La UAV s-a lansat proiectul de cercetare ştiinţifică NanoART-BioCell, cu finanţare europeană

0
149
????????????????????????????????????

Universitatea Aurel Vlaicu derulează de la 1 septembrie anul acesta până în august 2020 proiectul Noi nanoarhitecturi de inspiraţie biologică de tip celular pentru circuite integrate (NanoART-BioCell), proiect cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Ope­raţional Competitivitate 2014-2020. „Vreau să îi felicit pe iniţiatorul acestui proiect, prof. univ. dr. Valeriu Beiu, precum şi întreaga echipă care a muncit la scrierea lui,  şi să le doresc mult succes în implementarea proiectului. Vreau să asigur echipa de sprijinul conducerii UAV în toate etapele care urmează de acum înainte şi sper ca şi pe viitor să reuşim să derulăm şi alte proiecte importante pentru cercetarea ştiinţifică.  Sunt convinsă că asemenea proiecte vor crea un nucleu de cercetare puternic la nivelul universităţii noastre şi vor determina creşterea vizibilităţii UAV pe plan naţional şi internaţional”, a spus prof. univ. dr. Ramona Lile rectorul UAV.
NanoART-BioCell îşi propune ca obiectiv principal să aprofundeze modelul biologic-neuronal, pe care să-l folosească în proiectarea circuitelor integrate ale viitorului, încercând să găsească răspunsuri la două provocări majore ale industriei de semiconductoare: puterea consumată şi fiabilitatea. „Puterea consumată de structurile biologice neuronale pentru a efectua calcule de complexitate foarte ridicată este extrem de scăzută, iar fiabilitatea structurilor biologice neuronale este incomparabil mai mare decât cea a circuitelor integrate actuale. Pentru atingerea acestui obiectiv, NanoART-BioCell va identifica noi modele computaţionale, care să permită estimarea precisă a puterii şi a fiabilităţii, acestea urmând a fi integrate într-un pachet de programe pentru simularea de reţele complexe  care să permită o verificare a corectitudinii şi preciziei modelelor folosite în proiec­tarea de circuite bazate pe noile modele, furnizând astfel soluţii potenţiale pentru industria de semiconductoare. NanoART-BioCell se încadrează în clasa de proiecte de mare risc, cu câştig ridicat, care reprezintă o prioritate la nivel european”, a declarat directorul proiectului, prof. univ. dr. Valeriu Beiu.
Valoarea totală a proiectului este de 9.338.177 de lei. Asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.502.600 de lei, din care 7.179.595 de lei este cofinanţarea Fondului European de Dezvoltare Regională, iar 1.323.004 de lei este cofinanţarea Guvernului României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.