Se împlinește fix un an de când întreaga țară a fost șocată, de evenimentul petrecut în dimineața zilei de 29 mai 2021, în care mașina cunoscutului om de afaceri, Ioan Crișan a explodat provocând moartea șoferului. De atunci și până acum, câteva zile nu a mai apărut nici un detaliu privind acest incident extrem de grav.

Prin luna iune 2021 anchetatorii au descoperit două tipuri de ADN pe explozibilul din automobilul omului de afaceri. Una din mostrele ADN era a victimei, iar anchetatorii încearcau atunci  să identifice persoana căreia îi aparține cea de-a doua mostră, în condițiile în care aceasta nu figura  în baza de date a poliției. La vremea respectivă oamenii legii așteaptau și finalizarea expertizei asupra bombei, pentru a-și da seama ce fel de explozibil a fost folosit.

Tot atunci se spunea că pentru a-l prinde pe cel care a pus la cale asasinatul, polițiștii colaborează cu anchetatori din alte state europene, deoarece comanda este posibil să fi venit din afara României.

Reamintim că Ioan Crişan a murit sâmbătă, 29 mai 2021, după ce maşina pe care o conducea a explodat. Necropsia a confirmat identitatea omului de afaceri şi arata că acesta a murit la câteva secunde după ce maşina a sărit în aer.

În data de  31 mai 2021, procurorii Parchetului General au încadrat explozia de la Arad, în care Ioan Crișan și-a pierdut viața, la omor cu premeditare.

La acea vreme anchetatorii luau în calcul varianta în care explozia mașinii omului de afaceri din Arad să fi fost un asasinat la comandă, iar bomba ar fi fost activată de la distanţă. De atunci și până acum câteva zile  s-a lăsat tăcerea asupra acestui caz.

Detalii privind ancheta au apărut doar în cursul săptămânii trecute, după aproape un an de tăcere. Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție precizează că în cazul Crișan ,,au fost audiate peste 400 de persoane şi au fost efectuate percheziții domiciliare și informatice pe un număr de 35  de dispozitive” .

De asemenea, tot de la Parchetul  General  aflăm că au fost dispuse și finalizate 18 constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice. Tot în cadrul anchetei ,,s-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a trei constatări fizico-chimice și a  fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice și  s-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei.

Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană”, se mai precizează în comunicatul de la Parchet.

Cu toate că au apărut aceste noi informații, arădenii nu mai cred că acest caz se va rezolva vreodată.  Deși pentru soluționarea cazului s-a apelat la ajutor international, până în prezent nu e anchetată nici o persoană din cele 400 audiate.

,,Faptul că s-a pus „batista pe țambal” poate duce la presupunerea că ar putea fi implicate servicii sau organizații „competente” de la noi. Sau?”, se întreabă Eduard.

,,Nu cred că se rezolvă, locuiesc la 50 de metri de locul respectiv totul s-a făcut superficial. S-au uitat pe camerele de la bloc si atât” povestește Adina.

,,Eu cred că nu vor să se descopere criminalul, și mai cred că sunt implicate persoane importante, de aia se tergiversează atât”, spune o altă arădeancă.

,,Se va așterne tăcerea și peste acest caz, la fel cum s-a așternut și peste alte multe cazuri. Nu cred că mai apuc eu ziua aia în care să văd criminalul care a pus bomba. Poate nici Crișan nu a fost cel mai correct om din lume, dar nimeni nu trebuie să moară așa. Mă găndesc la familia lui, la copii, nepoți. Pentru ei este o tragedie”, spune Gheorghe, fost cadru militar.

Mulți arădeni sunt și mai pesimiști spunând că acest caz se va finaliza doar ,,pe lumea cealaltă și va ieși adevărul la iveală iar atunci  se va plăti scump”, spunea Leo.

Reamintim că omul de afaceri Ioan Crişan deţinea una dintre puţinele ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulţi ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situată la câţiva kilometri de municipiul Arad.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției