savarsinA șaptea ediție a taberei de creație de la Săvârșin, din cadrul Festivalului „Dorel Sibii“, a adus dimpreună nume tinere ale literaturii române recente.
Organizat cu sprijinul primăriei din localitate şi al Fundaţiei Weissman, festivalul ajuns la cea de-a XV-a ediţie a strâns laolaltă nume tinere, mulți dintre ei debutați deja în critica literară și în scrierea ficțională. Din Timișoara au venit Marius Aldea (Simfonia frânei, Ed Herg Benet București, 2011), Aleksandar Stoicovici (care a și tradus în limba română o antologie de poezie sârbă, Malul celălalt, Ed Herg Benet, București, 2012), Bogdan Munteanu (prozator) și Nicoleta Papp, al cărei debut absolut a avut loc în paginile revistei Arca de la Arad. De lângă Timișoara a venit Ana Pușcașu (Te aștept ca pe un glonte, Ed CDPL, București, 2012), din București Cătălina Bălan (PR al editurii CDPL și poetă), din Oradea Mitru Vlad și Andrei Pintea (debutați într-o formulă de patru în 2009 cu Deja vu sau la prima bere cu tata, Ed Brumar, Timi­șoara), iar de la Sibiu Krista Szocs (recent debut Cu genunchii la gură, Ed Brumar, 2013) și Teodora Coman (Cârtița de mansardă, Casa de editură Max Blecher, Bistrița, 2012), poeta fiind și prefațatoare a ediției din 2010 a antologiei de la Săvârșin (Poate ne vedem, Ed Mirador, Arad).
Feericul peisaj din Săvârșin formează deja de mai bine de șapte ani un topos care se transpune în stil, într-o împreunătate care dă consistență bucuriei de a fi acolo. Culorilor fizice li se adaugă culoarea oamenilor locului cu toate atributele lor care țin de o utopie neverosimilă: cei mari slujesc celor mici. Ospitalitatea pare un clișeu desprins din literatură. La Săvârșin nu. Acolo e adevărat. Săvârșinul reprezintă un ferment al intersecției lumilor, al destinelor personale, un topos aproape cabalistic pe care Mureșul îl încolăcește ca un braț tandru de apă.
În lumea reală tabăra a avut și trei premianți. Krista Szocs – premiul III, Andrei Pintea – premiul II și Aleksandar Stoicovici premiul I. Diferențele dintre premianți și ceilalți nu au constat decât în micile inegalități care sunt inerent într-un spațiu care te umple de informație nouă, de bucurie nouă, de aventură, de călătorie, de reconectare la natură și la un spirit primordial.
În ultimele două zile ale festivalului au participat şi scriitori ai Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România, în frunte cu binecunoscutul poet Vasile Dan, preşedintele filialei. Au fost reprezentate toate genurile literare, de la poeţi şi prozatori până la critici literari şi dramaturgi, care au dezbătut despre tendinţa criticii tinere din literatura actuală.
Evident, nu a lipsit tradiţionalul foc de tabără, care a ars spre cer în spaţiul numit „La moş Miu.“
De asemenea, în Sala de expoziţii din incinta Castelului Săvârşin, poetul şi menestrelul Nicolae Szekely acompaniat de Mircea Goian au susţinut un inedit concert de muzică medievală.
În încheiere, primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean a spus, printre altele: „Consider că acest festival a făcut şi cu această ediţie ca Săvârşinul să fie recunoscut mai pregnant în spaţiul cultural arădean. Vă aşteptăm să veniţi şi la următoa­rea ediţie.“

Recomandările redacției