• Interviu cu profesorul Simion Incicău, primarul comunei Șepreuș

IMG_2985 IMG_2972 IMG_2995 IMG_2991  IMG_2981 Zilele trecute am avut o întâlnire cu profesorul Simion Incicău, primarul comunei Șepreuș (comună alcătuită dintr-un singur sat). Deși era sufe-         rind – avea o luxație la un picior – domnia sa nu s-a putut ține departe de treburile administrației. De asemenea, chiar s-a deplasat pe teren însoțit de viceprimarul Ioan Pintean.
– Domnule primar, încheiem 2014 în nici două luni; spuneți-ne cum apreciați realizările acestui an?
– Numărul investițiilor existente în Șepreuș la începutul anului 2014 era destul de mic. Asta nu ne-a descurajat, dimpotrivă, ne-a ambiționat la întocmirea unor proiecte necesare comunei noastre. Am inițiat IMG_2983IMG_2979un proiect pentru reabilitarea termică a grupurilor sociale de la Școala Gimnazială, proiect în valoare de peste 500 mii lei. Proiectul cuprinde atât construirea de grupuri sociale – cât și încălzirea centrală – într-o construcție alipită de școală. Era un dezavantaj că vechile grupuri sociale erau la 80-90 metri de la intrarea în școală iar încălzirea centrală la fel de departe: se pierdea căldura până ajungea la calorifer. După ce și clădirea școlii va fi izolată termic şi în exterior, toate acestea vor creea un confort termic superior în interiorul școlii.
O altă investiție – de peste 1,3 milioane lei, care a și demarat deja, e reabilitarea drumului comunal Șepreuș- Apateu, acest drum având în unele por­țiuni o stare avansată de degradare. Aceste două mari investiții sunt realizate cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Județean Arad, al domnului președinte Nicolae Ioțcu, domnia sa manifestând interes deosebit pentru realizarea lucrărilor de infrastructură în comuna noastră și în județ, în general.
– Ați amintit că anul 2015 va fi unul special; despre ce e vorba?
– Este vorba despre cea mai mare investiție ce o vom avea în anul 2015, în valoare de peste 9 milioane lei și care constă în modernizarea a 11,2 km de străzi – prin asfaltare. Săptămâna trecută am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării reprezentat de domnul Liviu Dragnea. De asemenea, în această toamnă am primit un microbuz; deși suntem în opoziție, actualul guvern ne-a sprijinit în dezvoltare, neținând cont de culoarea politică.
Această investiție de 9 milioane lei va intra în istoria comunei Șepreuș, ea reprezintă bugetul comunei pe trei ani, termenul de execuție fiind de 36 de luni.
– Mai sunt și alte investiții pentru anul viitor?
– Da, tot din anul viitor vom începe o nouă investiție de peste 2,5 milioane euro, care se vor derula prin Consiliul Județean Arad. Am repetat și o spun: ori de câte ori am solicitat sprijin din partea Consiliului Județean am fost ajutați, președintele Nicolae Ioțcu ne-a înțeles și sprijinit.
– Știm că Șepreușul are și o istorie deosebită…
– Da, aveți dreptate. Deși e o comună cu un singur sat, Șepreușul are o istorie deosebită ce se oglindește și în numele dat străzilor. Sunt numele unor personaje importante și a unor locuri în care s-au întâmplat evenimente cu totul deosebite în lupta anticomunistă. Astfel, dacă înainte strada centrală era strada Principală, acum fiecare stradă are nume. De exemplu: Piața Rebeliunii reflectă aspectul că în 1949 în localitatea noastră a avut loc Rebeliunea Anticomunistă; strada Mihai Veliciu a primit acest nume în cinstea memoriei luptătorului memorandist născut în comuna noastră; strada Ersziylia Sturza – care a fot preoteasă aici în comună – a primit numele spre cinstirea efortului făcut de aceasta prin colectarea de bani, haine și medicamente ce au fost trimise soldaților români ce au luptat în anul 1877, în Războiul de Independență, la Plevna și Smârdan. O considerăm chiar o promotoare a Crucii Roșii Internaționale. Alte străzi au primit nume precum: strada Profesor Mihai Înțeleptu, Florin Pârvu, Dr. Ban Gheorghe, ele făcând parte din galeria de onoare a personalităților comunei. Au existat însă și păreri contrare la inițiativa de a da denumiri străzilor noastre; nu toți oamenii sunt receptivi la nou și progres.
Odată ce străzile vor fi asfaltate și canalizate, localitatea noastră va fi, în următorii câțiva ani una dintre cele mai moderne ale județului.
– Ce îndemn doriți să adresați, în final locuitorilor comunei Șepreuș?
– Încep cu îndemnul ca, toți cei ce au dreptul să voteze, să meargă la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică. Nu voi spune cine, ce să facă și nu am spus-o niciodată.
Apoi vreau să anunț că în decembrie, va avea loc, la Căminul Cultural, un spectacol de colinde laice și bisericești iar la cumpăna dintre ani vom avea un frumos foc de artificii.
Părerile oamenilor
Conform obiceiului, după despărțirea de primarul comunei, am intrat în vorbă cu trei localnici pe care i-am observat mai devreme urmărindu-ne cu privirile. Le-am explicat de ce suntem în comună și i-am întrebat care este părerea lor. Deși nu au vrut să li se publice numele, oamenii ne-au spus părerea lor. „Nu ne treceți numele în foaie dar să știți că de când este primar domnul Incicău se cunoaște în comună. Și că are o bună colaborare și cu domnul viceprimar. De aceea s-a făcut ce s-a făcut; și am auzit și de proiectul acela mare cu asfaltarea străzilor… Vă dați seama că noi, șepreușenii, nu mai schimbăm cu nimeni?!“ a exclamat unul din ei, aprobat de ceilalți doi.
Am intrat în vorbă și cu câțiva romi întâlniți în cale și i-am întrebat același lucru. După ce i-au urat „pe sănătate primarului„ ne-au spus părerea lor. „E om bun, ne ajută cât și cum poate și vorbește frumos cu noi, se vede că are multă școală. Așa trebuie să fie un primar, ca domnul Incicău, pentru care avem mult respect“ au spus oamenii.

Recomandările redacției