chisindia tirg codreniTradiţionala manifestare câmpenească „Târgul Codrenilor” de pe Valea Hurezului, locație aparținând comunei Chisindia a ajuns la a treizeci și șasea ediție. Chiar dacă oficial a fost „deschisă“ duminică la amiază, sărbătoarea a început de sâmbătă seara, de la ora șapte, când atmosfera a fost întreținută cu muzică disco pe toate gusturile, toți spectatorii și oaspeții lor – majoritatea tineri, fiind chemați în jurul unui mare foc de tabără. Muzica și dansul au continuat până spre miezul nop­ții, la ora 11 cerul nopții fiind luminat de un frumos foc de artificii – parcă cel mai frumos de până acum.
Deschiderea oficială s-a petrecut duminică, puțin după ora unu și jumătate, în prezența unei foarte numeroase mulțimi de spectatori (în jurul a 1.300, până la final) și a unor invitați de marcă precum președintele Consiliului Județean – Nicolae Ioțcu ori senatorul Traian Igaș.
Primarul Ionel Pașca a făcut o promovare puternică pentru Țuica de Chisindia – o băutură pentru care s-au făcut toate demersurile de obținere a brandului –  toți invitații fiind întâmpinați cu un păhărel din „focoasa“ licoare. Au mai fost pre­zen­ți numeroși primari din vecinătate: Gheorghe Feieș – primarul orașului Sebiș, Mariș Rovin – primarul comunei Șilindia, Avram Ciev – primarul din Bârsa, Petronel Mărcuț – primarul din Buteni, ultimii doi venind însoțiți și de viceprimari. Spre orele serii au venit și deputatul Eusebiu Pistru precum și omul politic Iustin Cionca, însoțit de tatăl său – un redutabil violonist, cu preferințe pentru vioara cu goarnă.
Amplul program folcloric – din a cărui bogată listă spicuim: Elena Voichița Suba și fetele ei Dalia și Cristina, Liliana Păiușan, Cosmina Bră­dean, Maria Rașca dar și Rapsozii Zărandului cu soliștii orchestrei, Druscelele din Bârsa și mulți alții – s-a încins de-a dreptul în momentul sosirii bihorenilor. Ansamblul Zestrea Buduresii, din Bihor a invitat și spectatorii la joc. După unele rețineri, tineri și bătrâni au ieșit la joc iar orchestra a coborât de pe scenă în mijlocul lor.
„S-au putut auzi strigături tradiționale – ca pe vremea bătrânilor; s-au cântat cântece popu­- lare vechi – culese de la oamenii din sate, s-au auzit ritmuri stră­vechi – marcate de vioara cu goarnă și tobă. Pe scurt, a fost o sărbătoare cum rar se mai vede: soliștii și instrumentiștii dezlăn­țuindu-se de-a dreptul, mai ales că le-au ținut isonul strigăturile spectatorilor porniți pe joc. Abia spre miezul nopți – ceea ce nu s-a mai întâmplat la nici o ediție, cele câteva sute de spectatori rămași târziu  abia s-au dat duși de pe Valea Hurezului și abia după ce muzica a încetat“ ne mărturisea cu satisfacție Ionel Pașca. Lăudabil a fost și aspectul că pe toată durata sărbătorii nu s-a înregistrat absolut nici un incident, adică „nici un bu­ieciag“ cum ne preciza hâtru edilul din Chisindia.

Recomandările redacției