Spuneam în numărul trecut că va fi o zi fierbinte în CLM Arad. Şi nu am greşit, chestiunea cu amplasamentul Monumentului Marii Uniri fiind punctul culminant al şedinţei de ieri. Deşi era pe la coada Ordinii de zi, primarul Falcă a vrut să fie „băiat bun“ şi a avut iniţiativa mutării acestuia pe primul loc. Şi s-a trecut la dezbateri asupra acestui proiect, care a fost iniţiat de către primul cetăţean al Aradului. Pentru cine nu este încă în clar, acesta este nimeni altul decât Gheorghe Falcă. Primarul a început cu o poveste din 2006 de pe vremea lui Tăriceanu. A fost o tactică de amortizare, care de fapt nu a interesat pe mai nimeni. Falcă vorbea de consens politic şi a adus aminte de o hotărâre mai veche a CLM, când s-a votat pentru transformarea Pieţei Catedralei într-o zonă pietonală cu spaţii comerciale şi terase. Vorbele sale însă,  au avut darul să aprindă şi mai tare spitritele. Pentru că în sală erau şi foarte mulţi reprezentanţi ai comercianţilor din Piaţa Catedralei. Până la urmă, Falcă a simţit tensiunea şi, în stilu-i caracteristic, a dat vina pe… Codre, autorul monumentului care va omagia un centenar de la Marea Unire. Acesta ar fi fost recent la Arad şi plimbându-se prin mai multe locuri,  i-ar fi „căzut cu tronc“ Piaţa Catedralei. Un glas din sală a tunat: „vrăjeală“. Un altul „Aradul este al nostru al cetăţenilor“. Au luat cuvântul repre­- zentanţii celor care au o activitate în piaţă. Simona Lunga a punctat: „Menţionăm că nu suntem de acord cu desfiinţarea sau schimbarea locaţiei pieţei, care face parte din istoria Aradului, în ciuda faptului că există un studiu de fezabilitate aprobat de CLM încă din 2014. Aceasta poate fi modernizată păstrând actuala locaţie, nu demolată. Avem peste 5.000 de semnături care ne susţin. Eu aş propune şi organizarea unui referedum, să vedem dacă oamenii vor sau nu să mai existe Piaţa Catedralei cu actuala destinaţie. În concluzie, vrem să rămână Piaţa Mare (Piaţa Catedralei- n.n.)“. Nici n-a terminat bine discursul că sala a izbucnit în aplauze.
Floare Simon a propus un amplasament la Podgoria, în faţa Catedralei Ortodoxe. La şedinţa de ieri a fost plin de parlamentari. Deputaţii Florin Tripa şi Adrian Todor au veni să-i susţină pe oameni în primul rând, dar şi pe colegii lor consilieri. Acesta din urmă l-a „mitraliat“ efectiv pe primarul Falcă. De mult nu l-am văzut pe primar aşa în corzi. „Cine v-a oprit să faceţi infrastructura, pe lacul de la Pădurice pentru monument aşa cum s-a stabilit  încă din 2012, printr- o hotărâre a  CLM? Ştiu că s-au alocat atunci 3,6 milioane de lei pentru acest scop. Este încă o dovadă că avem un primar incompetent, care nu duce la îndeplinire hotârârile de Consiliu Local. Vă rugăm nu interveniţi cu picioarele în istoria acestui oraş“. Falcă a mai replicat că  ar fi avut o majoritate  de două treimi în culise, pentru a trece acest proiect,  „dar politicienii, au făcut altfel“, încercând să se detaşeze de acest atribut, acum când nu-i convenea. Însă a fost apostrofat din sală: „Tu nu eşti politician?“. Între tu şi nu, au mai fost ceva cuvinte, dar nu le mai reproducem. Această abordare a fost duşul rece care
l-a trezit pe Falcă în acest ultim ceas. A simţit că nu e ziua lui şi, findcă proiectul a fost doar în dezbatere, potrivit regulamentului avea dreptul să-l retragă. Ceea ce a şi făcut, spre uimirea unor consilieri social-democraţi. Aşadar o victorie. Cel puţin aşa credeau reprezentanţii comercianţilor din Piaţa Catedralei. La prima vedere aşa părea: monumentul nu va mai fi amplasat acolo. A venit apoi rândul proiectului iniţiat de către consilierII PSD -ALDE din CLM Arad. Aceştia doreau menţinerea Pieţei Catedralei în actualul scop. Proiectul nu a trecut, consilierii liberali abţinându-se de la vot. Aşadar în primă fază s-a câştigat, monumentul nu va fi amplasat acolo, dar nici iniţiativa PSD-ALDE nu a avut succes. Şi dacă se va trece la aplicarea planului urbanistic zonal, aprobat prin vot în 2014, Piaţa Catedralei în funcţiunea de astăzi, ar putea fi istorie.  Şi ar deveni, potrivit PUZ ,o zonă pietonală, plină cu terase şi cu alte obiective. Drept să spunem ne îndoim serios de succesul unui astfel de demers. Chiar strada Meţianu, în care s-a investit la greu este expresia unui plan eşuat. Vreo trei milioane de lei, majoritatea din fonduri europene. Şi acolo erau prevăzute cafenele, terase cochete şi alte utilităţi care să facă zona vie. Pe hârtie toate erau frumoase. Dar este acum acea stradă vie? Nici pe departe. Iar Piaţa Catedralei, care este la doi paşi, credeţi că are şanse mai mari să devină o zonă vie? Poate doar în concepţiile ,,vizionarului“ Falcă. Cu ce am rămas după ziua de ieri? Nu vom avea amplasarea monumentului în acest loc, dar şi Piaţa Catedralei pare că are zilele numărate.

Recomandările redacției