Şase primari arădeni au participat săptămâna trecută (mai precis în intervalul 17 – 20 februarie), la Bucureşti, la cea de-a XVI-a sesiune ordinară şi a consiliului director al Asociaţiei Comunelor din România. La întâlnirea cu primarii din toată ţara au fost prezenţi, în diferite momente şi unii miniştri ai Guvernului motiv pentru care primarii arădeni au ridicat câteva probleme grave care stânjenesc serios funcţionarea ori dezvoltarea locală în diferite domenii.
Primarul comunei Birchiş, Ioan Guţu ne-a relatat la întoarcere pe scurt despre două din problemele pe care le-a ridicat.
„Am făcut o propunere privitoare la modificarea stipulărilor Legii 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor. Astfel am solicitat reprezentanţilor Guvernului următoarele: noua lege pe aceeaşi temă să nu mai cuprindă obligativitatea unităţilor administrativ-teritoriale de a concesiona diferiţilor solicitanţi suprafeţele pajiştilor comunelor. Decizia să rămână la latitudinea celor ce deţin aceste suprafeţe. Noi avem circa 1500 ha de astfel de suprafeţe şi am dori ca acestea să rămână – dacă este cazul – doar în folosinţa localnicilor care deţin animale; să nu mai fim obligaţi să le scoatem la licitaţie, mai ales dacă acest demers nu este în interesul comunităţii. Problema este complexă şi cei ce sunt în domeniu cunosc implicaţiile dar şi situaţiile negative pe care le-am întâmpinat. O altă pro­blemă ridicată atât de noi cât şi de majoritatea primarilor prezenţi a fost cea a lipsei personalului specializat care să permită îndeplinirea tuturor demersurilor cerute de lege“ a precizat Ioan Guţu o parte a propunerilor făcute.
Tot la această întâlnire s-a ridicat şi problema auditului intern, după cum ne-a precizat şi primăriţa comunei Semlac, Letiţia Stoian.
„Noi am solicitat găsirea unei soluţii care să rezolve real şi corect problema realizării auditului intern. O soluţie avansată a fost aceea de a se angaja doi economişti care să rea­lizeze auditul pentru mai multe administraţiii, pentru a se avita angajarea de către Primăriii a unor noi angajaţi pentru acest domeniu. Fireşte se pot găsi şi alte soluţii avantajoase pentru toată lumea, o concluzie urmând să fie evidenţiată la o eventuală viitoare adunare“ a precitzat primăriţa semlecană.
La întâlnirea cu primarii au venit miniştii Agriculturii – Daniel Constantin, al Mediului – Rovana Plumb precum şi vicepremierul Liviu Dragnea care este şi ministru al Dezvoltării Regionale.
Din Asociaţiei Comunelor din România fac parte în jur de 490 de comune, preşedintele filialei arădene – care are în total nouă comune, este Valentin Bot, primarul comunei Şiria.

Recomandările redacției