Unele noutăți despre aspecte din comuna Vîrfurile am aflat săptămâna trecută, când am avut fixată o întâlnire cu cei doi edili din fruntea comunei: primarul Radu Giurgelea și viceprimarul Toma Banciu.
Program, în funcție de
solicitări
Relația dintre cei doi s-a dovedit una de bună colaborare, caracterizată prin aprecierea generală „de mult timp n-a mai fost într-un mandat așa liniște la vârf“ făcută de cineva în trecere. Buna înțelegere s-a văzut și în atmosfera ședinței de Consiliu Local în care s-a dezbătut bugetul comunei.
Comuna este, din păcate, într-o zonă defavorizată și este afectat și bugetul. Fiind însă o echipă unită, actuala administrație încearcă să drămuiască fiecare ban neabătându-se de la planurile inițiale.
„Programul curent ni-l facem de azi pe mâine și numai dacă intervine ceva major îl modificăm; în rest ne ținem de programul general, bine stabilit“ ne spunea primarul.
Și ca exmplificare: „dacă vă uitați, în acestă perioadă cetățenii au nevoie de anumite hârtii pentru APIA. Nu veți vedea o persoană așteptând, va fi servită imediat. Noi ne facem program după dânșii“ spunea viceprimarul Toma Banciu.
Despre buget…
Deși am participat la ședința de Consiliu Local, i-am solicitat primarului să ne spună părerea lui. „La bugetul din acest an nu sunt diferențe mari față de anii trecuți, numai că noi suntem într-o zonă defavorizată și atunci firește că ne afectează cifrele bugetului… Încercăm însă să ne descurcăm și așa. Prin urmare continuăm unele lucrări demarate în 2016: asfaltarea drumului Avram Iancu–Poiana, 6,5 km; anul trecut am asfaltat 2,4 km. Tot anul trecut am asfaltat străzile din Vîrfurile, unde mai avem un proiect de modernizare de 3,5 km de străzi. Iar la drumul Avram Iancu–Poiana continuăm lucrările în această primăvară.
De asemenea, mai avem proiect pentru modernizarea Sălii de sport la Școala din Vîrfurile. Tot aici vom schimba corpurile de iluminat stradal, dar şi în localitățile străbătute de de drumul DN76“, a înșirat Radu Giurgelea câteva obiective unde sunt prevăzuți bani în buget.
Drumurile și apa curentă
Ca perspectivă, edilul ne-a precizat câteva lucrări, drumurile fiind mereu importante, mereu în prim plan. „Trebuie să vorbim de drumurile comunale; acestea sunt în grija Primăriei. • Astfel, din drumul DC42 Avram Iancu-Vidra-Măgulicea-Mermești, adică legă­- tura între sate, mai sunt cam 4,5 km. • Vom moderniza însă  și Căminul Cultural din Mermești, care e prevăzut și la extindere cu o bucătărie. • În scurt timp vom da drumul la cei 48 km de rețea de apă potabilă, fiind străbătute satele Poiana-Avram Iancu-Vidra-Măgulicea-Lazuri, rețea pe care intenționăm s-o extindem“.
Școli în conservare
Un alt subiect atins a fost cel al școlilor închise din lipsă de copii.
„Evident, aceste clădiri le păstrăm. Prin urmare vom conserva locațiile din satele Poiana, Măgulicea, Mermești și Groșii. Cei câțiva copii din aceste sate îi aducem cu microbuzul la Școala din Vîrfurile, acolo nemaifiind numărul minim de copii ca să le ținem deschise“ a spus Giurgelea.
Pregătiri de sărbători
Un subiect atins a fost și acela al Sălii de evenimente din Vîrfurile, știut fiind că aceasta este realizată recent, ca o extensie a Căminului Cultural.
„Sala este foarte cerută, avem solicitări de închiriere până spre sfârșitul anului. Am mai achiziționat ceva teren și vom face și o bucătărie, vom amenaja de aseme­nea și o parcare. Le vom face pe toate cât de curând, dar pe rând.
Și pentru că se apropie Sărbătorile Pascale vreau să fac un apel către toți consătenii mei, pentru că vremea este bună și frumoasă,  să înceapă să facă, așa câte puțin în fiecare zi, acele lucrări de curățare și igienizare a spațiului din fața gospodăriilor propriii –  curățirea canalelor de scurgere a apei de ploaie, decolmaltarea podețelor unde e cazul ș.a. – așa după tradiția locului. Pentru că la noi, oamenii fiind gospodari aceste lucrări se fac an de an primăvara din străbuni“ a subliniat Radu Giurgelea.
Ședința de Consiliu Local
Se impun câteva cuvinte despre ședința de Consiliu Local. După prezentarea ordinii de zi – respectiv bugetul,  președintele de ședință a supus la vot ordinea de zi. Aceasta a fost aprobată – semn că aleșii cunosc problemele comunității, interesele cetățeanului, după care au avut loc și  discuții. Cei prezenți vorbeau despre priorități, depre lucruri ce trebuie făcute pentru bunul mers al comunității, în întregul ei.

 

Recomandările redacției