primar Zadareni DoinaPetriÎn 2004, adică în urmă cu puțin peste un deceniu, se… reînființa comuna Zădăreni, „rupânduse“ din ansamblul comunei Felnac, revenind la vechile rânduieli administrativ-teritoriale. Comuna, ca așezare, are origini foarte vechi, datând de la început de secol XIV, mai precis  din anul 1333. Aflată la doar 8 km de Arad, comuna are în componență două sate: Zădăreni – centru de comună și Bodrogu Nou, cele două având împreună peste 2.600 de locuitori, după ultimul recensământ.
Aflată la al treilea mandat, primărița comunei Zădăreni, economista Doina Petri a fost cea care a „dat piept“ cu toate greutățile începutului de drum al acestei comune – „când numai o masă aveam în clădirea ce urma s-o facem Pri­mărie“ după cum ne mărturisea – și care mai apoi a reușit în numai un deceniu s-o tranforme într-un spațiu rural modern cu facilități de oraș. Aici, familiile tinere au avut șansa unui început locativ bun, fiind atrase de înființarea a două cartiere noi cu facilități asigurate de administrația comunei.
Eforturi pentru
„normalitatea“ curentă
La o simplă enumerare a unor realizări – care acum reprezintă o „banală“ stare de normalitate dar pentru care s-au făcut la vremea respectivă eforturi intense și deosebite! – se poate vedea preocuparea administrației condusă de doamna Doina Petri de a transforma „arhaismul“ rural al comunei într-un spațiu de viață modern. Vorbim de realizări numeroase și, pentru că bugetul era totuși destul de mic, a fost nevoie de eforturi deosebite pentru găsirea altor surse de finanțare cum ar fi fondurile europene.
O simplă enumerare, doar a celor mai mari realizări, este edificatoare: reabilitarea și modernizarea școlilor comunei și a Grădiniței (absolut necesare); extinderea și modernizarea iluminatului stradal; introducerea apei curente – atât provenită din municipiu cât și din puțuri proprii; realizarea unei Remize noi de pompieri – ce găz­duiește cele două autoutilitare existente în comună; construirea unei săli de sport noi dar și reabi­litarea terenului de sport plus un teren sintetic nou; modernizarea completă a Căminului Cultural din Zădăreni, capabil să găzduiască evenimente sociale de anvergură precum nunți, spectacole artistice și folclorice; asfaltarea aproape în totalitate a drumurilor din cele două sate – 22 de străzi, tota­lizând 15 km – pentru anul acesta mai fiind doar de… asfaltat două străzi scurte; reabilitarea Căminului Cultural și realizarea unui parc nou în Bodrogu Nou; construirea unei Capele mortuare în cimitirul din

Zădăreni și finalizarea demersurilor pentru încă una a cărei construcție va demara curând în Bodrogu Nou; renovarea și modernizarea sediului Primăriei; realizarea canalizării (lucrări dema­- rate în 2007), lucrări multianuale ce vor fi finalizate în acest an când se va face și… branșarea cu reațeaua de canalizare a municipiului Arad (aflată, practic la doar 5 km de cea a comunei); mo­dernizarea trotuarelor – cu fonduri UE; modernizarea locațiilor celor două dispensare medicale umane.
Tot în curs de realizare este și… construirea edificiului noii școli a comunei. „Deși suntem aproape de municipiu, avem un număr mare – peste 270 – de copii școlari care învață în trei locații, în clădiri vechi, una revendicată de Biserica Romano-Catolică și, din păcate, ultimii bani primiți au fost în 2009 iar de 5 ani plătim din bugetul local lucrările; noi am alocat astfel mai mulți bani decât am primit de la Guvern pentru acest obiectiv. Construcția fiind demarată pe fonduri guvernamentale, așteptăm – pe OG28, fonduri pentru continuarea construcției localului școlii. Sperăm să putem s-o acoperim toată și să finalizăm corpul principal pentru ca din anul școlar viitor să realizăm mutarea tuturor claselor în noua clădire“ – sublinia primărița Doina Petri.
Greutăți și cheltuieli pe… birocrație
Vizavi de realizările materiale care „se văd cu ochii“ peste tot în comună, doamna Doina Petri a ținut să ne avertizeze și asupra sumei mari de bani cheltuită pe sumedenia de acte ce alimentează bogata noastră… birocrație. „Tot procesul de dezvoltare al comunei a fost realizat în urma unei ample și foarte-foarte laborioase munci realizată pentru întocmirea de proiecte, obținerea de avize, de releveuri topografice ori aprobări; apoi… nenumărate drumuri la Arad, Timișoara ori București pentru obținerea lor, bani care nu se «văd» efectiv dar au fost plătiți tot din bugetul local. În plus, ne-a costat foarte mult și neconcordanța legislativă, modificările la diferite legi – mai ales în domeniul funciar – prin faptul că am fost nevoiți să refacem, nu o dată, acte ori situații. De asemenea, retrocedările din domeniul edilitar ne-au obligat să construim ori să schimbăm locațiile unor diferite unități. Și toate aceste eforturi nu trebuie nici uitate nici ignorate pentru că ne-au costat bani buni – din banii noștri, ai tuturor – timp și eforturi“.
Activitatea culturală,
încurajată și sprijinită
O altă direcție în care s-a reușit o frumoasă ieșire din anonimat este cea culturală. „După ce am modernizat Căminul Cultural am          fă­cut eforturi să revigorăm și acti­vitatea cultural-folclorică, deoarece nu putem să ne uităm tradițiile, obiceiurile strămoșești. Am înființat din 2013 un ansamblu folcloric numit «Româna­șul», compus dintr-o echipă de dansuri de 10 perechi de tineri (cu vârste între 15 și 20 de ani) – instructor fiind cunoscutul Ioan Dărău – și doi soliști vocali buni ce promit. Aici aș mai vrea să adaug și aspectul că am găsit un filmuleț vechi – din 1937! – făcut la una din sărbătorile aniversare ale așezării noastre și care acum poate fi văzut și pe internet. Ansamblul a avut evoluții bune, extrem de apreciate de arădeni și nu numai la toate manifestă­rile la care a participat sau unde a fost invitat, semn că inițiativa a fost una inspirată și de succes“ – a precizat primărița Doina Petri.

Recomandările redacției