintea începerii programului primarul Iosif Retter face un tur al orașului pentru a vedea care este situația și dacă totul este în limite de normalitate, așa cum IMG_3306IMG_3292trebuie să fie într-o comunitate civilizată.
Astfel, discuția cu primul edil al orașului a debutat simplu și direct. Despre felul cum s-a încheiat anul 2014, dânsul a precizat sec: „pe scurt spus, situația e așa: anul 2014 noi l-am încheiat bine și nu suntem datori la nimeni cu nimic“.
Și în ceea ce privește marele „of“-uri pe care domnia sa îl avea vizavi de felul cum a fost abordată o situație tragică petrecută recent, a fost de asemenea cât se poate de tranșant. „Vreau să spun că sunt supărat pe presă; pe o parte a ei. După accidentul ce s-a produs pe raza orașului nostru suntem acuzați că nu funcționează semafoarele! În primul rând că nici nu e dat în exploatare sistemul, urmând ca până la finele acestei luni să terminăm lucrările! Deci… ne acuză pe noi și… nu pe cel care a comis accidentul; că se știe ce vină poartă“.
Cu privire la lucrările noi din acest an, Iosif Retter a specificat: „Chiar acum realizăm niște lucrări în cimitir, adică electrificăm cimitirul. În anul 2014 am avut un eveniment neplăcut: s-a fu­rat clopotul din cimitir și au fost vandalizate unele morminte și pietre funerare. Am hotărât cu Consiliul Local să punem lămpi pentru iluminatul cimitirului și camere video; la asta se lucrea­ză acum“.
În legătură cu programul de lucru de la Primărie, edilul sublinia ferm: „Eu consider că unde nu se respectă programul stabilit este haos. La noi la ora 7,30 toată lumea este la locul lui de muncă; este vorba de disciplină“.
Monel Pâncotan: „După buget vor fi și alte lucrări“
Păstrând cam aceeași tematică, discuția am purtat-o mai departe – la îndemnul primarului Iosif Retter care avea un alt angajament la acea oră –  cu Monel Pâncotan, directorul administrativ al Primăriei și cu viceprimarul Dan Pocrișer.
În legătură cu semafoarele din oraș, Monel Pâncotan a adus precizări. „Subliniez încă o dată că nu suntem racordați la ENEL, mai avem nevoie de câteva avize, dar în perioada următoare se va rezolva problema. Dorim să elimi­năm viteza și accidentele din oraș: așa vor fi reglate semafoarele că un conducător auto care va circula regulamentar va avea culoare verde la semafor de la intrarea în oraș până la ieșire.
Domnul primar a fost supărat pentru că a apărut în presă aspectul că nu au funcționat semafoarele… Nu aveau cum să funcțio­neze deoarece lucrarea nu e gata și ele nu au fost legate la rețea. Tot așa este și cu arborii de pe marginea drumului: nu aparțin de Primărie; din anul 2011 proiectul pentru Casa de Cultură este la Ministerul Dezvoltării dar nici până acum nu am obținut finanțare, deși proiectul nostru a obținut 80,5 puncte, fiind cel mai bine apreciat la nivel național, noi așteptăm bani pe programul PNDL“.
Cât privește proiectele anului 2015, ele sunt legate tot de mo­dernizări. „Vom moderniza Piața Agroalimentară, până la sfârșitul lui martie vom organiza licitație, deci vom avea curând o piață modernă, mai ales că este cea mai mare din județul nostru. Urmează finalizarea încălzirii centrale pe gaz de la Grădinița cu program normal din strada Avram Iancu. Se va lucra la Masterplanul de canalizare al orașului și la noua stație de epurare ce va fi la cel puțin 500 metri de oraș. Noi sperăm ca în acest an să fie terminat programul jude­țean de colectare a deșeurilor menajere, ceea ce ar duce la distribuirea tomberoanelor ce sunt în custodia noastră de aproape trei ani, neavând posibilitatea legală de a le da populației pentru a fi utilizate.
După ce vom avea buget vor fi și alte lucrări de investiții pe orașul Pâncota și satul aparținător Măderat“ – a încheiat enume­rarea Monel Pâncotan, directorul administrativ.
Vicele Dan Pocrișer, despre lucrările… stradale
În legătură cu lucrările la nivel de comunitate, se continuă cu ce    s-a început, după cum ne spune viceprimarul Dan Pocrișer. „Conti­nuăm cu ce s-a început: cu ame­najarea rigolelor pluviale pe străzile Decebal și Traian, mai sunt cuprinse și străzile Kogălniceanu și Podgoriei.
Am avut licitația pe SEAP pentru amenajarea pistelor de biciclete pe străzile principale din oraș, vom începe lucrările în primăvara asta când timpul ne va permite; vom continua lucrările la aleile pietonale din Măderat precum și reparații la unele străzi.
Cum se va încălzi timpul vom organiza curățenia de primăvară în tot orașul: cu Serviciul de Salubrizare și voluntarii din Pâncota, cu Asociația «Cetatea Vo­luntarilor» din Arad care ne-a mai ajutat și până acum și alături de noi vor fi, bine-nțeles și elevii din Pâncota“ – ne-a descris pe scurt Dan Pocrișer planul de activitate al începutului an.
Opinii… din stradă
Vizavi de ce s-a făcut, localnicii au doar aprecieri pozitive. Cât privește continuarea a ceea ce s-a început, cineva – dintr-un grup de patru oameni opriți la o vorbă – ne spunea tranșant: „dacă primarul Iosif Retter nu mai candidează – deși până atunci mai este timp! – nu ai pe cine să alegi mai potrivit decât pe domnul Pâncotan. Eu nu am cu nimeni nimic: nu-mi dau nimic, nu le dau nimic altceva decât taxele ce trebuie date la stat, dar mai potrivit decât domnul Monel nu este. Are experiență și îl vedem toată ziua cu oamenii…“.

Recomandările redacției