zalubistFiindcă UTA conducea și jocul nu le mergea deloc, bistrițenii au des­chis „atelierul”, cum ar spune chibiții de pe margine. Elevii lui Coroian și Negrean au avut multe intrări la limita regulamentului și peste el, iar Dan Matei a lovit primul. Fostul fundaș utist l-a atacat fără balon pe Sălăjan în careu și a fost eliminat, iar arădenii au primit penalty.
Din păcate, experimentatul fotbalist a fost depășit în duritate de Olimpiu Bucur. În minutul 78, fostul mijlocaș ofensiv al celor de la Europa Crișul Chișineu-Criș i-a aplicat o lovitură puternică în cap lui Adrian Zaluschi, utistul zvârcolindu-se de du­rere pe gazon. Văzând agonia „textilistului”, „centralul” Coza l-a eliminat pe bistrițean, iar Zaluschi a fost transportat pe brațe la Ambulanța din incinta stadionului. Acolo i s-a pus un guler, temându-se o lovitură la coloană, însă diagnosticul avea să fie mult mai grav, unul care îi punea în pericol viața.
Transportat la Spitalul Clinic din Bistrița, medicii i-au descoperit utistului o triplă fractură craniană și un hematom subdural și au dispus mutarea de urgență la Cluj. Ajuns, vineri noaptea, la Serviciul de Urgențe al Spitalului Județean Cluj, fotbalistul a încăput pe mâna specialiștilor, care au decis că trebuie să ajungă în sala de operație. Acest lucru s-a întâmplat sâmbătă dimineață, în jurul orei 8, totul terminându-se cu succes la orele amiezii. Cel care a condus operația a fost celebrul neochirurg de pe Someș, prof. univ. dr. Ioan Ştefan Florian, care i-a eliminat utistului he­matomul subdural și bucățelele de os și i-a montat o plăcuță de titan pentru protejarea plăcii craniene.
Fiindcă sâmbătă s-a trezit doar spre seară din anestezie, antrenorul Adrian Falub a putut schimba două vorbe cu elevul său de abia duminică dimineață. „E destul de îngrijorat de cele întâmplate cu el și m-a întrebat dacă se mai poate întoarce pe terenul de fotbal. Nu am putut să-i dau un răspuns cert, i-am spus doar că acum este important să se pună pe picioare, iar restul lucrurilor vor veni de la sine. Jucătorii ar trebuie să se respecte mai mult între ei. Până la urmă, fotbalul e un sport, iar ei sunt parteneri de întrecere, nu dușmani. Mai bine nu câștigam la Bistrița, iar Zalauschi era sănătos. Vedeți dumneavoastră, fotbaliști ca el fac mari sacrificii pe bani puțini și când se mai aleg și cu astfel de accidentări care le pun în pericol viața te întrebi pentru ce toate astea? Dumnezeu să-i dea multă sănătate și-l așteptăm cât mai repede alături de noi”, a afirmat „principalul” arădenilor.
Având exemplele unor fotbaliști ca Astafei, Chivu sau cehul Peter Cech, care au suferit accidentări similare, Zaluschi se poate gândi la continuarea carierei fotbalistice, însă cu condiția să poarte tot timpul o caschetă protectoare. Dacă totul evoluează normal, mijlocașul de 24 de ani va fi externat peste 8-9 zile, dar sezonul este încheiat pentru el.

Recomandările redacției