De curând, am fost oaspete al Șepreușului. De obicei, cam asta se întâmplă la fiecare început de an și atunci stabilesc o anumită zi cu domnul primar Ioan Pintean. O facem în așa fel încât să nu-i stric programul, având în vedere că mai tot timpul este pe teren.

Am prins o zi cu adevărat de primăvară. Am întâlnit tractoare ce se duceau la muncile de primăvară, unul după altul. Acești oameni sunt în câmp până toamna târziu, la diferite munci.

Bineînțeles că eram așteptat la birou de către cei doi edili: primarul Ioan Pintean și viceprimarul Ioan Morgoci, care discutau de ceva proiecte și își puneau întrebarea cum vor reuși să obțină finanțare. La care domnul primar spunea: „Lasă să avem noi proiecte că până la urmă le vom rezolva noi pe toate la rândul lor“.

Într-adevăr, Șepreuș nu este o comună chiar așa de greu de administrat, având în vedere că avem numai o localitate – Șepreușul, dar proiecte și finanțare trebuie să ai, orișicum.

Domnule primar Ioan Pintean, a venit vremea să mai ieșim din amorțire pentru că a venit primăvara.

– Da, așa este. Avem și bugetul și vă putem spune de investițiile aflate în curs de execuție. Le putem enumera: reabilitarea, modernizarea și extinderea Școlii Gimnaziale Mihai Veliciu și grădinița cu program normal (la școala veche). Investiția este finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală și bani de la bugetul local. O altă investiție o reprezintă modernizarea iluminatului public – investiție finanțată prin Agenția Fondului de Mediu și bugetul local. Amenajare trotuare din beton, etapa a II-a, investiție finanțată de la Consiliul Județean Arad și bugetul local. Și o altă investiție o reprezintă achiziția de echipamente din domeniul tehnologiei – IT mobile, respectiv tablete, echipamente și dispozitive necesare activității didactice pentru elevi și cadrele didactice din învățământul preuniversitar – investiție realizată prin P.O.I.M. și bugetul local. Deja avem aduse 210 tablete, 14 laptopuri, nouă table interactive și tot nouă video-proiectoare.

Toate aceste investiții pe care vi le-am enumerat sunt și executate, dar și în curs de executare.

Iar acum vorbim despre proiectele și investițiile depuse spre finanțare. Începem cu dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat, cu echipamente de protecție medicală, de tip măști de protecție medicală, dezinfectanții, precum și alte echipamente de acest tip. Toate sunt necesare pentru a preveni răspândirea Coronavirusului Sars-CoV 2. Proiectul este depus prin P.O.I.M.; alt proiect este depus pentru modernizarea iluminatului public, etapa a II-a, proiect depus pe A.F.M.; alt proiect depus este Reabilitarea Termică a sălii de sport, proiect depus prin AFM. Tot prin Agenția Fondului de Mediu avem depus proiect care vizează înființarea de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Mai avem depus proiect prin Programul Național ed Investiții Anghel Saligny, care prevede modernizarea drumului DC 124 Șepreuș-Satul Nou. Extinderea de Apă uzată este tot un proiect depus prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Avem depus un proiect care prevede reabilitarea sediului primăriei prin PNRR; reabilitare sală nouă tot prin proiect PNRR, pistă pentru biciclete și alte vehicule electrice ușoare și achiziționarea unui microbuz. Și aceastea sunt prin Planul Național de Redresare și Reziliere.

Investiții depuse prin Compania Națională de Investiții

Modernizare drumuri de interes local, Reabilitare și modernizare Complex sportiv, Construirea Dispensarului Uman reprezintă investițiile depuse prin CNI.

Investiții din bugetul local 2022

– Amenajarea parcului din fața primăriei;

– Amenajare trotuare din beton, etapa a III-a;

– Amenajare trecere pietonală peste pârâul Sarteș.

Așadar, cam aceasta este până acum munca celor doi edili din fruntea comunei Șepreuș: primar, viceprimar.

Domnul profesor Emil Cotuna, directorul școlii, ține să mulțumească conducerii primăriei pentru sprijinul acordat școlii: „Implicarea conducerii primăriei se vede în modul cum arată școala noastră. Este frumos din partea dumnealor. Așa ar trebui să fie toți, dar din păcate nu este așa“.

Recomandările redacției