Am stabilit de mai multă vreme să avem o întâlnire cu domnul ing. Duțu Căprar, primarul comunei Șicula. În cele din urmă am reușit să ne punem de acord. Așadar am dat față cu edilul, chiar în biroul dânsului, în care deja avea loc o ședință operativă cu aparatul admnistrativ. Am remarcat lipsa viceprimarului, cu care am înțeles că nu prea se poate colabora. Este păcat, pentru că trebuiau luate niște decizii și prezența viceprimarului ar fi contat foarte mult. Iar asta, mai ales că în chestiuni administrative, de gospodărire a localității, viceprimarul trebuie să fie implicat foarte mult. Dar ce se întâmplă la Șicula, nu este singular. Și în alte localități din județul nostru ne întâlnim cu asemenea situații. Discuția primarului cu o parte dintre funcționarii aparatului admnistrativ era acela de a angaja un credit pentru asfaltare, pentru că nu sunt bani suficienți. Însă revenind la problemele curente, am purtat un scurt dialog cu primarul Duțu Căprar.
– Până la acest moment, având în ve­dere că sunteți la primul mandat, ce ne pu­teți spune despre realizările dumnea­voastră dar și despre obiectivele viitoare?
– O întrebare la care mă așteptam și una normală zic eu. Dorința noastră, ca administrație este să continuăm proiectele pe care le- am început. Vrem să asfaltăm strada Mihai Eminescu, să realizăm o capelă mortuară la Șicula. De asemenea, o investiție importantă este și finalizarea lucrărilor la parcul nou din Șicula. Aici se amenajează aleile, scena, băncile și alte mijloace care vor fi utile pentru petrecerea timpului în aer liber. O altă prio­ritate este introducerea gazului metan în comună. De altfel, chiar acum suntem în dis­- cuții cu reprezentanții companiei care va instala rețeaua de gaze naturale. În scurt timp ne vom axa și pe modernizarea școlilor din Șicula și Gurba. Menționez că aceste investiții vor fi asigurate prin fonduri guvernamentale.
– Despre asfaltarea străzii Mihai Eminescu ce ne puteți spune?
– Sunt supărat, pentru că neavând apropare pentru deschiderea unei linii de credit, probabil că strada Mihai Eminescu va fi asfaltată, deocamdată, doar parțial. Este normal până la urmă, constructorul îți lucrează de câți bani ai.
Blocaje și tergiversări,
dar și realizări
O problemă este și cu Consiliul Local. Dacă vrei să faci ceva și ei nu vor, rămâi blocat o perioadă de timp. Din câte am înțeles primarul avea o inițiativă și o parte dintre consilieri au tăiat punctul de pe Ordinea de zi. Asta e demonstrat nu doar aici la Șicula. Sunt o mulțime de astfel de aleși în consiliile locale, care nici nu știu pentru ce ridică mâna când votează ceva. Iar asta din cauză că nu cunosc mai nimic despre buget și ce este cu acel buget.
– Să revenim însă, domnule primar la subiectul nostru de azi. Parcă aminteați ceva despre sediul primăriei. Aveți în vedere ceva anume?
– Da, mă zbat și mă lupt pentru a realiza un sediu nou. Cel vechi se vede și cu ochiul liber că este plin de igrasie. S-a făcut și o expertiză tehnică care s-a depus la CNI București. Sperăm să primim finanțare pentru realizarea unui nou sediu.
– Aș reveni însă puțin la primul subiect. Am văzut care sunt direcțiile și planurile de viitor. Însă se apropie finalul primului mandat. Dacă facem un bilanț, cu ce rămânem?
– Răspunsul poate fi dat pe mai multe paliere. În primul rând m-aș referi la investițiile finalizate. Asta desi, la preluarea mandatului Primăria avea datorii uriașe, de circa 1,75 milioane de lei, datorii pe care cu greu am reușit să le stingem. Asta ne-a întârziat destul de mult și abia atunci am trecut la investiții.
– Puteți să amintiți câteva dintre ele?
– Da. Vorbim de investiții care s-au făcut din bugetul local. Aș aminti aici asfaltarea străzii Ioan Slavici, construirea a două drumuri din piatră, unul în Șicula și celălalt la Chereluș. De asemenea s-au reparat toate străzile din comună și s-au modernizat peste 100 de podețe. S-a introdus parțial piatră pe drumurile agricole și s-a procedat la tasarea acesteia. S-au modernizat centrele civice din cele trei localități și anume: Șicula, Gurba și Chereluș și s-a renovat Căminul Cultural din Șicula. O altă mare realizare, zic eu, este și că am reușit să achiziționăm un tractor multifunc­ţional pe proiectul GAL. Este un tractor cu remorcă, care poate fi utilizat și ca utilaj de împrăștiere a materialului antiderapanat, tocător de vegetație, vidanjă și chiar are și un miniexcavator. Toate astea au căzut pentru noi, precum mana cerească. Astfel am putut să realizăm multe cu aceste utilaje. Am reușit să facem un parc dintr-un teren părăsit și alte chestiuni utile pentru comunitate.
– Noi vă mulțumim pentru amabilitate și pentru că ne-ați răspuns la întrebări.
Opinii cetățeni
După ce am părăsit sediul Primăriei, pe drum am întâlnit câțiva oameni. I-am întrebat dacă aprobă, felul în care procedează viceprimarul și o parte dintre consilieri, în sensul în care nu există o colaborare și chiar blochează o parte dintre proiectele de hotărâri de consiliu.
„Nici vorbă domnule, pe ei îi interesează doar indemnizaţia pe care o iau, nu bunul mers al comunei. Da, așa este!“, spun în cor și alți doi cetățeni, care mai adaugă: „Vai de noi, cu acest Consiliu Local cu tot!“.
Ce ar mai fi de adăugat? Cu toate piedicile și șicanele la Şicula și în localitățile aparținătoare lucrurile se mișcă. Iar asta este cel mai important. Pentru că dincolo de vorbe rămân faptele. Pe care oamenii le văd.
Voicu Sida

  • Siculan spune:

    Tat tat se rupe sa faca, auzi ma, o bagat piatra pe ulita, o facut 400 m de asfalt in 4 ani. Scolile alea de vorbeste de ele is proiecte depuse de Radita si se lauda el cu ele si de 4 ani nu ii in stare sa le faca. Da ce sa faca si glasul, ca lucrarile musai sa le ia patronu vost, mai conteaza pe ce bani.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției