bursa

Pe când în alte județe, șomerii sunt cu miile, iar locurile de muncă pot fi numărate pe degete, la Arad situația este cu totul alta. Dacă pentru alte zone din țară ar părea de neconceput, în județul nostru, la Bursa Muncii, numărul șomerilor interesați a fost mult sub numărul ofertelor de angajare puse la bătaie. Este vorba de Bursa Muncii dedicată femeilor și organizată de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, la finele săptămânii trecute, la Galleria.

Conducerea AJOFM Arad a sesizat în mai multe rânduri că arădenii dau dovadă de dezinteres față de ofertele de pe piața arădeană a muncii. Piața duce lipsă de forță de muncă calificată și doritoare să se califice, în timp ce mulți angajatorii – deși în nevoie de personal – nu își pot coborî standardele. Acțiunea organizată de curând nu face decât să confirme aceste fapte.

La Bursa Muncii pentru femei, potrivit datelor provenite de la AJOFM Arad, un număr de 30 de angajatori au anunțat că sunt interesați să recruteze personal pentru exact 1.269 de locuri de muncă. Participanții interesați – femei în special – au fost 680 la număr. Puține și-au găsit locuri de muncă, angajate pe loc fiind doar 20.

„Dintre participanți, doar 130 de persoane au fost selectate de angajatori, în vederea angajării. Cele mai multe oferte de muncă au fost în companiile din zona industrială, în domeniile auto și textile. De asemenea, următoarele domenii cu multe oferte de muncă au fost serviciile, cu locuri de muncă în domeniul hotelier și comerț, precum și operare calculator, un aspect îmbucurător, în contextul creșterii numărului de job-uri pe acest segment. Au fost de asemenea vacante și câteva oferte de angajare pentru posturi de inginer și specialist în domeniul IT. Aradul este în continuare un județ fruntaș la nivel de țară, ca număr de locuri de muncă disponibile. După cum s-a putut observa,avem mai multe locuri de muncă, decât persoane interesate“, susţine Mihaela Jude, inspector superior al Agenţiei Judeţene de ocupare a Forţei de Muncă Arad.

În ultimile luni, AJOFM Arad a avut înregistrate periodic, între 800 și peste 1.000 de oferte de angajare, în diverse domenii. Schimbările de pe piața muncii au fost determinate de mai mulţi factori – diversificarea ofertelor de angajare, scăderea treptată a şomajului şi nivelul salariilor – unul sub media pe țară.

Următoarea Bursă a Muncii va avea loc luna viitoare și va fi una de interes general.

Recomandările redacției