spitalMinisterul Sănătăţii va decide la sfârşitul lunii februarie dacă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad îndeplineşte condiţiile de a rămâne în treapta a doua de clasificare. Clasificarea în cea de-a II-a clasă de competenţă era gradul maxim pe care Spitalul Judeţean din Arad poate să îl obţină, în gradul I intrând doar spitalele din centrele universitare mari. În plus, fără asumarea Consiliului Judeţean, spitalul nu întruneşte decât condiţiile pentru cea de-a III-a clasificare, ceea ce presupune în mod automat o finanţare mult mai slabă.
„În acest moment, spitalul îndeplineşte toate condiţiile, minus una singură şi anume aceea de a a ajunge la cinci la sută adresabilitate a pacienţilor din afara judeţului. Acest lucru este mai greu de atins într-un termen atât de scurt, pentru că atunci când aducem pacienţi din alte judeţe trebuie să le oferim şi condiţii. Nu putem recupera zeci de ani de rămânere în urmă în ceea ce priveşte condiţii şi dotări. De aceea, Ministerul Sănătăţii trebuie să arate înţelegere şi deschidere faţă de acele spitale care trebuie să recupereze decalajul de infrastructură şi, sigur, urmând ca într-o perioadă de timp care înseamnă atragerea de pacienţi, de promovare a spitalului, să recuperăm şi acel deficit de doi la sută care ne desparte de acel cinci la sută impus de lege“, ne-a declarat, în urmă cu ceva timp, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Restructurarea sistemului de sănătate prin trecerea unităţilor sanitare în administrarea autorităţilor locale şi unificarea celor trei spitale din municipiu precum şi investiţiile uriaşe realizate, au făcut ca Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad să beneficieze de gradul II de competenţă. Gradul II de competenţă este foarte greu de obţinut, beneficiind de o finanţare substanţială, nu multe spitale din ţară reuşind să intre într-o astfel de clasificare.
„Nu îndeplinim noi toate condiţiile în clipa de faţă, însă sunt optimistă că vom rămâne în treapta a doua de clasificare. Păstrarea spitalului în gradul II de competenţă înseamnă foarte mult pentru sistemul sanitar arădean. Avem nevoie de o mai bună adresabilitate a pacien­ţilor proveniţi din alte judeţe, însă ne lipsesc şi specialişti, în special pentru secţiile de neurochirurgie sau cardiovasculară. Sunt sigură că odată cu dotarea cu apa­ratură modernă vor veni şi specialiştii. Altfel nu îi vom avea niciodată. Numai cu stetoscop şi tensiometru, nu îţi vine nimeni. Specialiştii sunt foarte căutaţi peste tot şi se duc acolo unde le sunt asigurate toate condiţiile. În schimb, secţiile care ne aduc pacienţi din alte judeţe sunt, în principal, pediatria, urologia, ortopedia şi chirurgia generală“, ne-a declarat dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean Arad.

Recomandările redacției