Ca de fiecare dată când suntem oaspeții unei comunități, pe lângă dialogul pe care-l avem cu liderii administrației, facem și un tur al obiectivelor importante din comună, în întregul ei, dacă este posibil. Aceasta pentru a vedea, comparativ cu anii anteriori progresele înregistarate. La fel a fost și la Ususău, o comună cu cinci sate: Ususău (centru de comună), Bruznic, Pătârș și Zăbalț, toate pe malul stâng al Mureșului. Atât primarul Florin Țole cât și viceprimarul Ionel Vasiecu și-au rupt din programul lor pentru a ne însoți în periplul nostru; și am avut ce vedea.

Cum era atunci…

În urmă cu câțiva ani, primarul Florin Țole ne mărturisea ce l-a făcut să-și dorească să fie primar aici. „Trăind în zonă din 1988, pot spune că sunt de-al locului şi am fost la curent cu situaţia de aici. M-au nemulţumit multe, am aşteptat însă ca lucrurile să evolueze – nimic nu se face peste noapte. Însă în anii ce au urmat, anteriori primului meu mandat, am ajuns să fiu indignat de faptul că, după peste un decediu și jumătate de democraţie, comuna mea era tot în… Evul Mediu: drumuri de pământ, iluminat public aproape inexistent, şcoli neîngrijite şi rău gospodărite ș.a. Când am fost convins că aş putea realiza mult mai multe, am hotărât că merită să mă zbat să fiu primar. I-am asigurat pe consăteni că se poate trăi şi altfel şi că de aceste obiective mă voi ocupa în regim de urgenţă; ceea ce am şi făcut. Alta a fost însă frâna: am «moştenit» nişte datorii incredibile ce trebuiau achitate şi de care nu m-am putut eschiva, ca primar“.

 

Realitățile de azi: infrastructura, prioritară

De aici s-a pornit. Acum urmează să vedem unde s-a ajuns. Să începem cu infrastructura. „Proiectul Modernizare străzi în comuna Ususău – prin PNDL, pe durata de 3 ani – e în plină derulare. Este vorba de toate străzile – adică 6,3 km și peste 12,5 km de șanțuri pluviale betonate. Asfaltăm acum, în prima etapă, trei străzi și va continua în 2016 și 2017 dar noi facem eforturi să finalizăm tot în 2016. Acordăm sprijin total echipei de lucrători pentru a face doar lucrări de cea mai bună calitate și în ritm susținut. Lucarea e pentru viitorime, nu doar pentru azi. Specific: spre deosebire de alți beneficiari, noi insistăm foarte tare pe… calitate.

De asemenea, acum finalizăm proiectul Modernizare zonă centrală Ususău: vorbim de 1,5 km de trotuare, pe ambele părți ale DJ 682 ce traversează localitatea. Vrem ca oamenii să nu mai meargă pe șosea, fiind în pericol de accidentare, mai ales pe vreme rea. În plus, am asigurat inclusiv drenarea apei din curțile oamenilor. Lucrarea o facem din bugetul local și vrem s-o terminăm în toamna asta“ a subliniat Florin Țolea.

Și lucrurile nu s-au oprit aici.Dimpotrivă. „Am depus un proiect pe fonduri europene – cu mari șanse de a fi acceptat – pentru asfaltarea drumului spre Pătârș, DC85, de 4,4 km dar și asfaltarea tuturor străzilor din Dorgoș și Zăbalț. Este un proiect integrat și după evaluarea situației din teren s-a estimat că avem suficiente puncte pentru intra la finanțare și noi abia așteptăm avizul pentru ca aceste lucrări să înceapă cât mai curând posibil“ a precizat edilul.

Și fiind la capitolul străzi, tot el ne-a spus că „iluminatul stradal a fost total modernizat și extins în toată comuna: acum este bec economic pe fiecare stâlp. Și asta încă din primul mandat“.

 

Grădinițe și școli modernizate

În descrierea eforturile făcute pentru modernizarea localurilor de învățământ, primul edil a început-o cu o întrebare… retorică. „Cum poți convinge tinerele familii cu copii mici să rămână în comună? Dovedindu-le că învățământul de care vor beneficia copiii lor e la standarde. Am început cu preșcolarii și am realizat o grădiniță frumoasă, modernă, cu toate facilitățile: clase moderne, luminoase, frumos decorate – și generos încălzite când e frig; cu grupuri sanitare de interior dar și o curte bine împrejmuită. Și să nu ignorăm factorul uman, educatoarele de aici sunt deosebite: iubesc copiii, îi știu pe fiecare în parte, inclusiv contextul familial; ele la rândul lor fiind cunoscute de comunitate. Modernizată este și Grădinița din Zăbalț, după cum ați văzut“.

Tocmai la momentul documentării, edilului i s-a confirmat accesul la clădirea din Dorgoș, ce a găzduit postul de poliție; aceasta va fi transformată într-o… grădiniță modernă în cel mai scurt timp deoarece „polițiștii au primit la schimb un spațiu modern în clădire cu Primăria, (la etajul blocului) amenjarările interioare absolut necesare fiind realizate din bugetul local“.

Cât privește școlile, acestea au cunoscut modernizări evidente: geamuri termopan, termoizolări exterioare ș.a. „La Școala Gimnazială «Teodor Păcătean» Ususău am construit și un nou corp de clădire cu dotări moderne, dat în folosință; finalizarea exterioară e în curs. La noi e foarte important confortul termic al copiilor. Astfel, aprovizionarea cu lemne pentru iarnă se face în avans; acum ne-am aprovizionat cu lemne pe anul viitor, cele pentru iarna asta sunt crăpate și puse la adăpost“.

 

Sprijinul investitorilor

O chestiune importantă e existența unui mare investitor care a deschis o carieră și sprijină eforturile de dezvoltare a comunei. „În cadrul negocierilor am insistat ca, pentru modernizarea tuturor drumurilor, să primim sprijin gratuit de la investitorii ce au deschis cariera. Așa e și normal; doar nu era să fi adus piatră din alte părți. Până la asfaltarea lor, drumurile noastre au fost acoperite des cu piatră. Și în cadrul asfaltărilor, pentru o calitate superioară a drumurilor, am insistat ca stratul de piatră să fie de trei-patru ori mai gros“ a precizat primarul.

 

Viitorul va aduce noi modernizări

Cât privește unele obiective de viitor – vorbim de anul viitor – administrația are câteva priorități. „Vrem să modernizăm și zonele centrale ale satelor Dorgoș și Zăbalț, respectiv trotuare și șanțuri pluviale pe ambele părți ale DJ682, cu finanțare din bugetul local. Vrem să construim un teren de sport în Dorgoș – la Ususău fiind deja unul, în curtea școlii. Apoi, în scop preventiv, vrem să monitorizăm unele zone din comună printr-un sistem cu camere video. Vrem să realizăm și amenajarea bazei sportive din Ususău și refacerea suprafeței terenului de fotbal; sprijinim și vom sprijini alte sporturi cum e judo, unde avem rezultate deosebite“ ne-a mai spus, la finalul vizitei noastre, primarul Florin Țole. Despre aceste ultime subiecte – dar și despre altele pe care doar le-am „atins“ din lipsă de spațiu – vom reveni cu o altă ocazie.

Recomandările redacției