secata pasuneDe mai bine de două săptămâni în zona comunei Bata n-a mai căzut nici un strop de ploaie, situație care începe să-i îngrijoreze pe localnici.
Dacă pentru secerișul păioaselor situația aceasta s-a dovedit benefică, pentru cei care se ocupă cu creșterea animalelor situația a început să devină critică.
„Fiind o perioadă cu secetă deosebită, au secat și ultimele pâraie care mai erau pe pășunea comunală și am fost nevoiți să luăm unele măsuri mai aparte. Astfel, de câteva zile an procedat la identificarea izvoarelor încă nesecate, după care cu ajutorul buldoexcavatorului Primăriei am mărit de câteva ori spațiul de colectare a apei acestor izvoare. Am reușit să amenajăm, astfel, heleșteie spontane în trei locuri – pe pășunea comunală din satele Bacău de Mijloc, Țela și Bata. La Bulci pășunea este mărginită de albia Mureșului și nu a fost nevoie deocamdată. Vom continua și în următoarele zile acest gen de operații pentru ca animalele aflate la pă­șune – indiferent că este vorba de oi sau în alte locuri de vaci – să poată fi adăpate în timpul zilei, să aibă de suferit pe aceste călduri deose­bite“, ne spunea primarul Ion Micurescu.
De buna desfășurare și supravegherea acestor operații s-a ocupat viceprimarul comunei, Ladislau Heleport care a completat că: „atunci când am curățat pășunea am lăsat din loc în loc un pâlc de arboret sau câte un arbore cu rol de umbrar, tocmai pentru aceste perioade secetoase și acum acestea aduc un pic de um-bră animale­lor și supraveghetorilor acestora“.

Recomandările redacției