Bata a fost duminica trecută în mare sărbătoare. De Sfinții Petru și Pavel s-a sărbătorit Hramul Bisericii Ortodoxe precum și Ruga satului.
Cu această ocazie, primarul comunei Bata, Ion Micurescu – om legat puternic de meleagurile natale și poreclit cu simpatie „Badea Ion“ – a adresat un insistent și foarte bine motivat îndemn tuturor fiilor înstrăinați ai satului să se întoarcă… acasă; iar celor rămași acasă le-a adresat sfatul să-și reconsidere… opțiunile și să „vadă“ realist ce le oferă de locurile natale, comparativ cu ce există acum „afară“.
„Adresez un îndemn tuturor fiilor comunei Bata – ai satului Bata în special, să se întoarcă acasă; să se întoarcă la frumoasele case tradiționale ale pă­rinților și bunicilor lor, la fertilele pământuri strămoșeșeți – mult mai bune decât oriunde aiurea – rămase ani buni nelucrate. Zona noastră e ca un diamant neșlefuit: dacă este privit mai cu aten­ție vei găsi aici un patrio­tism sincer și de bună factură – cu care ne-am născut și care ne-a fost inoculat involutar prin exemplul curent al faptelor părinților; un patriotism cuminte, al obiceiuri­lor de zi cu zi; în educația primită acasă de orice copil de la țară de a face numai bine; în reflexul de a sări în ajutorul semenului aflat în suferință – vecin ori de aiurea; în ajutorul acordat celor la început de drum – la construcția unei case, prin clacă, de exemplu.
Două întâmplări dure îmi vin în minte: inundațiile din ´75 și tornada de prin ´92-´93. În ´95, Mureșul amenința satele din lunca lui. Autoritățile de atunci au luat măsuri în consecință, pentru oameni pregătindu-se Căminul și Școala pentru dormit. N-a fost nevoie: sătenii neafectați de ape au dus sinistrații cu tot cu animalele lor în propriile gospodării, i-au culcat pe oameni în odăile «bune» și toți au mâncat la aceeași masă. La tornadă, vreo 30 de case au rămas fără acoperișuri iar ploile amenin­țau. În prima jumătate a zilei următoare toate acoperișurile au fost reparate, doar câteva cioburi de pe jos mai aminteau de urgie. Ziariștii veniți după-amiaza au întrebat nedumeriți dacă noi aveam țigle… de rezervă. Firește că n-aveam; însă un sătean se pregătea să-și schimbe acoperișul și-și cumpărase țigla din timp. Nici măcar n-a clipit când a oferit-o celor cu casele descoperite de furtună și nu s-a gândit nici o clipă că, probabil, nu și-o va mai putea recupera.
Când numeroși artiști au început să vie an de an în diverse tabere de creație aici, ei au obser­vat că oamenii le dădeau «binețe» de câte ori îi întâlneau, ca și cum ar fi fost de-ai locului. Aceasta se întâmpla pentru că fuseseră investiți cu încrederea acordată celui ce i-a invitat: primarul comunei.
În plus, infrastructura e rezolvată iar agricultura a luat avânt prin subvenții și fonduri UE. Din punct de vedere al Cărții funciare, comuna Bata are TOATE planurile parcelare recepționate de OCPI (cadastrul pe extravilan) iar pentru intabularea tuturor suprafețelor Primăria pune la dispoziție gratuit referatele de acceptare; practic, pentru titulari intabularea este gratuită.
Ca să rezum: îi chem pe toți fiii satului – fie ei și pensionari acum, să se întoarcă acasă! Să-și readucă aminte că la noi priveliștile sunt de o frumusețe apar­te iar oamenii locului mai au încă acea noblețe, acea educație ancestrală a bine­lui, a adevărului și a muncii ones­te; și, într-un astfel de loc, îți este oricând drag să trăiești“.
Câte despre spectacolul programat – cu bănățeana Zorica Savu și formația sa și ansamblul «Ghiocelul» din Giroc – acesta a adunat un mare număr de spectatori iubitori de folclor: localnici și invitați deopotrivă.
(F.B.)

Recomandările redacției