La Şepreuş a fi, înseamnă a rezista

0
213

 Interviu cu Simion Incicău, primarul comunei martir Șepreuș

primar, viceprimar Primăria comunei Șepreuș troița ȘepreușComuna Șepreuș este alcătuită dintr-o singură localitate, dar este foarte bine gospodărită de cei doi edili Simion Incicău, primarul comunei și Ioan Pirtean, viceprimarul. Pentru a afla mai multe detalii despre această comună m-am adresat domnului Incicău.
– Domnule primar, spuneți-ne ceva despre comuna dumneavostră.
– Eu zic că odată ajuns în comună, îți dai seama cu cine discuți și despre ce discuți, nu vreau să vorbim acum despre proiecte și celelalte până în semestrul al doilea. Șepreuș este o comună martir și despre acest lucru vreau să vorbim mai târziu. În comuna noastră sunt patru con­fesiuni: ortodocși, adventiști, penticostali și baptiști. Pe data de 22 martie, la Căminul Cultural, am avut ocazia să asist la un program cu corurile adventiste care au ajuns la ediția a II-a, acestea au fost organizate de pastorul Abel Iștoc, aici participând corurile din: Archiș, Macea, Apateu și Șe­preuș. Demn de remarcat este şi faptul că  aceste coruri au o vechime de peste 80 de ani. Țin să precizez că la noi în comună, Căminul Cultural își respectă menirea și pe această cale îi mulțumim domnului Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad pentru sprijinul pe care mi l-a acordat pentru reabilitarea acestui Cămin Cultural.
– Domnule primar, vă rog să ne faceți o scurtă prezentare a comunei din anul 1949.
– Da, mă bucur foarte mult că mi s-a pus această problemă. În anul 1949, la sfârșitul lunii iulie, un activist de partid prezent la batoza care treiera grâul țăra­nilor, a venit cu intenția de a prelua de la bieții țărani aproape toată recolta de grâu. El le-a spus  că ei și familiile lor pot să mănânce paie și fân. Acest lucru i-a revoltat pe țărani, iar când s-a ajuns la podul de peste Valea Sarteș, țăranii l-au aruncat pe activist de pe pod în apă. Aceasta a fost scânteia de la care  a început Rebeliunea.
– Cum au reacționat atunci comuniștii?
Sătenii conduși de Simion Stana zis (Nanci), Stana Teodor și alții s-au adunat în fața primăriei și s-au organizat, evident a avut loc represiunea comunistă prin forțele de se­curitate, care au împușcat cinci țărani: pe Pârvu Stana, Incicău Mihai, Stana Ioan și Faur Ioan, după care au urmat arestările a sute de șepreușeni. Ei  au fost duși la penitenciarul din Arad, iar câteva familii au fost deportate în Bărăgan. Cele mai puternice revolte ale țăranilor ară­- deni s-au desfășurat în Șepreuș, Apateu, Berechiu și Șomoșcheș,  iar teroarea comu­- nistă a înspăimântat comuna Șepreuș.
– Cum s-a ajuns la titlul de comună martir?
Revoluția din 1989 ne-a dat posibilitatea să reabilităm moral localitatea noastră. În anul 2009 am comemorat 60 de ani de la Rebeliunea anticomunistă din 1949. La această comemorare a participat președintele României, Traian Băsescu și câteva mii de cetățeni din Șepreuș și localitățile vecine. Tot atunci am solicitat parlamentarilor noștri să inițieze un proiect legislativ prin care comuna Șepreuș să devină comună martir. Dar această problemă a rămas nerezolvată chiar dacă a avut toate avizele. În 24 martie s-a introdus pe ordinea de zi a Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților și vom putea să reabilităm moral locuitorii comunei Șepreuș. Vreau să spun că am avut un mare sprijin din partea Consiliului Județean Arad, când am ridicat Troița în fața Primăriei. Centrul localității unde au fost împușcați țăranii se numește Piața Rebeliunii și câteva străzi poartă numele acestor martiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.