pecicaPecicanii au avut ocazia de a asista, ieri, la cea de-a patra ediţie a tradiţionalului concurs gastronomic intitulat „Pomana Porcului, Pecica”, organizat de Pri­­măria Oraşului Pecica şi de Consiliul Local.
Cele douăsprezece echipe din Pecica, Turnu şi Ungaria s-au întâlnit la şapte di­mineaţa în spatele halei agroalimentare, concursul fiind deschis oficial de abia în jurul orei opt de primar şi de consilierii mu­nicipali, în prezenţa senatorului Constantin Traian Igaş. Înainte de a se da startul, preoţii pecicani au ţinut o scurtă slujbă religioasă de mulţumire pentru hrană.
Competiţia a demarat cu sacrificarea celor doisprezece porci oferiţi de Primăria Oraşului Pecica, prin asomare de către un specialist. „Este a patra ediţie a acestui concurs gastronomic, «Pomana Porcului». Avem 12 echipe:  trei echipe sunt din Ungaria şi restul echipelor sunt din România. O echipă a venit din satul Turnu, sat aparţinător de oraşul Pecica, iar restul echipelor sunt din Pecica, sunt echipe locale care vin în fiecare an la acest festival”, a declarat primarul oraşului Pecica, Petru Antal. „În primul rând, fiecare echipă trebuie să prepare tradiţionalul cârnat şi caltaboşul, dar juriul care veghează la acest concurs de dimineaţă urmăreşte fiecare echipă: cum se sacrifică porcul, cum se desface, cum se pune pe masă, cum se prepară cârnatul şi caltaboşul şi bineînţeles cum pregăteşte la sfârşit, înainte de jurizare, fiecare echipă, mesele pe care sunt expuse produsele”, mai spune primarul.
Porcii au fost pârjoliţi în mod tradiţional, cu mai multe rânduri de paie, apoi tranşaţi. În cursul unei frumoase dimi­neţi de iarnă, neobişnuit de caldă pentru anotimpul în care ne aflăm, echipele de măcelari amatori (reprezentând partide sau instituţii locale) şi profesionişti au preparat cârnaţi, caltaboşi, tobă şi majos. Şi măcelarii maghiari profesionişti din  Csanádpalota şi Domaszék şi-au putut dovedi măiestria, acest eveniment fiind şi o ocazie pentru pecicani de a întoarce invitaţia pe care au primit-o la  „Con­cursul internațional al măcelarilor“ de la Csanádpalota care a avut loc în prima jumătate a lunii.
În final, un ceaun mare de tocană a fost împărţit vizitatorilor, care au primit şi câte o felie din faimoasa „pită de Pecica”.
(G.A.)

Recomandările redacției