La un pas de catastrofă: incendiu pe zece hectare, lângă pădurea din Nadăş

0
175

incendiul

Un incendiu de proporţii, declanşat, vineri seara, în apropiere de celebra deja pădure din Nadăş, putea să provoace un adevărat dezastru. Pentru limitarea flăcărilor şi pentru stingerea incendiului, peste 20 de pompieri au luptat mai bine de opt ore în condiţii extrem de dure.
„A ars vegetaţie uscată pe mai bine de zece hectare. A fost o situaţie extrem de dificilă, cu atât mai mult cu cât erau mai multe focare pe un versant, iar acestea s-au extins până la litiera pădurii. Am intervenit cu mai mulţi ofiţeri şi 20 de pompieri de la Garda 1 de Intervenţie Ineu, dar la operaţiunea de stingere au participat şi angajaţii ocolului silvic privat pe raza căruia s-a produs incendiul”, ne-a declarat căpitan George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” din Arad.
Zona unde a avut loc incendiul este una extrem de greu accesibilă, fiind pe un versant, iar pompierii au fost nevoiţi să abandoneze maşinile de intervenţie la poalele dealului şi să meargă la pas, folosind pentru limitarea şi stingerea flăcărilor mijloace destul de rudimentare: lopeţi şi mături.
Căpitanul George Pleşca ne mai spune că, an de an, mai ales primăvara, zona pădurii din Nadăş este una extrem de greu încercată de incendii. „Nu ştim dacă aceste incendii au sau nu legătură cu situaţia destul de tensionată din zonă, referindu-mă aici la situaţia juridică a terenurilor şi a pădurii în mod special. Cert este că, de când există neînţelegeri, incendiile sunt tot mai multe. Robabil că oamenii dau foc vegetaţiei uscate – îndeletnicire care, oricum, este interzisă de lege – şi nu mai supraveghează focul, acesta extinzându-se către pădure”, mai completa cpt. George Pleşca.
Incendiul a fost stins după mai bine de opt ore, în dimineaţa zilei de sâmbătă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.