În data de 4 decembrie s-au împlinit 40 de ani de la inaugurarea Spitalului de recuperare neuromotorie din Dezna, singurul spital de interes național din județ și chiar din această parte a țării noastre. Se împlinesc totodată 17 ani de la decesul fondatorului dr. Corneliu Bârsan, medic primar Recuperare și balneofizioterapie și doctor în științe medicale. Această zi mare amintește de cele două evenimente esențiale pentru unitatea spitalicească menită să apere în timp viața unor copii și adolescenți suferinzi de afecțiuni năprasnice, neuropsihomotorii atât din județul nostru, cât și din țară și chiar de peste hotare.

Sute, chiar mii de pacienți de toate vârstele, cu probleme locomotorii și-au găsit liniștea și salvarea în această unitate. Alinarea suferinzilor a avut loc aici, unde doctorul Bârsan își desfășura activitatea alături de cei aflați în durere, zi și noapte.

Avea dr. Bârsan o vorbă: „Tratamentul pe care ți-l dă medicul este doar 50%. Restul este felul cum tratează verbal pacientul; comportamentul și apropierea de bolnav, fiind de asemenea esențiale în tratarea bolnavului“.

Spitalul de recuperare neuromotorie Dr. Corneliu Bârsan Dezna poartă cu mândrie numele fondatorului. Acest spital a devenit un spital de interes național, care este în subordinea Ministerului Sănătății, finanțat integral din venituri proprii, prin contractul de prestări servicii încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Arad.

Din discuția purtată cu domnul dr. Mădălin Morgan, managerul spitalului, care este interimar până în data de 9 decembrie anul curent, când îi expiră interimatul, aveam să aflăm problemele cu care se confruntă unitatea. „La acest spital sunt foarte multe de făcut, dar ne lovim de capitolul finanțe. Nu avem bani, nu suntem în subordinea Ministerului Sănătății decât formal. Vă dați seama ce are Bucureștiul cu Dezna!? Poate unii dintre ei, când aud de Spitalul de la Dezna, rămân ca la dentist. Spitalul din Dezna are nevoie urgentă de vreo două milioane de lei. Sunt foarte multe lucruri de făcut. De 40 de ani nu s-a mai făcut aproape nimic, lucru care se poate vedea“, a spus dr. Mădălin Morgan.

În discuția noastră a intervenit doamna doctor Adriana Gaiță: „Eu susțin cu tărie că spitalul ar fi bine să treacă în subordinea Consiliului Județean Arad. Atunci am zice și noi că avem mamă și tată, dar așa suntem orfani. Eu am lucrat cu doctorul Bârsan, dar dumnealui era pe capul lor, la minister și era cunoscut. De la despărțirea de dumnealui, când a plecat la cele veșnice, noi am rămas ca niște copii fără părinți. Mă refer la administrație. Ca medicină, noi avem rolul nostru și ni-l facem așa cum trebuie. Avem nevoie de un manager cu mână de fier. Nu avem obiecții la domnul doctor Mădălin Morgan, este super pentru noi, dar a ocupat funcția foarte puțin timp“.

Păi, domnilor doctori aveți dreptate dumneavoastră și am înțeles: dacă ai probleme trebuie să mergi la București, la minister, în loc să mergi aici, aproape la Arad.

– Dar să vă mai spun și eu încă ceva. Tot așa va fi, nu se va schimba nimic. Cum se schimbă guvernarea, se schimbă și managerul la Spitalul din Dezna. Nu sunt puși pe criterii de competență, ci politice. Vă aduceți aminte de acum câteva mandate, că ați avut manager care nu și-a predat ștafeta nici până azi (adică ce aveau de predat unul altuia). Pe actualul manager l-am văzut oricum că ar vrea să facă treabă, dar se pare că nu are cu cine. De ce? Fiindcă sunt două tabere în acest spital și acolo este nevoie de o mână de fier.

S-au depus coroane la bustul doctorului Bârsan

La acest eveniment a fost prezent și domnul primar Ionică Marcel Lucoaie, edilul comunei Dezna, care a precizat că trebuie să se pună mai mare accent pe Spitalul din Dezna deoarece este un spital de interes național și are cu adevărat nevoie de bani pentru investiții, „altminteri se duce de râpă“.

Prezentă la această activitate a fost și doamna Talida Pop, reprezentanta Consiliului Județean, care a subliniat faptul că „ieșirea din acest impas o reprezintă trecerea spitalului în subordinea CJA“.

Au fost depuse coroane din partea primăriei și a spitalului la monumentul fondatorului Bârsan. Prezenți la eveniment au fost, bineînțeles, și angajații spitalului.

Chiar și în aceste condiții, la spital și acum sunt 50 de pacienți, cam 66% din capacitate, în plus sunt oameni înscriși pe lista de așteptare. Totul trebuie făcut însă cu respectarea legii privind pandemia de Coronavirus.

Ca o concluzie, dragii mei, la Dezna este în felul următor: partidul care câștigă alegerile desemnează managerul. Singura condiție pe care un manager trebuie să o îndeplinească este aceea de a avea susținerea partidului care a câștigat alegerile.

Cea mai mare prostie posibilă este să ai manager bun, să îl schimbi cu unul vai de el. Cam asta s-a întâmplat la Dezna. Te crucești!

Recomandările redacției