- Interviu cu Duțu Căprar, primarul comunei
Recent, am realizat o documentare în comuna Șicula, pentru a vedea care sunt realizările administrației locale în ultimul timp. În condițiile în care veneam dinspre Cermei, înainte de ajunge la Primărie ne-am oprit în satul Gurba, care aparține din punct de vedere administrativ de comuna Șicula. Chiar în centru ne-am întâlnit cu un grup de localnici pe care i-am întrebat ce părere au despre actualul primar, Duțu Căprar. „Nici nu se compară cu ce a fost înainte. La omul acesta găsești de toate, respect, seriozitate, un program bine stabilit, care este respectat”, ne-a spus un sătean, în timp ce altul a ținut să intervină: „Ar fi trebuit să-l fi avut în fruntea comunei cel puțin cu un mandat înainte”. De altfel, când am stat de vorbă cu oamenii din Șicula, și aceștia aveau aceeași părere bună despre primar.
– Domnule primar, înainte de a ajunge la Primărie ne-am oprit să stăm puțin de vorbă cu oamenii din comună. Toți au numai cuvinte de laudă la adresa dumneavoastră. Spuneți-ne, cum a fost anul 2017 pentru dumneavoastră? Cum încheiați acest an?
– A fost un an bun, pe care îl încheiem cu bine, fără nicio datorie. Poate știți cum am preluat eu această Primărie, dar nu vreau să fiu rău, pentru că ne apropiem de Crăciun.
– Ce v-a preocupat în această perioadă?
– Trebuie să știți că am făcut deja achizițiile pentru diferite materiale, având în vedere că avem o serie de investiții de făcut în anul 2018. Este vorba de țeavă corugată pentru podețe, piatră concasată pentru drumurile din cele trei localități ale comunei, Șicula, Gurba și Chereluș și pentru drumurile agricole. Am mai achiziționat materiale de construcții pentru capele, pavaj pentru modernizarea centrelor civice din cele trei localități, după cum ne preocupă și achiziționarea de lemne pentru cele trei școli din comună.
– Ce ne puteți spune despre investițiile care se vor face în unitatea administrativ-teritorială pe care o conduceți?
– Avem trei proiecte pe PNDL 2, vor fi reabilitate și modernizate școlile din Șicula și Gurba, iar la Gurba vom reface și dispensarul uman. Un alt proiect este pe GAL. Vom avea o investiție ce se ridică la suma de 90.000 de euro. Vrem să achiziționăm un tractor cu toată gama de anexe, o remorcă, o vidanjă, sărăriță de împrăștiat materialul antiderapant, lamă de înlăturat zăpada de pe carosabil și un tocător, un utilaj care toacă mărăcinișul de pe suprafețele de teren. Pe lângă toate acestea, mai avem prevăzută o mașină de transport marfă, de 3,5 tone. Din fonduri proprii urmează să construim două capele, să pietruim drumurile neasfaltate, să modernizăm centrele civice și să reamenajăm parcul din Șicula, să refacem podețele de peste șanțuri și un lucru foarte important de pe agenda administrației locale, să introducem gazul metan în localitățile noastre. Sperăm, de asemenea, ca la anul să reușim să obținem avizul favorabil și pentru alte proiecte, cum ar fi stația de biogaz de 500 KW. Mai avem pe agendă și introducerea canalizării la nivel de comună, extinderea rețelei de apă potabilă în cele trei localități, extinderea iluminatului public. Mai vrem să începem lucrările și la amenajarea de trotuare, în cele trei localități. Chiar acum urmează să plec pe teren la Gurba, unde am înțeles că trebuie să înlocuim becurile de la sistemul de iluminat.
– O ultimă întrebare. Având în vedere că Șicula este o zonă bogată în tradiții și obiceiuri, având în vedere că de-a lungul timpului au fost organizate o serie de spectacole aici, recent, pe scenă urcând Cornel Borza, ce puteți să ne spuneți despre modul în care urmează să sărbătoriți Crăciunul?
– Aveți dreptate, Șicula este recunoscută ca fiind o comună bogată în tradiții și obiceiuri. A doua zi vom avea un program bogat de colinde și dansuri ale călușarilor, dansuri tradiționale, pe scenă urmând să urce, de asemenea, și soliști de muzică populară.
– Vă mulțumim.