farcasiu

La Târnova este buget, dar democrat-liberalii zic că au fost nereguli

 

PD-L acuză faptul că Florin Farcaşiu, primarul comunei Tîrnova, continuă să conducă într-un mod nedemocratic destinele comunităţii. „Cu toate că instanţa a dat câştig de cauză Consiliului Local, pe care Farcaşiu a vrut să-l desfiinţeze, primarul continuă să desconsidere acest for legislativ şi să facă totul în comună după bunul său plac”, a declarat Iustin Cionca, prim-vicepreşedinte al PD-L Arad.

În cadrul şedinţei extraordinare de vineri, reprezentanţii PD-L au constatat mai multe nereguli. „În primul rând, nu s-a ţinut cont de două elemente foarte importante. Unul dintre consilierii PD-L, suspendat de Prefectură, dar care a contestat suspendarea în instanţă, nu a fost lăsat să-şi exercite dreptul democratic de a participa la şedinţă, de a vota şi de a decide, aşa cum alegătorii l-au desemnat, asupra proiectelor care vizează comuna Tîrnova. Legea e clară, până când litigiul din instanţă nu are o sentinţă definitivă, dumnealui îşi păstrează toate drepturile de ales local. A doua problemă a fost că un alt consilier, tot PD-L, a părăsit Consiliul Local, dar primarul Farcaşiu refuză de aproape un an să accepte înlocuirea acestuia cu următorul consilier desemnat şi sprijinit de partidul pe listele căruia a candidat. Sunt două abuzuri prin care la Tîrnova primarul Farcaşiu a «eliminat» doi opozanţi, pentru a avea majoritate în plen”, a mai declarat Iustin Cionca.

De asemenea, alte două probleme destul de grave sunt votarea bugetului comunei într-o şedinţă extraordinară, fără ca acesta să fi trecut înainte prin comisii, respectiv suplimentarea ordinii de zi cu mai multe puncte, chiar înainte de şedinţă. În problema bugetului, explicaţia a fost îngrijorătoare, domnul primar fiind obişnuit cu asemenea practică, de a se vota bugetul fără consultări, fără transparenţă. Iar suplimentarea cu mai multe puncte a ordinii de zi are şi ea o explicaţie cel puţin ciudată. Aceste proiecte, după cum susţine primarul, sunt mai vechi, de peste opt luni, adică de când Consiliul Local Tîrnova n-a mai activat. Dar, dacă sunt atât de vechi, dacă s-a ştiut de ele, de ce n-au fost trecute pe ordinea de zi luni, când s-a făcut convocarea Consiliului, ci abia în ultima clipă? Oricum, la şedinţă a fost prezent şi un reprezentant al Prefecturii. Sper că Instituţia Prefectului va analiza temeinic legalitatea Hotărârilor adoptate şi nu va da aviz de legalitate decât celor care într-adevăr întrunesc toate prevederile pentru a fi legale, a încheiat Iustin Cionca.

Primarul Florin Farcașiu, față de cele relatate de  Cionca a avut următoarea reacție: „În ce-l privește pe consilierul cu pricina s-a invalidat validarea ca să zic așa. Deci nu avea nici un drept de vot. Dar consilierii PD-L, deși au fost prezenți la ședința extraordinară de vineri au fost absenți. Scorul a fost șapte la zero. Ori dacă ești prezent și votezi există trei variante: pentru, contra și abținere. Dar ei n-aun optat pentru nici una din variante. În ce privește înlocuirea consilierului, potrivit articolului 44 din Legea 215 a  administrației publice locale, înlocuirea unui consilier se poate face  doar în ședință ordibnară. Ori Consiliul Local Târnova a fost dizolvat în martie 2013. De atunci n-am mai avut ședință ordinară, deci nu putea fi validt un alt consilier. La ședință extraordinară proeictele nu se mai trec prin comisii, ele intră direct în plen. Dacă sunt 100 de propuneri de proiecte ele toate trec la vot în plenul consiliului. Cert este că avem buget,  avem masterplan, deci nu mă opun dezvoltării județului, cum zic unii.  Însă aceia spun jumătăți de adevăr, adică acelea care le convin“.

Așadar la Târnova bugetul a fost adoptat. Aparent, securea războiului pare îngropată. Însă jocul de culori al pădurii de toamnă : galben, portocaliu și roșu pare a fi perpetuu…

 

Gabriel Constantinescu

 

Recomandările redacției